Azi, costumul de baie este ceva banal, care se gaseste intr-o multitudine de variante: intreg, in doua piese, stil sportiv sau pentru „defilare”, moncrom sau cu print etc. Forma sa actuala acum ni se pare evidenta si inevitabila (nu poti inota imbracata, nu?), dar sa nu uitam ca este rezultatul unui intreg sir de transformari de-a lungul istoriei.

 

Povestea costumului de baie incepe in perioada antica, atunci cand grecii si romanii se relaxau in baile publice. In timp ce grecii antici obisnuiau sa faca acest lucru nud, romanii purtau un fel de fase care le acopereau partile intime. Exista unele mozaicuri si picturi murale datand din aceasta perioada in care apar femei facand sport, imbracate in ceea ce pare a fi primul bikini: o bucata de material legat in jurul sanilor, si una in jurul soldurilor.

 

Dorinta colectiva a oamenilor de a se afla pe malul marii ia nastere abia in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand incep sa fie recomandate curele maritime si montane. Insa nimeni nu facea plaja, iar baia se realiza cu ajutorul unor cabine de lemn pe piloni care existau pe malul marii, in apa si la cativa metri mai in larg. 

 

Tendintele de atunci cereau ca pielea sa fie pastrata alba pentru a fi un exemplu de puritate, iar pe plaja se statea la umbra pentru a se feri de razele soarelui. Femeile purtau rochite cu maneci pana la cot si pantalonasi pana la genunchi. Acest costum de baie era menit sa ascunda formele de ochii indiscreti care doreau sa admire mai mult decat antebratul si picioarele femeilor. Evident, barbatii si femeile nu puteau sta in aceeasi cabina. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult pana spre finalul secolului al 19-lea, iar costumele de baie inca le acopereau pe femei aproape din cap pana-n picioare, adesea incluzand chiar si sosete. 

 

Inotul a inceput sa fie considerat un sport odata cu secolul 20, iar asta in mare parte gratie Jocurilor Olimpice care s-au tinut in Atena in anul 1906. Si pentru ca inotul ca sport necesita mobilitate, costumele de baie au inceput sa capete o forma ceva mai functionala, nu insa fara cateva controverse. In 1907, inotatoarea australiana Annette Kellerman, prima femeie care a inotat de-a lungul Canalului Manecii, a fost arestata pentru ca purta un costum de baie mulat, dintr-o singura piesa.

 

In anul 1946 incep sa apara primele modele de bikini. Acest model a fost unul greu de promovat deoarece toate top-modelele il considerau foarte sumar si nu doreau sa il promoveze. Creatorii de moda de la aceea vreme fiind nevoiti sa angajeze stripteuze pentru a putea face o promovare.

 

In anul 1960 se modifica putin tiparul si slipul coboara sub buric, costumele de baie devenind din ce in ce mai sumare. Dupa 1986 costumele de baie devin mai colorate, in timp ce slipul devine tot mai decupat. Inspirat probabil si de nebunia serialului Baywatch din anii ’90 costumele de baie intr-o singura piesa revin la moda, dar capata un look mult mai sexy.

Usor, usor, au aparut tot felul de idei de costume de baie, trecandu-se prin idei retro, idei foarte indraznete sau idei cu totul si cu totul ciudate. Ceea ce este foarte interesant de stiut este faptul ca exista inca o multime de locuri in care costumele de baie sunt interzise in zonele adiacente plajelor, cum ar fi Tarile Arabe, Croatia sau chiar si orasul Barcelona.