Merita sa-ti cumperi o turbina noua atunci cand cea actuala se defecteaza sau pur si simplu o reconditionezi? Depinde cu cine lucrezi si cat de mult te va costa o turbina noua, versus operatiunea de reparare. In cele ce urmeaza iti vom raspunde la mai multe intrebari legate de reconditionarea turbinei, asta pentru ca tu sa poti lua cea mai buna decizie! 

Cum poti avea grija de turbina? 

Inainte de a discuta despre operatiunea de reconditionare turbina, hai sa descoperim ce putem face pentru a preveni nevoia unei reparatii. Pentru inceput ne vom concentra asupra schimbului de ulei. Acesta nu doar ca va lubrifia componentele motoriului, dar va raci si turbina in acelasi timp. Uleiul vechi, spre deosebire de cel proaspat, va circula destul de greu din cauza depunerilor si va afecta axul principal al turbinei. 

Evident, va fi necesar sa respecti si recomandarea producatorului in ceea ce priveste tipul de ulei pe care-l vei pune in motor. Cu alte cuvinte, vascozitatea acestuia conteaza destul de mult. Unul prea subtire poate sa treaca de semeringuri si sa ajunga in transmisie. Pe de alta parte, unul prea vascos nu va putea raci eficient turbina si ii va forta garniturile din cauza presiunii mai mari. 

Categoric, nu uita nici de faptul ca nu este recomandat sa fortezi motorul la rece. In plus, atunci cand te opresti, asteapta cel putin 30 de secunde inainte de a opri motorul. Dupa un drum in care ai condus sportiv se recomanda sa astepti chiar si cateva minute bune pentru a raci turbina. 

Care sunt factorii care pot duce la defectarea turbinei? 

Chiar daca aplici sfaturile de mai sus, din pacate exista inca destui factori externi care pot duce la defectarea turbinei. Iata care pot fi acestia: 

  • Patrunderea mizeriei in sistemul de lubrifiere cu ulei. In acest caz, proprietatile de ungere ale uleiului sunt afectate, se creeaza o pelicula cu actiune abraziva sau se astupa canalele de ungere din interiorul turbosuflantei;
  • Lovirea rotii compresor de corpuri straine, de exemplu piulite sau suruburi aspirate accidental prin galeria de transmisie. Chiar si simple pietricele pot avaria compresorul atat de tare incat va fi necesara inlocuirea lui;
  • Lovirea axului turbinei cu un corp strian, de pilda o bucata dintr-un piston sau poate un scaun de supapa care s-a rupt. Defectiunile de la nivelul turbinei cel mai probabil vor presupune inlocuirea axului stricat cu unul nou. 

Cum se reconditioneaza turbina? 

In cadrul procesului de reconditionare, turbina va fi demontata, inspectata si apoi reasamblata dupa ce au fost curatate toate componentele si evident inlocuite cele deteriorate. Toate tolerantele vor fi masurate, mai ales segmentii, axul, rotorul, compresorul si toate elementele de fixare. 

In plus, se va verifica si corecta echilibrarea cu ajutorul computerului, iar la final se va printa dovada echilibrarii din sistemul acestuia. Dovada va fi inmanata clientului alaturi de garantie. 

Si totusi, de ce n-ai cumpara o turbina gata reparata? Pe scurt, deoarece nu ai destule date despre ea. Poate ca este intr-o conditie mai buna decat turbosuflanta ta, dar riscul poate fi destul de mare. 

Daca vrei sa-ti reconditionezi sau sa repari turbina, alege sa lucrezi cu specialisti!