Alimentele pe care le consumi au o influenta majora asupra starii de sanatate generala a organismului tau dar si asupra sanatatii. De aceea este important sa acorzi o mare atentie ingredientelor din alimentatia zilnica si nu doar a acestora luate separat ci si a combinarii lor. Daca de cele mai multe ori iti propui sa mananci sanatos apare o problema comuna si anume cea a combinarii corecte si propice a mancarii.
Din pacate, mancarurile traditonale presupun uneori alaturarea gresita a ingredientelor care pot cauza disconfort, balonare sau alte probleme gastro-intestinale. Incearca sa schimbi si adaptezi anumite retete pentru a-ti satisface pofta fara a-ti face griji de efecte dupa consumare lor. Consuma multe supe si legume de sezon, cumparate de la producatorii autohtoni, si cand vine vorba de grasimi, carbohidrati si proteine fa asocierea lor corecta.
Spre exemplu, supa traditionala cu galuste de gris ingreuneaza digestia, de aceea este recomandat sa inlocuiesti grisul cu legumele. Problema nu se afla in asocierea carnii cu legumele ci a grisul cu proteinele din carne care se digera printr-un proces diferit decat cel al carbohidratilor. In general, combinatia carne-glucide nu este una agreata de organism. Desi este o asociere mult prea intalnita in ciorba traditionala poate cauza probleme de digestie celor care o consuma.
Un alt exemplu de asociere gresita este supa sau ciorba de gaina cu taitei. Situatia este asemanatoare ciorbei sau supei cu galuste de gris (proteine-glucide). Taitei trebuie inlocuiti tot cu legume precum morcov, pastarnac etc. Zdrentele (combinatia de ou si faina adaugate in ciorba) nu sunt recomandate daca la ciorba am folosit si carne deoarece cauzeaza balonare, discomfort si ingreuneaza digestia.
Borsurile sunt renumite pentru a fi o alegere sanatoase datorita ingredientului miraculos, borsul. Uneori gospodinele fac greseala de a-l adauga la inceputul sau mijlocul prepararii ceea ce determina eliminarea beneficiilor sale. O metoda corecta este de a adauga borsul la sfarsit sau de a acri ciorba cu oteturi naturale, suc de lamaie, sau chiar suc de prune si corcoduse.
Un alt preparat recunoscut si apreciat in Europa de est care reprezinta o combinatie nefericita este ciorba de burta. Pe langa numarul foarte mare de calorii pe care il contine, burta de vita/miel nu asigura organismului proteine de calitate dar are in schimb o cantitate mare de grasimi animale saturate (sunt grasimile care trebuiesc evitate pentru ca ingrasa si maresc colesterolul).
Urmatoarele legume pot fi adaugate in ciorba fara a pune in pericol digestia: broccoli, ceapa, ciuperci, conopida, dovleac, fasole, morcovi, varza rosie etc. Incearca sa inlocuieste glucidele precum pastele fainoase, grisul etc.cu linte, naut sau mazare.
Pentru a varia in retetele de ciorba poti adauga chiar si cereale precum: cus-cus, mei, orez integral, orz, ovaz, porumb, ravioli din grau integral, spaghetti si paste fainoase din grau integral sau din hrisca si alte cereale folosite si consumate dupa diversele traditii. Si pastele din diferite legume sunt recomandate precum tagliattelli cu spanac, cu hribi etc.