Concluzii la finele perioadei de plantare a salciei energetice: 2014, un an bun pentru cultivatorii de salcie energetica din urmatoarele considerente:

  • Primavara a venit mai repede fata de anii anteriori, astfel ca, inca de la sfarsitul lunii februarie in unele zone ale tarii s-a inceput plantarea;
  • Plantarea s-a putut finaliza cu cca. trei saptamani mai repede fata de anii anteriori, astfel ca, pana cand se vor inregistra temperaturi mai mari, plantele au suficient timp sa se intareasca;
  • Dupa terminarea plantarilor a urmat o perioada de ploi abundente, mai mult decat binevenite pentru salcia energetica
  • Pentru luna mai se anunta mai multe zile insorite intercalate cu cateva zile cu ploi, ceea ce reprezinta conditii de start excelente pentru plantatiile noi.

Anul are semne bune si pentru cei care au plantatii realizate in anii anteriori, aceasta primavara timpurie contribuind la inceperea activitatii vegetative cu cca. o luna mai devreme. Daca in cursul anului nu vom avea parte de o seceta remarcabila, dezvoltarea plantatiilor de salcie va fi optima, tinand cont de cresterea salciei de cca. 3-3,5 cm /zi, in perioada vegetativa activa. Ploile abundente din ultima perioada asigura umiditatea necesara solului, determinand o crestere corespunzatoare a salciei.

Atentie la buruieni!

Ploile din ultima perioada, urmate de zile insorite si incalzirea treptata, asigura conditii prielnice de dezvoltare nu numai pentru salcie. Si vegetatia nedorita (buruienile) vor avea o crestere pe masura, motiv pentru care recomandam sa urmariti evolutia plantatiilor si, daca va fi necesar, sa interveniti prompt pentru stoparea dezvoltarii vegetatiei nedorite.

Premiera: salcia energetica in Delta Dunarii

Noutatea anului 2014, in cazul plantarii salciei, este data de faptul ca, dupa doi ani de lupta pe subiectul autorizarii infiintarii plantatiilor de salcie energetica in zona Deltei Dunarii, s-a aprobat plantarea salciei energetice in Delta. Astfel s-a realizat prima plantatie de 45 ha, plantare finalizata pe 8 aprilie 2014.

Cresteri de peste 30% fata de anul trecut

Cu toate ca traim inca sub presiunea unei crize economice, se simte o revigorare in activitatea investitionala, tendinta observata si la realizarea plantatiilor de salcie. Cresterea in acest an a fost de peste 33% fata de anul precedent si se observa si o crestere numerica a plantatiilor de peste 30 ha/cultivator.