clopote
Clopote marimi diferite

La o simpla cautare in google sau   in publicatiile de specialitate, putem descoperi o serie de informatii referitoare la realizarea de clopote, azi, in anul 2014, in Romania. Mai mult decat atat, numeroase firme pun accentul pe servicii complementare, daca le putem numi asa – automatizarea clopotelor prin gps, lucrari de restaurare a acestor obiecte, direct in locatie, realizarea de cariloane, ceasuri de turn ori candelabre. Nici solutiile pentru instalarea de clopote digitale nu e exclusa din ecuatie. Totusi, doar  Turnatoria Blotor din Satulung, Maramures, oferta personalizare gratuita pentru clopote (la orice comanda).

Realizate dintr-un aliaj extrem de curat, ce confera un aspect si o rezonanta sonora incredibila, aceste clopote, turnate in cel mai nordic judet al tarii, au ajuns sa fie apreciate nu doar in Romania, ci si dincolo de granitele acestui stat.  Serviciile complete, etapele ce sunt implicate in aceste procese de creatie (daca le putem numi asa) par ca sunt doar parti ale drumului ce paveaza finalul – un sunet cald, specific rusesc ortodox, imbracat de o imagine impresionanta. Asadar, nu doar dimensiunile impresioneaza ochiul privitorului, ci si estetica unui astfel de clopot. Procesul de ornamentare nu trebuie asadar trecut cu vederea; el incepe si continua astfel:

– aceste modele (solicitate de client) sunt prelucrate in ceramica

– sunt turnate apoi in ceara

– un plus de grija se aloca acelor parti ce urmeaza a fi slefuite si patinate

Aceste clopote de bronz, sunt deseori insotite de texte romanesti, in format arhaic; nu lipsesc elementele de iconografie. Ornamentarea devine astfel parte a personalizarii care face ca fiecare clopot sa fie unic – inscriptiile alese, textul folosit, numele locatiei, toate au rolul lor.

Un mare volum de munca se dedica acestui proces, dupa cum putem urmari din video-urile de prezentare sau imaginile de pe site-ul www.clopoteblotor.ro. Insa surpriza nu se rezuma la fotografiile impresionante sau tumultul de lucrari, din pagina de referinte (portofoliu). Ce ne poate impresiona cu adevarat e faptul ca la Turnatoria de clopote Blotor, aceasta personalizare (text, ornamentare, iconografie) este gratuita! Din pasiune pentru turnarea clopotelor, pentru a da o mai mare valoare istorica aceste lucrari, expertii B&L Construct, Satulung, aduc in fiecare luna un plus traditiei si culturii noastre romanesti!