Daca vrei sa construiesti o casa pe sol nisipos, nu ar trebui sa existe deloc probleme, si atunci, ai nevoie de lucrari de imbunatatire teren. Pentru a evita greselile, in prima etapa a lucrarii este necesar sa se efectueze studii geodezice care sa determine tipul de sol. El poate fi: nisipos, cu granulatie medie, cu granulatie fina, pietris. Solul nisipos are un numar mare de boabe de nisip cu dimensiuni care nu depasesc 0,1 mm. Acest nisip arata ca praful, iar greutatea specifica a boabelor de nisip fin este de 75%. Un astfel de sol este considerat destul de dificil, deoarece este predispus la saturarea apelor subterane si la formarea nisipurilor miscatoare. Dar chiar si in acest caz exista o rezolvare si anume, imbunatatirea terenului cu coloane de balast. Cu umiditate abundenta, un astfel de sol isi pierde capacitatea portanta, astfel incat structurile necesita o impermeabilizare suplimentara.

Imbunatatire teren cu coloane de balast

Constructia fiecarei cladiri incepe cu construirea fundatiei. Functia sa principala este de a crea un suport puternic si de a oferi sprijin cladirii pe toata perioada de functionare. Pentru a facilita etapa de turnare si pentru a face baza mai fiabila, este nevoie de imbunatatirea terenului sub fundatia de banda. Sarcina sa este de a oferi o suprafata plana si stabila pentru dispozitivul de baza.

Functii de perna

Coloanele de balast pentru imbunatatirea terenului, sunt de obicei nisip, piatra zdrobita sau pietris. Talpa exterioara cu acest amestec indeplineste urmatoarele functii: niveleaza perna de aer sau golurile formate, pentru turnarea bazei si netezeste eventualele nereguli ale solului. Coloana de balast distribuie uniform sarcina de la greutatea fundatiei catre straturile inferioare ale solului; elimina umezeala si elimina apele subterane, prevenind umflarea panzei freatice in sezonul rece. Daca exista un nivel ridicat al apei freatice pe santier, inainte de a se face o fundatie pentru o constructie, terenul este imbunatatit cu coloane de balast.

Un strat din acest material va preveni posibila colmatare a stratului de nisip. Exista urmatoarea cerinta pentru latime – nu trebuie sa fie mai mica decat grosimea peretelui. Dar, cel mai adesea, acest lucru nu este suficient pentru a obtine o zona la iesire care sa asigure capacitatea portanta a fundatiei. Este posibila cresterea latimii la intreaga inaltime a fundatiei, chiar daca acest lucru nu este viabil din punct de vedere economic. Umplerea cu pietris nisipos sau amestec de piatra zdrobita da o contractie mai mica dupa asezare, in comparatie cu pernele de nisip. Cu toate acestea, atunci cand se ridica structuri de greutate mai mare, cum ar fi casele din caramida, etapa de imbunatatire teren este obligatorie.