Exercitiile fizice si alimentatia sunt aspecte esentiale ale unui stil de viata sanatos, pe toata durata vietii. Insa, pe masura ce imbatranim, nevoile noastre se schimba. Un numar tot mai mare de cercetari ilustreaza faptul ca exercitiile regulate sunt deosebit de importante pentru varstnici.  De aceea, este esential ca seniorii sa opteze pentru un stil de viata activ in loc de unul sedentar.

Acest articol va detalia cele mai bune exercitii fizice pentru seniori si va ilustra beneficiile de care se pot bucura acestia avand un stil de viata activ, chiar si atunci cand sufera de anumite afectiuni.

 1. Aerobicul in apa

Aceasta forma de a face miscare a devenit din ce in ce mai populara in ultimii ani, mai ales in randul seniorilor. Ideal pentru cei ce sufera de artrita si alte afectiuni ale articulatiilor, aerobicul in apa, practicat in mod regulat, creste forta fizica si imbunatateste echilibrul si flexibilitatea.

 1. Exercitiile cu benzi elastice

Benzile elastice sunt accesibile seniorilor datorita diferitelor niveluri de rezistenta pe care le prezinta, dar si datorita pretului accesibil si a utilizarii usoare chiar in cadrul unui antrenament acasa. Exercitiile cu benzi elastice intaresc si zona core ceea ce, in schimb, imbunatateste postura, echilibrul si mobilitatea, aspecte foarte importante pentru sanatatea si siguranta seniorilor.

 1. Exercitiile pe bicicleta eliptica

Bicicleta eliptica este un aparat ce poate fi folosit cu usurinta de catre varstnici pentru ca are un impact scazut asupra articulatiilor. Mai mult, o bicicleta eliptica ofera un antrenament pentru intregul corp. Astfel, seniorii isi pot mentine tonusul muscular dar si sa isi imbunatateasca sanatatea inimii.

 1. Pilates

Pilates este o forma populara de exercitii cu impact redus, care a fost dezvoltata cu un secol in urma. S-a demonstrat ca Pilates imbunatateste echilibrul, dezvolta forta fizica si creste flexibilitatea la adultii in varsta.

 1. Genuflexiunile si ridicari ale bratelor si picioarelor

Pentru a-si imbunatati postura si echilibrul si a-si dezvolta musculatura picioarelor, seniorii pot face genuflexiuni. Pentru suport aditional pot utiliza un scaun sau un perete pe care sa se sprijine astfel incat sa execute exercitiile in siguranta. De asemenea, pentru intarirea muschilor spatelui si soldurilor, cei mai in varsta pot executa ridicari alternative ale picioarelor. In timpul acestor exercitii pot utiliza si benzi elastice pentru mai multa rezistenta.

Forta in partea superioara a corpului poate fi dezvoltata prin ridicarile bratelor, in timpul carora se pot utiliza greutati sau benzi elastice.

Beneficii ale exercitiilor fizice in cazul seniorilor

Daca beneficiile de mai sus nu te-au convins ca exercitiile fizice sunt esentiale la orice varsta, iata un sumar al acestora, alaturi de cateva beneficii in plus:

 • imbunatatirea tonusului muscular
 • imbunatatirea sanatatii cardiovasculare
 • reducerea riscului de atac de cord, atac cerebral, diabet, depresie, Alzheimer
 • cresterea calitatii vietii printr-o mai buna mobilitate, flexibilitate, mai multa forta fizica si un echilibru mai bun
 • mai multa independenta prin imbunatatirea abilitatilor de a executa sarcinile zilnice
 • mai multa energie si o stare de spirit mai buna.

Photo by Arek Adeoye on Unsplash