Pentru multe viitoare mamici, sarcina reprezinta una dintre cele mai frumoase perioade, fiind plina de provocari si amintiri frumoase. Pentru ca te pregatesti sa aduci pe lume un bebelus frumos si sanatos, noi ti-am pregatit un ghid cu toate seturile de analize pentru sarcina pe care va trebui sa le faci pentru a te asigura ca cel mic se dezvolta armonios.

Ce analize pentru sarcina recomanda specialistii in perioada celor 9 luni?

Pentru orice femeie aflarea vestii ca va deveni mamica reprezinta cu siguranta cea mai frumoasa zi din viata acesteia. Pentru ca urmeaza o perioada noua in vietile viitoarelor mamici, vrem sa fim alaturi de ele si sa le oferim informatiile necesare de care au nevoie. Astfel, un pas important in urmatoarea perioada il reprezinta ca mamica sa aiba un medic expert care sa ii monitorizeze sarcina. Primul consult reprezinta o evaluarea completa si explicarea etapelor necesare pentru urmarirea unei sarcini corecte, dar si oferirea recomandarilor legate de stilul de viata pe care mamica va trebui sa il adopte.
analize sarcina
In primele doua saptamani de sarcina, se va verifica evolutia printr-o serie de analize pentru sarcina care cuprinde mai multe seturi de probe pentru sange prin care se urmareste absenta anemiei si a problemelor de coagulare, dar si functia ficatului, rinichilor si dozarile hormonale.

De asemenea, prin efectuarea acestor analize pentru sarcina se urmaresc si prezenta anumitor infectii cunoscute pentru viitoare mamica sau pentru fat, precum hepatitia B, C, HIV, VDRL, etc. Nu in ultimul rand, medicul va determina si grupa de sange a mamei si al tatalui.

Cand trebuie realizata o ecografie de sarcina?

Pe langa analizele uzuale pe care o gravida trebuie sa le faca, respectiv analizele de sange, urina, secretie vaginala, serologie, grup de sange si RH, se vor efectua in mod regulat si ecografii pentru o minitorizare corecta a evolutiei in mod normal a fatului.

Este important de stiut faptul ca investigatiile necesare se pot repeta pentru a se pune un diagnostic corect, ecografia fiind o metoda sigura de urmarire care nu implica riscuri pentru fat sau mama.