Chiar dacă pandemia e departe de a se fi încheiat, ai la dispoziție o mulțime de activități culturale care te vor ajuta să te bucuri mai mult de primăvară.

O idee bună ar putea fi să descoperi galeriile de artă din București – multe dintre ele s-au redeschis și primesc vizitatori (evident, cu respectarea măsurilor de siguranță impuse de autorități).

Dacă îți surâde ideea de a vizita o galerie de artă și nu știi de unde să începi, îți oferim noi câteva sugestii în cele ce urmează.

  • Galeria Senso

Redeschisă în primăvara anului 2014, Galeria Senso este un spațiu privat situat în Centrul Vechi și destinat prezentării, experimentului, confruntării, discursului teoretic, stimulării și promovării artei contemporane.

Aici găsești periodic expoziții care fascinează cel mai adesea prin creativitatea, originalitatea și relevanța artistică a lucrărilor expuse, așa că o vizită la Galeria Senso poate fi o idee foarte bună de petrecere a timpului liber nu numai pentru persoanele dornice să găsească o oază de frumos în mijlocul Bucureștiului, ci și pentru părinții care vor să își educe prichindeii în spiritul artei.

Ce ar mai trebui să știi? Poate doar că Galeria Senso e deținătoarea unei colecții importante de opere contemporane și că găzduiește atât artiști consacrați, cât și artiști aflați la început de drum.

A fost și continuă să rămână o platformă necesară de dialog între arta contemporană și public, așa că dacă vrei să începi să cunoști mai bine galeriile bucureștene, Galeria Senso e spațiul cu care ar trebui să începi.

Unde găsești această galerie de artă: Calea Victoriei, nr. 12C (colț cu Lipscani), parter si etajul 1

  • Galateea Contemporary Art

Galateea aparține UAP și o găsești pe Calea Victoriei, într-un spațiu foarte modern și „visitor friendly”. Ca fapt divers, e singura galerie de artă dedicată fenomenului ceramicii contemporane, care a reușit – de câțiva ani încoace – să se poziționeze într-o zonă nouă și să scape de statutul de „artă decorativă” (așa cum era încadrată până nu demult în fișele Facultății de Arte).

Binecunoscutul Vlad Basarab, artista de origine canadiană Linda Swanson și artista Grit Uhlemann (de origine germană) sunt doar câteva nume care au expus de-a lungul timpului la Galateea Contemporary Art.

Unde găsești această galerie de artă: Calea Victoriei, nr. 132

  • Galeriile Carol

Dacă vrei să vizitezi un spațiu cu adevărat inedit, atunci poți să iei în considerare și Galeriile Carol.

Spațiul este, de fapt, un apartament care amintește cumva de semnătura vizuală a lui Luchino Visconti și este populat permanent de talentul și energia unor artiști contemporani unici – precum Mirela Iordache, Petronela Berlea sau Dragoș Neagoe.

Situată la granița dintre neconvențional și convențional, această galerie reușește să facă ceva ce foarte puține galerii fac: să stârnească interesul tinerei generații și să aducă arta de pe piedestal cât mai aproape de privitor.

Unde găsești această galerie de artă: Bulevardul Carol, nr. 59, etaj 1

  • Mobius Gallery

Mobius Gallery e mai puțin cunoscută de publicul mainstream, însă de mai bine de cinci ani această galerie de artă contemporană continuă să rămână un adevărat fenomen la nivel de îndrăzneală artistică.

Mulți artiști o consideră cea mai bună galerie bucureșteană apărută în ultimii ani, iar faptul că promovează și expune inclusiv artiști din spațiul ex-sovietic nu poate decât să îi bucure pe iubitorii artei din România.

Roman Tolici și Andrei Gamarț sunt doar doi dintre artiștii care au avut expoziții fenomen la Mobius Gallery, iar lista poate continua cu Lea Rasovszky, Claudia Brăileanu și Sasha Bandi.

Unde găsești această galerie de artă: Strada Dumbrava Roșie, nr. 18

  • Palatul Mogoșoaia

Niciun top al galeriilor de artă bucureștene contemporane nu poate să excludă Palatul Mogoșoaia – și asta pentru că e un spațiu cunoscut de (aproape) toți iubitorii de artă și foarte legat de nume cu rezonanță istorică precum Brâncoveanu sau Martha Bibescu.

Pe lângă faptul că te poți bucura de expoziții pe care le vezi mai rar (sau chiar deloc) în alte galerii, Palatul Mogoșoaia e situat într-o zonă foarte frumoasă, care e ideală inclusiv pentru o ieșire de weekend în aer liber alături de prieteni sau de familie.

Unde găsești această galerie de artă: Strada Valea Parcului, nr. 1, Mogoșoaia

  • Galeria Posibilă

Galeria Posibilă a fost înființată de Matei Câlția și a existat o vreme în care toți artiștii plastici consacrați expuneau întâi aici, însă în ultima vreme Galeria Posibilă se concentrează mai ales pe promovarea operei lui Ștefan Câlția și oferă expunere altor artiști doar ocazional.

Ar mai fi de spus că expozițiile artiștilor străini găzduite de Galeria Posibilă dau naștere, de obicei, unor adevărate fenomene artistice, cum a făcut și cea mai recentă dintre acestea – cea semnată de basarabenii Mark Verlan și Ghenadie Popescu.

Unde găsești această galerie de artă: Strada Popa Petre, nr. 6

  • Galeria Suprainfinit

Galeria Suprainfinit e situată în inima orașului, într-un topos destul de eliadesc și nu am greși cu nimic dacă am spune că e un spațiu unic în București. Nota de modernism este evidentă încă de la primul pas pe care îl faci acolo și ar trebui să faci acel prim pas mai ales dacă îți place arta experimentală – pe care Galeria Suprainfinit o promovează în mod special.

Galeria Posibilă invită și foarte mulți artiști străini și e bine să știi că se află în vecinătatea altor galerii importante (GAEP, Diptych etc.), așa că poți lua în considerare inclusiv ideea unui maraton cultural.

Unde găsești această galerie de artă: Strada Mântuleasa, nr. 22

  • 418 Gallery

418 Gallery e un spațiu interesant, dedicat artei abstracte contemporane și creat de Joana Grevers, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

În acest moment artiștii sprijiniți de Joana Grevers pot fi urmăriți și în evenimentele care sunt organizate periodic la Cetate Arts Danube (proprietate deținută tot de Grevers), iar pe timpul verii tot aici are loc și o tabără de creație pentru tinerii artiști.

Dacă știi un copil creativ sau ai unul acasă, nu ezita să îl îndrumi spre tabăra aceasta – ea oferă o experiență necesară oricărui viitor artist.

Unde găsești această galerie de artă: Intrarea Armașului

  • ArtHalle

Rezultatul entuziasmului unui cuplu de galeriști a dat naștere ArtHalle, o galerie care mizează pe tineri artiști abstracți și chiar pe brut art. Printre tinerii artiști care expun des aici se numără, de altfel, și membrii grupării Grund (Adrian Dică, Augustin Răzvan Radu etc.).

Galeria se află într-o superbă casă veche, iar spațiul este destul de generos, lucru care contribuie din plin la experiența vizuală inedită pe care o oferă.

Unde găsești această galerie de artă: Strada General Constantin Budișteanu, nr. 10

  • ETAJ artist-run space

Mircea Modreanu și-a dorit să  creeze un artist-run space modern și exact asta a făcut: cu o tenacitate rară, el a organizat în propriul apartament expoziții ale colegilor săi de generație (mai întâi ale grupului inițial ETAJ, apoi și ale altor artiști).

Modreanu a proiectat săptămânal – chiar și în perioada de izolare impusă de virusul COVID-19 – câte o lucrare pe fereastra apartamentului său, așa că sunt șanse mari ca locuința artistului să ajungă rapid pentru creatorii de artă vizuală ceea ce era apartamentul poetului Nichita Stănescu pentru poeții din Bucureștiul anului 1970.

În concluzie, acestea sunt sugestiile noastre. Orice ai alege, nu uita să lași telefonul acasă – galeriile de artă sunt făcute pentru a te ajuta să fii prezent în moment și pentru a te învăța să te bucuri de artă „în timp real”.