Consumatorii care nu doresc sa depinda de reteaua nationala de energie si isi permit sa investeasca intr-un sistem independent pentru producerea energiei pot opta pentru panouri solare sau fotovoltaice. Contrar parerilor multor oameni, acestea nu sunt unul si acelasi lucru. Trebuie tinut cont de faptul ca energia verde poate fi produsa de ambele tipuri de panouri; ambele produc energie regenerabila insa diferentele dintre acestea sunt semnificative. Desi ambele tehnologii recolteaza energia solara, ele functioneaza in mod diferit. Diferenta de baza se regaseste in modul de functionare al acestor tehnologii.

Cum Functioneaza Panourile Solare si Fotovoltaice?

Multi oameni nu stiu ca sistemul fotovoltaic functioneaza pe baza efectului fotovoltaic; sistemul de panouri solare utilizeaza lumina soarelui pentru a incalzi un lichid. Trebuie mentionat ca efectul fotovoltaic poate avea loc doar intr-un numar limitat de materiale; acestea sunt cunoscute si ca semiconductori si permit producerea curentului electric atunci cand acesta este expus la lumina. In ceea ce priveste functionarea acestor panouri solare, lumina soarelui incalzeste direct apa si astfel se produce conversia de energie.

O diferenta considerabila intre panourile solare si fotovoltaice consta in felul in care retin si pastrareaza energia generata. Alte diferente care trebuie mentionate sunt cele de eficienta, performanta si cost. Proprietarii isi vor recupera investitia in ambele cazuri intr-un timp destul de scurt; ambele sisteme ofera energie fara sa produca emisii si noxe si necesita intretinere minima. Electricitatea generata de sistemele fotovoltaice provine direct din energia solara, in timp ce cea generata de sisteme termice provine de la un sistem care incalzeste un fluid. Capacitatea centralelor fotovoltaice este ceva mai mare, de peste 500 MW fata de 400 MW la centrale termice.

Sistemele fotovoltaice sunt utilizate pentru producerea curentului electric direct de la energia solara; sistemele solare sunt utilizate pentru incalzirea cu apa si pentru incalzirea spatiului. Pentru a alege intre panouri solare si fotovoltaice, consumatorii trebuie sa inteleaga exact cum functioneaza acestea, ce anume ofera, de ce buget au nevoie pentru un astfel de sistem, de cat spatiu, etc. Ambele reprezinta o optiune viabila si contribuie la mentinerea unui mediu inconjurator mai putin poluat. Diferentele stau in capacitatea acestor sisteme de a retine si de a pastra energia solara. Nu este corect sa afirmam ca sistemul solar este mai bun decat cel fotovoltaic sau invers. Intrebarea decisiva este: care dintre aceste sisteme corespunde necesitatilor consumatorilor?

Care Sunt Diferentele dintre Panouri Solare si Fotovoltaice?

In ceea ce priveste energia fotovoltaica, este util de stiut ca designul PV este simplu; de asemenea, sistemele fotovoltaice pentru locuinte sunt mult mai variate decat cele termice; ele pot activa o gama larga de aparate si au o durata lunga de viata. Mergand mai departe, pentru centrale termice este nevoie de un rezervor de apa pentru a retine caldura pe care o produc. Daca tot suntem la sublinierea aspectelor care difera dintre panouri solare si fotovoltaice, nu ar trebuie sa ignoram urmatoarele:

  •        Sistemul fotovoltaic necesita o suprafata de expunere vasta pentru a da cel mai bun randament.
  •        Panourile solare se instaleaza pe o suprafata proportionala raportata la volumul de de caldura/apa calda care va fi generat.
  •        Panourile fotovoltaice pot genera energie si cand sunt nori pe cer
  •        Panourile solare au nevoie de razele soarelui pentru a functiona si nu se poate genera curent cu ajutorul acestora
  •        Un sistem solar este util  pentru producerea apei calde si pentru a incalzi un spatiu
  •        Sistemul fotovoltaic este mai durabil si mai versatil decat cel solar

Tine de fiecare consumator sa hotarasca care varianta este cea mai buna pentru el; fie ca opteaza pentru panouri solare sau fotovoltaice, important este sa stie la ce sa se astepte de la fiecare sistem pe termen lung. O astfel de decizie se bazeaza pe informatii cat mai corecte, pe cantarirea avantajelor si a dezavantajelor pe care le ofera fiecare tip de sistem; sunt oameni care doresc energie doar pentru apa calda si pentru a isi incalzi locuinta; pentru ei, panourile solare sunt o alegere excelenta. Pe de alta parte, cei care doresc sa obtina independenta energetica, sa isi alimenteze articolele de uz casnic cu energie verde vor avea nevoie de un sistem fotovoltaic.

De Ce Sa Optati pentru un Sistem Fotovoltaic?

Panourile fotovoltaice reprezinta o alegere excelenta si ofera o gama larga de avantaje. Un astfel de sistem este ideal pentru cei care nu mai vor sa depinda de reteaua electrica de energie dar implica costuri mai mari decat un sistem bazat pe panouri solare. Instalarea unui sistem fotovoltaic cu tot ceea ce presupune acesta trebuie facuta de specialisti in domeniu. Acest lucru este necesar pentru a nu afecta eficienta si durata de viata a sistemului. Un sistem fotovoltaic necesita diverse dispozitive pentru a functiona eficient, spre exemplu invertor, afisaj, etc. Este recomandat sa se achizitioneze toate articolele de la acelasi producator, precum Solarx.ro.

Partea buna este ca specialistii in domeniu furnizeaza toate componentele necesare pentru functionarea eficienta a sistemului. Firmele cu ani de experienta in aceasta industrie ofera servicii de calitate superioara: consultanta, proiectare, configurare, montaj, mentenanta. Este indicat ca toate serviciile sa provina de la aceeasi sursa pentru o organizare mai eficienta. In ceea ce priveste tipurile de sisteme fotovoltaice disponibile pe piata, acestea sunt destul de variate si pot fi clasificate in 3 mari categorii: on grid, hybrid si off-grid.

Proprietarii care produc si utilizeaza energie verde reduc emisiile de noxe in atmosfera si contribuie la un mediu mai curat; acestia au de ales intre sistem fotovoltaic si unul solar; pentru a face acest lucru trebuie sa tina cont de felul si rolul sistemului pe care il doresc, randamentul oferit de acesta si costul sistemului propriu-zis si al instalarii acestuia. Majoritatea oamenilor cumpara un astfel de sistem doar o data in viata; nu este de mirare ca alegerea nu este una usoara. De aceea, este indicat sa isi ia tot timpul de care au nevoie pentru a cantari avantajele si dezavantajele fiecarui sistem; o decizie buna se poate lua doar in cunostinta de cauza. Persoanele care doresc un astfel de sistem trebuie sa stie la ce sa se astepte ca si investitie initiala si randament pe termen lung.