Coloanele de balast sunt unele dintre cele mai cunoscute tehnologii pentru îmbunătățire teren. Coloanele de balast cu schimb de vibrații sunt realizate folosind diverse metode, multe tipuri de echipamente, a căror selecție depinde de: lungimea coloanelor, diametrul coloanelor și parametrii solului care trebuie armat. Coloanele de balast sunt realizate cu un vibrator tubular special conceput, montat pe o unitatea hardware.

Metodele de îmbunătățire teren cu coloane de balast sunt implementate din ce în ce mai mult. Acest lucru rezultă din necesitatea de a construi facilități din ce în ce mai ambițioase sau în condiții de teren din ce în ce mai dificile. Din acest motiv, terenul trebuie consolidat și îmbunătățit. Coloanele de balast sunt un exemplu de astfel de soluții clasice. Tehnologia de îmbunătățire teren de la Terratest Romania este un proces complet pentru a îmbunătăți subsolul. Capacitatea portantă deosebit de ridicată a fiecărei coloane de balast, este obținută prin geometria patentată, tipică a geo-tipului vârfului mandrinei și compactarea stratificată a balastului.

În acest proces, se utilizează vibratori montați în partea superioară, în care amestecul mineral cu granulație grosieră iese la vârful mandrinei cu ajutorul aerului comprimat, dacă este necesar. Dispozitivele cu suport telescopic sau rigid permit o presiune suplimentară la scufundarea și compactarea mandrinei. Procesul funcționează în etape alternative, fie controlate sub presiune, fie controlate pe cale.

Proces de lucru

Un vibrator suspendat de o macara este coborât în ​​pământ, pătrunderea fiind de obicei asistată de apă. Energia din vibrație reduce forțele intergranulare dintre particulele solului, determinându-le să se compacteze. Apoi, nisipul sau pietrișul sunt turnate de la nivelul de lucru în pâlnia de coborâre pentru a compensa volumul redus de sol. Adâncimea de îmbunătățire necesară, este determinată special pentru fiecare proiect și este posibilă până la 35 m și mai adânc. Parametrii de lucru sunt documentați digital prin înregistrările tehnice ale mașinii.

Îmbunătățire teren cu coloane de balast – Avantaje

Coloanele de balast sunt o soluție foarte rentabilă pentru îmbunătățirea terenului de construcții. De asemenea, executarea este posibilă în aproape orice profunzime, executare rapidă, astfel încât lucrările ulterioare de construcție să poată începe rapid, dimensionare deosebit de economică a fundațiilor și a plăcilor de podea, ecologic prin utilizarea de materiale naturale și disponibile la nivel local, foarte silențios, cu doar vibrații minore, nu este nevoie de îndepărtarea solului în timpul procedurii, asigurarea calității. Cu ajutorul unui software pentru managementul calității producției, se pot colecta și analiza date în timp real și se pot verifica performanțele îmbunătățirii solului, efectuate.

Calitatea este controlată și asigurată prin intermediul protocoalelor de fabricație și a rezultatelor testelor de laborator și de teren. În acest scop, probele de material sunt de obicei prelevate din coloanele proaspăt realizate în scopul testării. În plus, miezurile de foraj pot fi preluate din coloanele de testare pentru a examina uniformitatea și rigiditatea coloanelor. Selecția metodelor de testare adecvate depinde în cele din urmă de scopul și de proprietățile necesare ale solului.