Cand vremea este frumoasa, ar trebui sa fie usor sa ii convingem pe copii sa iasa afara sa se joace, nu-i asa? Insa copiii pot fi surprinzator de reticenti sa iasa pe usa pentru a merge afara la joaca.

Copiii care petrec mai mult timp in aer liber se pot bucura de beneficii precum relaxarea, mai multa capacitate de concentrare, si o stare mai buna de spirit, asta ca sa nu mai mentionam si beneficiile fizice ale unei vieti active in natura.

Cu toate ca poate exista o oarecare reticenta la iesitul afara, depinde si de parinti sa faciliteze jocul in aer liber, acum mai mult ca niciodata. Parintii pot incuraja activitatile in aer liber inclusiv propunand idei noi, creand diferite jocuri sau punand la dispozitia celor mici diferite jucarii. In plus, experientele in aer liber pot fi o oportunitate grozava de reconectare pentru intreaga familie.

Exista o multime de modalitati simple, distractive dar si creative de a-ti incuraja copiii sa petreaca timp in aer liber – multe dintre ele nu sunt deloc costisitoare sau sunt gratuite, si nu necesita timp sau planificare ci, mai degraba, o doza de spontaneitate si energie.

Iata cateva idei pentru activitati in aer liber destinate copiilor:

1. O plimbare in parc

O alegere evidenta insa, daca mergeti mereu in acelasi parc, este o idee buna sa faceti un tur al tuturor parcurilor din oras, pentru ceva varietate si aventura. Va fi si mai distractiv daca cel mic are o pereche de role copii, pe care o va incerca pe alei pe care nu le-a mai explorat pana acum.

2. O vanatoare de comori

Poti combina plimbarea in parc cu vanatoarea de comori. Ascunde, in prealabil, cateva obiecte mici (de exemplu, figurine) prin parc, deseneaza o harta si lasa copiii sa se ghideze dupa ea pana gasesc premiul cel mare, o comoara speciala (bomboane, o jucarie noua, etc.)

3. Explorarea gradinii botanice

Ai in orasul tau o gradina botanica? Daca da, viziteaza-o cu cei mici in fiecare anotimp, informati-va despre plantele pe care le gasiti acolo si, daca exista, participati impreuna la activitatile de voluntariat din cadrul gradinii. Astfel, copilul va invata si cum sa aiba grija de plante.

4. Incearca geocaching

Geocaching este o activitate in aer liber similara cu vanatoarea de comori. Insa, de aceasta data, comoara este ascunsa de alte persoane, iar tu o vei gasi, prin intermediul unei aplicatii, ghidandu-te dupa un set specific de coordonate GPS.

5. Explorati cartierul

Poate cel mic nu are dispozitie sa se indeparteze prea mult de casa insa, pentru un joc distractiv, puteti iesi la plimbare prin cartier, cautand anumite lucruri: 10 frunze diferite, 5 tipuri de pasari, 12 obiecte de culoare rosie etc.

6. Fotografiati natura

Imprumuta-i celui mic telefonul si roaga-l sa fotografieze tot ce gaseste interesant in parc, pe strada, in padure etc. Alternativ, roaga-l sa fotografieze doar anumite obiecte – masini, cladiri, copaci, frunze, insecte, sau flori.

Sursa imagine Free-Photos from Pixabay