Exista secrete culinare care pot transforma orice reteta banala intr- combinatie extrem de reusita, secrete de obicei aplicate de marii bucatari pentru preparate servite la restaurantele de lux. Nu trebuie sa iti faci probleme daca in propria bucatarie doresti sa adaugi mai multa savoare si consistenta mancarii, deoarece exista anumite trucuri care te vor ajuta sa iti surprinzi invitatii la diferite ocazii speciale.

O reteta care pare dificil de realizat si a carei gust este inconfundabil este ciorba de perisoare. Gospodinele schimba des ingredientele pe care le folosesc, tipul de carne cu care pregatesc ciorba sau pasii de gatire. In orice mod preferi sa o realizezi aceast preparat este mult mai usor de gatit decat pare daca respecti anumiti pasi si nu excluzi anumite ingrediente. Urmatoarea reteta de ciorba de perisoare este perfecta in sezonul rece, este consistenta astfel incat sa nu mai fie nevoie chiar sa pregatesti alte mancaruri la celelalte feluri si este atat de bogata in gust incat mesenii iti vor cere cu siguranta o a doua portie.

Ingredientele de care ai nevoie sunt: un os de vita cu maduva (acesta este un secret al bucatarilor priceputi pentru a obtine un gust aparate al ciorbei de perisoare), un morcov de marime medie, radacina de patrunjel  si telina – ambele aprozimativ 200 de grame, 1 ou, leustean dupa gust, patrunjel, 75 de grame de smantana grasa, bors sau zeama de lamaie pentru acreala.

Pentru perisoare ai nevoie de: 300 de grame de carne de vita, 1 ou, o ceapa de marime medie, 50 de grame de orez alb sau basmati, 2 linguri de apa, sare si piper dupa gust (mai poti adauga aici condimente speciale pentru carnea de vita care vor da si mai mult gust perisoarelor).

Urmareste acesti pasi pentru a obtine o ciorba perfecta: Pune osul cu maduva bine spalat la fiert in apa rece, la foc mic timp de o ora. Legumele spalate si rase pe razatoare sau taiate foarte mic le introduci apoi in oala impreuna cu ceapa tocata si carnea pusa le fiert. Trece carnea de vita prin masina de tocat si amestec-o cu ceapa tocata, oul, orezul bine spalat, apa, piper si sare. Modelezi din aceasta tocatura perisoare mici, cat o nuca si le introduci in oala cu legume dupa ce ai indepartat osul. Lasa totul la fiert la foc mic.

Pune leusteanul taiat mic in borsul care a stat la cald si cand perisoarele sunt fierte toarna borsul si lasa in continuare sa fiarba inca putin. Bate oul si amesteca-l cu smantana. Opreste focul si toarna smantana incet amestecand in continuu. Gustul acru al ciorbei de perisoare este dat de bors, sau in unele regiuni se foloseste zeama de varza sau sarea de lamaie. Daca folosesti carne de porc in schimbul celei de vita alege mai curand zeama de varza pentru acrire decat bors.

Pofta buna!