Daca la inceput gazonul sintetic se folosea preponderent pentru terenurile de sport (tenis, hochei pe iarba, fotbal, etc.), in ultimile doua decenii acestea au inceput sa fie des folosite si in peisajul arhitectural al centrelor comerciale si in zonele rezidentiale.

Acesta evolutie s-a datorat in mare parte imbunatatirii semnificative a calitatii si a varietatii gazonului sintetic pentru amenajarea teraselor, gradinilor, etc. Nenecesitatea irigarii, rezistenta la diferiti factori de mediu, costul redus de intretinere au fost atuurile gazonului artificial prin intermediul carora s-a extins pe piata, spre  comercializare. Tendinta in ultimii ani a fost inlocuirea gazonului natural cu cel sintetic, tocmai datorita faptului ca este mai usor de intretinut, nu necesita utilizarea erbicidelor, este simplu de instalat si poate fi folosit chiar de la o zi de la instalare.

Gazonul sintetic decorativ are numeroase intrebuintari, si, ca un avantaj la gazonul natural intretinerea sa nu necesita energie si bani. Mai multe detalii aici. Cum traim intr-o societate in care factorul  “timp” e cel mai pretios, uneori, intretinerea unei gradini naturale ne-ar da serioase batai de cap. Iar solutia in acest caz este gazonul artificial: nu trebuie udat, stropit cu ierbicide sau tuns.

Asta inseamna, intr-o lume a resurselor limitate, importante economii. Gazonul artificial se intrebuinteaza astazi foarte des ca pardoseala a unor vitrine in centrele comerciale pentru a evidentia anumite trasaturi din colectiile aferente. La fel, pentru o imitare cat mai fidela a realitatii, gazonul sintetic artificial se foloseste in studiourile de filmare sau cele foto, indiferent de anotimp sau conditiile meteo.

In aceeasi masura, gazonul artificial sintetic se intrebuinteaza si la decorarea teraselor restaurantelor sau diferitelor spatii de agrement, a gradinitelor, birourilor, gradinilor, afisand in acest del adevarate surse de verdeata si transformand saptiul in adevarate oaze de relaxare, prilenice muncii. Si in Romania a inceput sa se foloseasca aceasta solutie pentru amenajarea diferitelor spatii cu suprafete artificiale, constituind o sursa alternativa mult mai eficienta si eficace gazonului natural.