Chiar dacă pare o metodă mai puțin “ortodoxă”, executarea silită a unor apartamente Cluj, este o posibilitate de a achiziționa o locuință la un preț cu cel puțin 25% mai ieftin. Anul 2008 a dus odată cu el o criză care s-a prelungit până în momentul actual. Implicit nu puțini au fost cei care s-au aflat în incapabilitatea de a-și achita ratele lunare la bănci.
Pentru o lungă perioadă de timp, băncile au încercat să le acorde timp celor care s-au aflat în imposibilitate de plată, dar situația nu a putut fi prelungită prea mult. Băncile au început și ele să resimtă criza, condițiile de acordare a creditelor s-au schimbat. Astfel, băncile au intrate în posesia a numeroase apartamente din Cluj care au fost cumpărate prin credite ipotecare.
Ultimii ani de criză , nu au făcut decât să scadă numărul cererilor de cumpărare de pe piața imobiliară. Cu o mulțime de apartamene confiscate de la populație, băncile nu au rămas decât cu posibilitatea de a vinde aceste imobile la prețuri sub valoare pieței.
Aceste vânzări în cadrul băncilor se organizează pe bază de licitații care se desfășoară în mai multe etape. Aceste licitații sunt oficiale, de obicei se anunță pe site-urile de specialitate, pe site-urile băncilor și în diferite ziare clujene. Cei care vor să participe la acest tip de licitații sunt obligați să depună un avand de 10 % din suma de pornire.
Dacă la prima licitație nu se prezintă nimeni, ce-a de a doua va începe la o valoare de 75 % din prețul apartamentului. Indiferent de numărul de participanți, codul de Procedură Civilă afirrmă ca cel care va oferi mai mult va căștiga licitația. Dacă la ce-a de a doua licitație nu se prezintă nimeni, teoria susține că prețul de începere a unei alte licitații va fi de 50% din valoarea inițială.
Acele apartamente noi sau vechi care sunt preluate prin executare silită, sunt reevaluate după prețul pieței dar de cele mai multe ori acestea se vând mult sub acest preț. Există o limită pe care instituțiile bancare o stabilesc, această limita acoperind de obicei datoria pe care cel executat silit o are față de bancă. În cazul în care apartamentul se vinde sub această limită, fostul proprietar al imobilului va rămâne în continuare dator instituției bancare.
Care sunt riscurile?
De cele mai multe ori cei care au fost executați silit, aduc cazul în fața instanței în încercarea de a-și recupera imobilul pierdut, iar uneori pot avea câștig de cauză. În acest caz banca va furniza celui care a căștigat licitația suma de bani pe care acesta a investit-o. Este posibil ca noul proprietar să fi modernizat apartamentul, iar acești bani sunt pierduți de cele mai multe ori. Mulți dintre cei care iși pierd apartamentele refuză să părăsească locuința, fiind nevoie de intervenția poliției.
Dacă sunteți dispuși să vă asumați aceste riscuri, executarea silită va oferă o mulțime de oferte de apartamente Cluj.