Majoritatea oamenilor stiu ca centurile pentru ridicat greutati sustin spatele si ajuta la prevenirea accidentarilor. In general, acest lucru este adevarat, insa este necesar sa avem o mai buna intelegere a mecanicii utilizarii unei centuri ca sa o putem folosi corespunzator.
Chiar și unii producatori de centuri pentru ridicat greutati nu cunosc modul corect in care ar trebui sa functioneze o centura, un lucru adesea indicat prin faptul ca anumite modele de centuri sunt mai late in spate decat in fata.
Iata, mai jos, cateva detalii esentiale despre centurile pentru ridicat greutati, astfel incat sa iti dai seama daca aceasta este o necesitate in timpul antrenamentelor tale.
1. Cum functioneaza o centura pentru ridicat greutati
Pe scurt, o centura pentru ridicat greutati ofera un tip de suport pentru muschii abdominali. Centura ofera mai multa presiune anterioara pentru coloana vertebrala, ajutand la stabilizarea acesteia.
Trunchiul devine mai rigid iar forta fizica se transmite mai usor dinspre solduri catre partea superioara a corpului, ceea ce inseamna ca ne va fi mai usor sa ridicam greutati mari.
2. Tipuri de centuri
Pe piata vei gasi diferite modele de centuri – cele mai des intalnite sunt centurile traditionale si cele pentru powerlifting. Cea pentru powerlifting este recomandata pentru a preveni rasucirea trunchiului si hiperextensia.
3. Dimensiuni si material
In mod ideal, o centura pentru ridicat greutati ar trebui sa aiba dimensiuni egale atat in fata cat si in spate, si sa se incadreze bine ca latime intre solduri si coaste. Materialul trebuie sa fie ferm si sa nu se intinda.
4. Cand trebuie sa purtam centura pentru ridicat greutati
Nu este nevoie sa porti o astfel de centura tot timpul. In niciun caz, spre exemplu, atunci cand faci abdomene sau cand folosesti o bicicleta eliptica!
De fapt, purtarea unei centuri este un subiect intens dezbatut in comunitatea fitness, unii pasionati sustinand ca aceasta nu este necesara vreodata. Insa majoritatea oamenilor care ridica greutati considera ca centura are un efect stabilizator, care ajuta la prevenirea accidentarilor si chiar creste performanta.
O a treia categorie de pasionati de fitness si atleti considera ca o centura trebuie purtata doar cand ridica greutati foarte mari, aproape de maximul pe care il poate ridica un individ.
5. Cum se poarta corect centura pentru ridicat greutati
Atunci cand porti o astfel de centura, trebuie sa o pozitionezi in mod corespunzator pentru a te bucura de beneficii. Chiar daca este mai confortabil, nu ar trebui sa muti centura deasupra coastelor sau pe abdomenul inferior.
Bineinteles, centura nu ar trebui purtata nici foarte larg, dar nici atat de strans incat sa nu iti mai poti contracta muschii abdominali. De fapt, contractarea muschilor abdominali este un test destul de bun pentru a verifica daca centura este prea stransa.
Inspira si tine-ti respiratia, pune-ti centura si contracta-ti abdomenul. Inchide centura astfel incat sa iti restrictioneze usor pozitia incordata a abdomenului pentru a obtine beneficii maxime.
Photo by Alora Griffiths on Unsplash