Instalaţiile din parcurile de distracţii, telecabinele şi trapele de scenă ale teatrelor sunt doar câteva dintre echipamentele pe a căror siguranţă te bazezi. Fără ca oricare dintre acestea să fie verificate şi întreţinute, ai putea risca un accident la orice mişcare.

Aceste sisteme, însă, au în spate un operator RSVTI, responsabil cu întreţinerea şi repararea instalaţiilor de ridicat şi a instalaţiilor şi echipamentelor sub presiune. Operatorul este cel care face posibilă folosirea în siguranţă a echipamentelor. Însă, activitatea sa nu se opreşte aici. Acesta se ocupă nu doar de verificari tehnice instalatii, dar şi de instalaţiile sub presiune şi orice alte recipiente, conducte sau compresoare folosite în fabrici şi nu numai.

Operatorul RSVTI, omul din umbra instalaţiilor

Cel care se ocupă de instalaţii şi echipamente este desemnat conform Ordinului nr. 147/2006, emis de către Inspectorul de Stat Şef al ISCIR. Cu alte cuvinte, operatorul este atestat şi autorizat în supravegheri tehnice instalatii şi consultanţă în domeniu.

Încă de la identificarea şi înregistrarea instalaţiilor şi echipamentelor ISCIR, operatorul se ocupă ca proiectul persoanei juridice să fie dus la bun sfârşit, conform normelor de siguranţă învăţate. Aceasta este prima etapă în procesul de verificare a instalaţiilor. Apoi, operatorul are grijă de întreţinerea şi repararea oricăror tipuri de instalatii mecanice sub presiune şi nu numai.

Dreptul de a activa i se oferă operatorului şi prin contractur de prestări de servicii sau de muncă, pe care îl încheie cu persoana juridică ce deţine zona de distracţii din parcul unde te plimbi, complexul turistic pe care îl vizitezi, teatrul sau fabrica în care se construiesc produsele pe care le foloseşti.

Operatorul se îngrijeşte de două categorii de echipamente: instalaţiile de ridicat şi cele mecanice sub presiune. Primele dintre ele sunt uşor de întâlnit, pentru că înseamnă telecabine, telescaune, telegondole, trape de scenă şi cortină folosite la teatru, lifturi şi alte instalaţii de transport prin ridicare sau înclinat. Instalaţiile mecanice sub presiune, însă, sunt acele recipiente şi conduce ce lucrează sub presiune, cazane de abur sau compresoare cu aur. Fiecare dintre cele de mai sus necesită un profesionist atent la fiecare detaliu.

Serviciul unui operator nu depinde de fluctuaţii de personal, autorizaţii pentru concedii de odihnă, taxe şi asigurări sociale. Însă, aceste aspecte sunt compensate de responsabilitatea de a face echipamentele să funcţioneze fără niciun fel de risc. Operatorul este întotdeauna pregătit să îşi ofere priceperea în schimbul siguranţei tale şi a lucrătorilor din fabrici.