Daca in antichitate era interzis ca femeile din imperiile grec si roman sa bea vin, in secolul al XVIII-lea, inca „nu era prea onorabil” ca femeile burgheze sa bea vin. Si, desi acest stigmat al consumului s-a ameliorat putin in timp, a fost totusi rau pentru o femeie sa bea vin. Astazi, mai raman cateva clisee, dar din fericire vremurile s-au schimbat si diferentele dintre barbati si femei incep sa se estompeze, astfel daca cineva vrea sa bea alcool poate oricand comanda o bautura online.

Cu toate acestea, femeile au avut intotdeauna un rol in istoria vinului. Mai multe fapte, sustinute de studii, tind sa creada ca aceste clisee si stereotipuri ar trebui sa dispara in ceea ce priveste femeile si vinul.

 1. Barbatii beau mai mult vin decat femeile

Asta e adevarat. Dar diferenta nu este uriasa si consta mai ales in obiceiurile de consum ale fiecarui individ. Barbatii comanda o bautura online de la 42years si consuma mai mult vin in mod regulat: 61% dintre acestia se considera „bautori grei” (adica beau vin de mai multe ori pe saptamana). In ceea ce priveste femeile, acestea tind sa consume vin mai ocazional decat in ​​mod regulat; 56% se considera consumatoare „obisnuite”.

2. Femeile prefera albul si rose

Aceasta conceptie gresita este una dintre cele mai raspandite: femeile ar prefera vinurile roz sau albe (cu bule) deoarece sunt mai usoare si mai dulci. Mai multe studii au confirmat ca tendinta ar fi mai degraba opusa: femeile ar aprecia vinul rosu in aceeasi proportie ca si barbatii.

3. Barbatii aleg vinul

Atunci cand comanda o bautura online, femeile ar arata gusturi mai eclectice si deschise: ar fi mai inclinate sa cumpere vinuri pe care nu le cunosc deja, pe care nu le-au gustat niciodata, pentru a testa diferite vinuri (naturale, organice, regiuni geografice mai variate etc.)

Si totusi, in restaurante, sunt inca foarte des barbatii la care apeleaza somelierii cand vine vorba de degustarea vinului.

4. Femeile stiu mai putin despre asta decat barbatii

Acest lucru este valabil in multe domenii, nu-i asa? Din nou, este o chestiune de perceptie. Femeile au la fel de multe cunostinte ca barbatii si acest lucru este valabil in toate domeniile. Prin urmare, diferenta ramane in increderea in sine  mai mult decat in ​​cunoastere.

5. Legenda urbana: vinul „feminin”

In acelasi mod in care vorbim despre fotbal si fotbal feminin, vorbim despre vin si vinul feminin. Pentru ca, prin definitie, vinul (precum fotbalul!) este o afacere pentru barbati. Iar vinurile feminine ar fi mai mai subtile, mai dulci in opozitie cu un vin masculin „real”, puternic.

Deci, vinul are intr-adevar un gen?

Prezenta mai mare a femeilor in industria vinului pare sa fi adus un vant de democratizare, de desacralizare a vinului, facandu-l accesibil tuturor. In timp ce exista oameni indrazneti care nu se vor razgandi niciodata, este, ca intotdeauna, prin munca si hotararea lor ca femeile vor dovedi ca aceste diferente nu se bazeaza pe fapte.