Cand vine vorba de inlocuirea dintilor lipsa, ai la dispozitie mai multe optiuni. Cele mai recomandate sunt insa implanturile dentare si tratamentele cu punti dentare. Intrebarea este care dintre aceste doua optiuni este potrivita pentru tine.

​Ce presupune fiecare procedura?

Implantul dentar este practic o radacina artificiala a dintelui (realizata de obicei din titan) care este inserata in locul radacinii dentare naturale. Un surub de acoperire de protectie temporara este plasat pe implant in timp ce acesta fuzioneaza cu osul maxilarului (proces numit osteointegrare). Acest proces poate dura pana la sase luni, iar in urma acestuia, se ataseaza un bont protetic peste implant, deasupra careia se va plasa coroana dentara ce va inlocui dintele lipsa.

Puntea dentara este, in unele privinte, mai putin invaziva si in alte moduri mai invaziva decat implantul dentar. Spre deosebire de implanturi, puntile nu inlocuiesc radacina dentara. Mai degraba, o punte foloseste unul sau mai multi dinti din jur ca suport pe care sa ataseze o coroana care va umple spatiul dentar lipsa. Procesul nu este atat de lung ca cel de implantare (care necesita osteointegrare); desi in anumite privinte este mai invaziv deoarece necesita modificarea permanenta a dintilor adiacenti pentru a sustine puntea. Dupa cum sugereaza si numele, o punte dentara realizeaza literalmente puntea dintre dintii din jur pentru a acoperi un dinte lipsa. Prin urmare, aceasta trebuie ancorata pe unul sau mai multi dinti adiacenti, care trebuie mai intai piliti pentru a functiona ca suport.

​Pentru care dintre aceste proceduri esti un bun candidat?

Implanturile dentare si puntile dentare au anumite cerinte de eligibilitate care trebuie indeplinite pentru a fi un bun candidat. Eligibilitatea este determinata in timpul unei consultatii initiale de tratament.

Implanturile dentare pot fi folosite doar dupa adolescenta, dupa ce cresterea osoasa este completa. Scanarile cu raze X sau CT vor fi probabil folosite pentru a evalua densitatea si calitatea osului si pentru a determina daca pacientul are suficienta structura osoasa pentru implantare. De asemenea, s-a constatat ca exista o rata mai mare de esec al implantului pentru fumatori. In plus, persoanele care sufera de diabet, cancer sau boli parodontale pot avea nevoie de tratamente suplimentare pentru a se califica pentru tratamentul cu implant dentar.

Puntile dentare, in schimb, nu necesita atatea restrictii. Factorul principal in a determina daca pacientul este un bun candidat pentru acest tratament este sanatatea sa si stabilitatea dintilor de sustinere. Daca suferi de parodontita sau carii dentare, poate fi necesar sa urmezi tratamente suplimentare pentru a consolida dintii ce vor sustine puntea dentara.