Mersul pe skateboard este o activitate fizica solicitanta, cu atat mai mult daca folosesti skateboard-ul pentru diverse trucuri. Din nefericire, pana si cei mai experimentati skateri sunt expusi accidentarilor mai mult sau mai putin serioase.
In orice caz, este nevoie sa apelezi la un medic de fiecare data cand te accidentezi, pentru a evita complicatii viitoare. Iata, mai jos, care sunt cele mai comune accidentari pe care le poti suferi, si cum te pot afecta acestea:
1. Tendinita si luxatii
Tendinita, o inflamatie a unui tendon, adica tesutul fibros care uneste un muschi cu un os, apare adesea la sportivi, din pricina presiunii si microtraumatismelor repetate la care sunt expuse mai ales picioarele in timpul mersului pe skateboard. Aceasta afectiune cauzeaza durere mai ales in starea de repaus, precum si mobilitate redusa si inflamarea locala. Spre deosebire de luxatii, care apar brusc, tendinita se dezvolta in timp.
2. Fasciita plantara
Aceasta afectiune apare din cauza presiunii repetate asupra picioarelor. Frecventa in cazul skaterilor, fasciita plantara se manifesta, de obicei, prin dureri la nivelul calcaielor, in special dimineata, dupa trezire. Durerea se poate diminua dupa cateva minute insa va reaparea in timpul zilei. Exercitiile de stretching pentru muschii gambei vor diminua, de obicei, durerea. Daca durerea este puternica, aceasta poate indica o ruptura locala, asa ca este bine sa consulti imediat un medic.
3. Neuromul morton
Neuromul este un nerv de dimensiuni mari aflat intre al treilea si al patrulea deget de la picior. Inflamarea acestuia poate cauza dureri, furnicaturi sau o senzatie de arsura sau amorteala. Cauzele inflamarii sunt, de obicei, presiunea excesiva asupra talpii sau mentinerea picioarelor in pozitii care fac compresie pe nerv. Si in acest caz este necesar un consult la medic, care iti va recomanda un tratament in functie de gravitatea situatiei, precum si odihna pentru o perioada.
4. Dislocarile si fracturile
Cu toate ca sunt destul de rare, dislocarile si fracturile pot aparea mai ales printre cei care folosesc un skateboard pentru diverse scheme, cei care participa la competitii, sau cei care devin prea aventurosi desi au experienta limitata pe skateboard. Desi apar, in general, in urma unui impact puternic, fracturile pot fi cauzate si de lezarea repetata a oaselor, prin caderi repetate, spre exemplu.
Cu toate ca accidentele nu pot fi evitate complet, iti poti lua cateva masuri de siguranta astfel incat sa eviti accidentarile grave si consecintele lor neplacute:
– In primul rand, este important sa faci o mica incalzire inainte de a merge pe skateboard. Incalzirea iti va creste flexibilitatea de care ai nevoie pentru aceasta activitate.
– Poarta, intotdeauna, casca de protectie, precum si genunchiere si cotiere, dar si incaltaminte cu talpa joasa si nealunecoasa.
– Inspecteaza, in mod regulat, atat skateboardul si toate componentele sale, cat si echipamentul de protectie, astfel incat sa te asiguri ca sunt intr-o buna stare de functionare.
– Evita terenurile foarte accidentate si suprafetele umede.