În zilele noastre, toată lumea trebuie să investească în marketing, fie pentru a-și promova produsele, afacerea sau chiar ei înșiși. Dacă înainte instrumentele de marketing erau limitate la încăperile marilor companii cu bugete și investiții uriașe, astăzi sunt accesibile tuturor. Unul dintre marii vinovați este inovațiile marketingului digital .
Întrucât este relativ ușor să deschizi o afacere online, să ai un blog și să faci reclamă pe rețelele de socializare, este important să știi că unele concepte sunt esențiale. Cum investighează în prezent profesionistul din domeniu ce dorește publicul și ce acțiuni ar trebui întreprinse pentru a-l realiza? De unde știi dacă aceste acțiuni au efect și dau roade? Iată câteva concepte de bază ale marketingului tradițional pe care profesioniștii din domeniu trebuie să le cunoască (și să nu le uite!) pentru a răspunde la aceste întrebări.
Dar în primul rând
Înainte de a măsura, ajusta, investi sau întreprinde orice acțiune, trebuie să știi cine este consumatorul mărcii tale . Afla ce ii place, preferintele si dorintele lui. Discutați cu clientul dvs., cereți sugestii, ascultați criticile și ideile. Cu aceste informații, vei putea să-ți conturezi strategiile mai concentrate pe clienții tăi, creând un diferențial de piață. După cum ar spune Seth Godin, unul dintre cei mai importanți autori pe această temă astăzi, „Marketingul remarcabil este arta de a construi lucruri care merită spuse despre produsul sau serviciul tău”. Și pentru asta trebuie să-ți cunoști bine publicul.
1. Implicare
Practic, implicarea este gradul de interacțiune dintre utilizatori și conținutul pe care marca dvs. îl pune la dispoziție. Putem separa angajamentul în implicare, interacțiune, intimitate și influență, după cum urmează:
Implicarea este punctul de plecare. Arată aspectele măsurabile ale relației clientului cu marca. Putem cita ca exemplu numărul de vizite pe site-ul companiei sau numărul de like-uri primite pe pagina de Facebook. Acești indicatori, deși nu sunt definitivi, sunt esențiali pentru calcularea angajamentului.
Interacțiunea cuprinde conexiunile realizate de clienți, cum ar fi comentarii la postări și bloguri și solicitări de informații pe forumuri și rețelele sociale.
3. Rata de conversie
Rata de conversie este procentul de persoane la care a ajuns o campanie care au efectuat o conversie (țintă). Pentru aceasta este important să definiți care va fi conversia pentru afacerea dvs.: un banner pe care se face clic? un articol citit? vânzarea finală în sine?
Dacă ați derulat o campanie Google care a obținut 1000 de vizualizări, a generat 100 de clienți potențiali și a avut ca rezultat 10 vânzări, rata de conversie ar putea fi fie de 10% (dacă obiectivul dvs. a fost generarea de clienți potențiali) fie de 1% (dacă obiectivul dvs. a fost să genereze vânzări direct )
4. CPC, CPM și CPA
CPC, CPM și CPA sunt modele de publicitate pe internet plătite. Modul de facturare variază între modele, anunțurile și vizibilitatea dvs. vor depinde de o serie de activități și planificare, iar alegerea dvs. depinde de obiectivul campaniei:
În CPC, cost-pe-clic, plătiți atunci când un utilizator face clic pe anunțul, bannerul sau linkul dvs. sponsorizat. Este probabil cel mai folosit model de pe internet și este util pentru a aduce trafic și conversii directe.
În CPA, costul pe achiziție este atunci când plătiți pentru conversia obiectivului dvs. Adică la finalizarea unei vânzări, înregistrare sau descărcare. Costul pe conversie în acest caz este foarte mare, dar poate fi util pentru cei care doresc să aibă o cheltuială precisă și să prețuiască foarte mult rezultatul unei conversii directe
Cu CPM, cost-pe-mia de afișări, compania dvs. va plăti pentru difuzarea a 1.000 de vizualizări de anunțuri, indiferent de clicuri. Ideea acestei strategii este de a face reclamele la scară largă viabile și ieftine și de a genera vizibilitate pentru un brand. Este adesea folosit în campanii pentru a crește gradul de cunoaștere a mărcii, în primul rând prin reclame grafice.
Intimitatea este sentimentul pe care o persoană îl are față de brand. Opinia, perspectiva sau pasiunea ta care este prezentată de modul în care persoana scrie sau creează conținut care implică marca.
În cele din urmă, influența este probabilitatea ca o persoană să revină la acea companie sau să o recomande altcuiva. Acesta este punctul critic pe care îl urmăresc strategiile de marketing: crearea unei relații de încredere între brand și consumator care să conducă la noi afaceri.
2. KPI-uri
Dacă ai făcut mai multe acțiuni și campanii pentru a atrage atenția consumatorului tău, va trebui să știi dacă obiectivele tale sunt atinse și dacă merită să cheltuiești în continuare bani pentru el. KPI este acronimul care înseamnă Key Performance Indicator și este măsura utilizată pentru a înțelege dacă obiectivele sunt atinse.
La crearea unui plan de marketing, profesionistul trebuie să definească clar ce KPI-uri să măsoare și să-i urmeze pentru a determina succesul sau nu al campaniei și să știe dacă este necesar să se schimbe direcția pentru a îmbunătăți rezultatele actuale.
5. ROI
Acesta este cel mai important indicator al oricărei strategii de marketing, deoarece trebuie să știi dacă toate investițiile tale îți aduc un profit. Practic este indicatorul care arată că pentru X cheltuit am generat Y în rezultate. Dacă Y nu este mai mare decât X, ceva este foarte greșit și strategia ta trebuie regândită.
Pentru a vă măsura rentabilitatea investiției, scădeți costurile de marketing din valoarea câștigată prin acțiunile dvs., apoi împărțiți valoarea la costurile totale de marketing și înmulțiți cu 100. Cu cât acest număr este mai mare, cu atât este mai mare rentabilitatea pe care o obțineți.
De exemplu: João a investit 1.000,00 R$ într-o campanie și aceasta a generat un profit de 1.500,00 R$. Calculul ROI este atunci: (1500-1000)/1000 = 0,5 x 100 = 50% va fi rentabilitatea investiției tale.
Sperăm că aceste elemente de bază de marketing vă pot ajuta să vă gândiți puțin mai bine la strategiile dvs. de marketing și la acțiunile pe care le veți întreprinde pentru a atrage mai mulți clienți. Bucurați-vă de vizită și folosiți cărți electronice și materiale gratuite oferite de Creativ24 ca suport. Atunci spune-ne cum a fost!