Ceara de par sau pomada sunt folosite din ce in ce mai mult ca produse pentru stilizare, inlocuind si la noi traditionalul gel de par. Primele produse similare au fost folosite inca din 1800 si contineau, in mare parte, grasime de urs sau porc. Din fericire, cu trecerea timpului, produsele au inceput sa bazeze pe alte materii prime cum ar fi cele din petrol, lanonlina sau ceara de albine. Derivatele acestor produse se regasesc in doua mari categorii: cele solubile si cele uleioase.

Ceara de par moderna este un produs versatil folosit atat de barbati cati si de femei. Frizurile clasice, tepii sau o simpla stilizare se pot realiza cu unele cantitati din ce in ce mai mici. Desi initial termenul frantuzesc “pomada” se referea la o solutie  tip unguent, acesta a devenit astazi sinonim cu ceara de par. Primele produse erau folosite de aristocratii secolului XVIII pentru ca doar in secolele urmatoare acestea sa fie disponibile majoritatii populatiei. Coincidenta sau nu, aceasta popularitate a crescut cu schimbarea ingredientelor pe baza de grasime animala in cele pe baza de petrol.

In periaoada anilor `30-`40 apar primele branduri cu priza la public si se contureaza unele produse ce sunt disponibile pana astazi. Industria cinematografica a jucat un rol extrem de important in popularizarea produselor, multi critici sustinand ca punctul maxim a fost atins in perioada Elvis Presley. Din fericire, astazi industria s-a specializat si s-a ramificat. Ceara de par pe baza de parafina este folosita la scara larga si apar din ce in ce mai multe produse solubile.

O informatie importanta si deseori trecuta cu vederea e ca toate aceste produse au caracteristici diferite si efectele pot fi diferite de la persoana la persoana. Cu siguranta o ceara de par costa doar cativa zeci de lei in ziua de astazi si nu este exclusiva aristocratiei ca in secolul XVIII dar trebuie retinut ca pot aparea si efecte adverse din care vom aminti doua. In primul rand ceara de par poate fi greu eliminat total la dus, astfel ca necesita rabdare si indemanare. In al doilea rand, unele pomade pot produce iritatii sau acnee. La ora actuala nu am gasit nici un studiu asupra acestui efect, ci doar parerile unor utilizatori. In general, chiar daca folosim produse moderne e bine sa citim instructiunile si ingredientele produsului inainate de folosire.

Cu o istorie moderna de aproape 100 de ani, ceara de par a devenit solutia preferata pentru stilizare pentru barbati si femei.