A fi un scriitor bun nu este tot ce intra intr-o cariera independenta de succes – abilitatile de cercetare sunt la fel de importante.

Scriitorii independenti au nevoie de abilitati de cercetare puternice si de un ochi critic pentru evaluarea surselor – doar a fi un mare scriitor nu este suficient pentru a-ti construi reputatia. Vestea buna: datorita internetului, cercetarea solida nu a fost niciodata mai usoara.

Gasirea unor surse de incredere online

Trucul pentru o cercetare online de calitate este separarea graului de pleava. Internetul este plin de informatii de neincredere, astfel incat localizarea surselor legitime este esentiala. Primul principiu al cercetarii pe web este sa te uiti cu atentie de unde provin informatiile tale. Evita site-urile care nu au .com sau .net in adresele lor web; exista exceptii de la aceasta regula, dar acesta este un bun punct de plecare. In schimb, ramai ori de cate ori este posibil pe site-urile guvernamentale (.gov) si educationale (.edu) ca surse. Inainte de a utiliza un site web pentru materiale de cercetare, adreseaza-ti aceste intrebari:

  • Site-ul arata si se simte profesionist?
  • Care este scopul acestui site? Are o agenda care ar putea compromite integritatea sa ca sursa?
  • Site-ul afiseaza in mod vizibil informatii de contact pentru operatorii sai?
  • Informatiile sunt citate si actualizate corect?

Citarea materialelor sursa

Gasirea unor surse bune presupune ceva munca, dar informatiile lor sunt inutile daca nu iti citezi corect sursele. Pagina de citare a informatiilor electronice a Bibliotecii publice de Internet explica numeroasele formate si cerinte pentru citarea resurselor web in articolele si postarile de pe blog. In plus, internetul ofera mai multe pagini care trebuie citite obligatoriu cu referinte adecvate pentru scriitori independenti, jurnalisti si studenti:

  • Resurse de cercetare si citare
  • Citari in text: elementele de baza
  • Citarea, parafrazarea si rezumarea

In calitate de scriitor independent, nu iti poti permite sa fi prins folosind informatii si date inexacte.

Efectuarea de cercetari de calitate – si citarea corecta a acestei cercetari – iti vor face munca mai profesionala si mai transparenta.