Majoritatea femeilor se folosesc de aceasta tehnica a machiajului pentru a evidentia sau a ascunde anumite imperfectiuni. Sunt diverse persoane care nu aleg un machiaj de zi cu zi, insa se folosesc de produsele de infrumusetare ori de cate ori este necesar.
Exista, intr-adevar si cazuri mai exagerate in care femeile abuzeaza de aceste produse, rezultatul fiind de cele mai multe ori evident si nefavorabil.

Motivul pentru care majoritatea femeilor sunt nepotrivite sa vorbeasca sincer despre motivele lor de a purta machiaj se datoreaza faptului ca majoritatea oamenilor ar digera o asemenea declaratie ca o admitere tacita a vanitatii. Presupunerea este ca, daca purtati machiaj si recunoasteti ca nu este doar pentru voi, atunci sunteti putin superficial si zadarnic. Dar acest lucru nu este neaparat adevarat. Problema nu este daca femeile aplica sau nu machiaj pentru alte persoane, ci mai degraba impulsul lor de a face acest lucru.

Machiajul poate fi o forma de auto-exprimare si caracter. Ceea ce este deosebit de interesant in ceea ce priveste machiajul este faptul ca este una dintre singurele forme de expresie, in primul rand pentru femei. Chiar si moda devine o modalitate mai proeminenta pentru barbati de a se exprima, dar, in cea mai mare parte, machiajul a ramas doar pentru femei. Aceasta este ideea care a deschis drumul pentru multe dintre ipotezele sexiste care se fac despre o femeie care poarta un machiaj.

Exista femei care isi modifica aparentele prin proceduri de machiaj si frumusete pentru atentia si aprobarea persoanelor de sex masculin, insa cel mai important este felul in care te simti in momentul in care faci anumite alegeri.
Dimpotriva, modul in care femeile pot comunica mesajele si se pot exprima prin machiaj este diferit de la o persoana la alta. Desigur, nu este singurul nostru factor de comunicare, dar este una dintre multele forme de exprimare care ne permit sa prezentam stilurile noastre individuale. Machiajul trebuie sa fie privit ca o arta pe care nu multe persoane o pot realiza.

Desigur, nu toata lumea este interesata sa poarte o masca facuta din produsele de make-up. Expresiile artistice ale machiajului nu trebuie sa fie atat de evidente, exista multe persoane care s-au dedicat acestui domeniu al tehnicilor de make-up, reusind sa evidentieze ceea ce femeile isi doresc de fiecare data.
Machiajul a aparut de foarte mult timp, cu toate ca nu existau atatea produse si solutii de a arata impecabil de fiecare data, femeile au gasit intotdeuna resursele necesare pentru a obtine ceea ce isi doresc.