Labioplastia este o interventie chirurgicala prin care se modifica forma si dimensiunea labiilor mici si/sau mari, desi cel mai adesea este vorba de micsorarea labiilor mici. Acestea fie s-au dezvoltat in exces, fie s-au deformat dupa ce femeia a nascut sau a prezentat fenomene inflamatorii, infectioase la nivelul acestora, fara fi afectata functia lor. Femeile care se confrunta cu acest aspect labial prezinta adesea disconfort in timpul actului sexual, cand poarta lenjerii mai strimte sau daca au un loc de munca care presupune statul pe scaun foarte mult.

Doctorul ginecolog Dan Raica recomanda aceasta interventie, intrucat este relativ usoara si nedureroasa.  Rata de complicatii este redusa, iar pacienta se poate intoarce la serviciu chiar dupa 5 zile de la interventie. In ceea ce priveste activitatea sexuala, aceasta se poate relua dupa 4-6 saptamani.

Cand va puteti gandi la efectuarea unei labioplastii:

  • cand labiile mici sunt voluminoase si ies inestetic dintre cele mari, se irita aproape tot timpul si creeaza probleme de igiena;
  • cand exista o asimetrie vizibila intre labii;
  • cand labiile prezinta un aspect vestejit, imbatrinit.

Rezultatele labioplastiei:

  • aspect natural al labiilor;
  • imbunatatirea actului sexual;
  • senzatie de relaxare, fara disconfort.

            Ce presupune labioplastia?

In timpul acestei interventii, cele doua labii se masoara pentru aprecierea excesului cutanat si obtinerea simetriei. Interventia se realizeaza sub anestezie generala sau locala, avand ca obiectiv obtinerea unor labii de dimensiuni normale si cat se poate de simetrice. Cicatricile provocate de aceasta interventie sunt minime si foarte slab vizibile. Sensibilitatea labiilor nu este afectata. Pansamentul zonei este foarte usor, iar pentru cateva zile pacienta va trebui sa foloseasca un absorbant. Reluarea activitatii sexuale este recomandata doar peste 6 saptamani.

Asadar, daca va confruntati cu o astfel de problema, nu trebuie sa fiti stanjenite si este bine sa apelati la un medic de specialitate pentru a va ajuta in acest sens.