Zeus, Cronos, Hera sunt doar câteva dintre numele zeităților de pe Muntele Olimp, un simbol binecunoscut în mitologia greacă. Poveștile interesante și discordiile dintre zei sunt captivante și merită citite în întregime, fiind o sursă nesecată de informație pentru cultura generală a fiecăruia dintre noi. Legendele Olimpului sunt povestite în detaliu inclusiv de scriitori români și sunt adaptate în funcție de vârstă, existând chiar și cărți scrise pe înțelesul copiilor.
Legendele Olimpului – o incursiune în mitologie, realizată de Alexandru Mitru
În loc de pământul acesta pe care îl cunoaștem în prezent, începutul lumii este prezentat în Legendele Olimpului ca fiind o nebuloasă din care s-au desprins, pe rând, toate: lumina, întunericul, plantele, viața. Zeii erau cei care, în mitologia greacă, aveau controlul asupra universului. Legendele Olimpului de Alexandru Mitru este o carte care cuprinde toate poveștile zeilor, din care aflăm intrigile și istoriile de la care a început lumea – în ordine cronologică, dezvăluind pe larg informații care îi vor cuceri pe copii.
Zeii și semnificațiile lor
Conform Legendelor Olimpului, fiecare zeu din mitologia greacă era responsabil pentru o anumită parte din univers. Cronos (zeul timpului) și Rhea au fost zeii care au dat naștere lui Zeus (conducătorul zeilor de pe muntele Olimp), fiul care a luat puterea din mâinile tatălui și a împărțit-o cu frații lui. Astfel, fiecare a primit câte o parte din univers: Zeus a luat cerul, Hades a pus stăpânire pe ținuturile îndepărtate, iar Poseidon a primit apele.
Furia sau bucuria zeilor din mitologia greacă se reflectă în fenomene ale naturii: furtuni, inundații, incendii etc. Zeii greci sunt foarte asemănători cu oamenii pentru că trec prin drame, au povești de iubire foarte interesante, duc lupte și pun la cale răzbunări. Aceștia au, însă, puteri supranaturale care le permit să stăpânească lumea după bunul plac.
Volumul I din cartea Legendele Olimpului cuprinde poveștile zeilor greci
Prima parte din cartea Legendele Olimpului de Alexandru Mitru cuprinde poveștile începuturilor lumii, când zeii se războiau între ei și încercau să obțină cât mai multă putere. Sunt prezentate toate luptele și intrigile dintre ei. Zeus stăpânea Muntele Olimp și Pământul și împreună cu soția lui Hera a dat naștere mai multor copii care, pe rând, au încercat să îi ia puterea. Apollo (zeul luminii), Afrodita (zeița frumuseții), Artemis (zeița fertilității) sau Ares (zeul războiului) sunt doar câțiva dintre zeii care sunt menționați în Legendele Olimpului și care fac parte din mitologia greacă.
Al doilea volum din Legendele Olimpului spune povestea pământenilor și a zeilor
Al doilea volum din Legendele Olimpului de Alexandru Mitru este intitulat Eroii. În această parte sunt redate toate dramele și legăturile dintre zei și pământeni. Zeii au avut copii cu oamenii, iar fiii lor s-au remarcat în mitologia greacă prin calitățile impresionante pe care le dețineau datorită trăsăturilor genetice. Pământenii au făcut fapte eroice și au devenit tot mai asemănători cu zeii, remarcându-se prin forță și curaj nemărginit.
Vechea Grecie și Legendele Olimpului
Istoria Greciei Vechi este împresurată cu istorii și legende impresionante. Mitologia greacă este foarte vastă și cuprinde povestiri captivante despre zei, dar și despre pământeni. Legăturile dintre aceștia au dat naștere unor povești care în prezent sunt explicate chiar și pentru copii, deoarece subiectul este de interes și face obiectul lărgirii culturii generale. Mulți scriitori se remarcă pentru modul în care au pus pe hârtie Legendele Olimpului, însă dintre toți Alexandru Mitru rămâne un simbol al scrierii.
Mitologia greacă este impresionantă atât prin modul în care este povestită, dar și pentru intrigile care apar. Legăturile care existau între zei, iar apoi între zei și oameni, fac din Legendele Olimpului o carte captivantă a cărei detalii îți permit să intri în pielea personajelor, trăind supranatural și transpunându-te în lumea nenaturală a Olimpienilor.