Cu totii stim ca o masina bine intretinuta functioneaza mai bine si costa mult mai putin. Aici nu vorbim doar de consumul lunar de combustibil ci de piese si componente care sunt menajate si astfel au o durata de viata mai mare. Dar sa vedem care sunt insa pasii regulati de intretinere a unui vehicul.

  • Schimbarea uleiului. Probabil este cel mi important pas in intretinerea vechiculului. Uleiul asigura ungerea componentelor pentru a reduce frecarea si implicit defectarea  acestora. In majoritatea cazurilor, dupa fiecare 3000 de km sau 3 luni de utilizarea a vehiculului este bine sa schimbam uleiul. Mai nou sunt uleiuri care pot fi utilizate o perioada mult mai lunga, verificati pe cutia de ulei inainte de utilizare pentru a vedea datele clare.
  • Sistemul de franare. Placutele de frana se uzeaza in timp si ele trebuiesc schimbate. Daca nu se schimba placutele de frana uzate ele pot strica tot sistemul de franare ducand la o paguba mult mai mare. Este important sa verificam si nivelul lichidului de frana si sa-l completam, astfel evitam sa ramanem pe drum fara frana.
  • Sistemul de racire al motorului. Pentru o functionare corecta motorul trebuie racit permanent si acest lucru se face cu o dilutie de antigel. Multe persoane completeaza lipsa de antigel cu apa astfel diluand si mai mult antigelul, acesta pierzandu-si proprietatile. In cazul iernilor grele acest lucru poate duce la  inghetarea lichidului de racire din motor ducand astfel la degradarea acestuia. Este foarte important ca masina sa fie pregatita pentru orice tip de vreme de aceea nu va zgarciti cu antigelul, va pot  costa mult mai mult reparatiile ulterioare in cazul unui inghet.
  • Reglarea rotilor. Este important ca rotile sa fie umflate si directia sa fie reglata corespunzator, Daca rotile nu sunt paralele, cauciucurile vor avea o frecare nedorita de asfalt si astfel se deterioreaza mult mai repede. O alta problema este ca daca rotile nu sunt umflate corespunzator ele vor avea o frecare mai mare si astfel creste consumul de combustibil.
  • Sistemul de iluminare al vehiculelor. Verificati periodic lampile de semnalizare, farurile si proiectoarele ca sa functioneze fara probleme si sa fie curate. Murdaria poate reduce substantial luminozitatea proiectoarelor si astfel scade mult vizibilitatea carosabilului. Chiar daca nu influenteaza direct functionarea vehiculului, murdaria poate  crea incidente sau provoca accidente.
  • Repararea imediata. Este bine de stiut ca orice defectiune mica care apare trebuie reparata automat pentru a ne asigura ca acea defectiune nu va influenta negativ alte piese ducand la deteriorarea acestora. Daca noi nu ne pricepem este bine sa gasim un atelier de reparatii auto care sa ne asigure reparatiile mici la un pret la fel de mic, ceea ce este normal in cazul unui client fidel.

Avand niste reguli de intretinere a autovehiculului, daca ne tinem de ele si facem cele necesare in mod sigur masina va functiona mai bine si mai mult timp. Strenger Er-Pol importator si distribuitor de piese si accesorii auto va recomanda sa tineti cont de aceste reguli de intretinere a autovechiculelor pentru a va asigura functionarea buna a acestora.