Fiecare investiție trebuie măsurată, iar marketingul digital nu este diferit. Aflați cum să calculați rentabilitatea investiției SEO și să prezentați rezultatele campaniilor dvs.!

Unul dintre marile avantaje ale marketingului digital este șansa de a monitoriza rentabilitatea investiției fiecărei acțiuni zi de zi și de a ajusta pe măsură ce apar rezultatele.

Un exemplu în acest sens este munca SEO, care dacă este făcută bine poate aduce un profit mare unei afaceri.

Vrei să știi dacă strategia ta SEO funcționează? Apoi vezi tot ce trebuie să știi pentru a calcula rentabilitatea SEO a companiei tale!

De ce este important să calculăm rentabilitatea investiției SEO?

La urma urmei, are vreo diferență să se calculeze rentabilitatea eforturilor de optimizare a motoarelor de căutare?

Iată 4 motive simple pentru care acest lucru este esențial pentru ca strategia ta SEO să reușească:

Prezentați rezultatele șefilor și clienților

În zilele noastre, nu există o companie care să-și permită să facă investiții fără a fi sigură de un profit , cel puțin una care se așteaptă să rămână pe piață pentru o perioadă lungă de timp.

Gândindu-te la această nevoie, este important să ai o modalitate de a confirma eficiența SEO atunci când este necesar, fie pentru clienții companiei tale, fie chiar pentru un superior.

Și calcularea rentabilității investiției va face exact acest lucru și vă va permite dvs. și echipei dvs. să continuați să lucrați bine fără riscul reducerilor bugetare sau altor limitări .

ia decizii mai bune

Cum altfel vei putea ști dacă deciziile luate până acum au fost corecte și dacă tehnicile adoptate au funcționat?

Doar printr-un calcul precis al rentabilității investițiilor în SEO îți vei face o idee exactă despre cum decurge strategia ta în acest sens.

De exemplu, trebuie să creșteți numărul de vizite pe site-ul dvs. web sau să creșteți conversiile pentru a atinge obiectivele pe care le-ați stabilit inițial?

Și vorbind despre obiectivele definite, mai reflectă ele ambițiile actuale pentru afacere?

La toate acestea se poate răspunde calculând rentabilitatea investiției SEO.

Câștigă mai mulți bani

Din momentul în care începi să iei decizii mai bune și să faci o muncă SEO și mai completă, având ca scop creșterea conversiilor, tendința este ca și profiturile să crească.

Și, un lucru este cert: SEO este una dintre investițiile care oferă cel mai bun randament în marketing digital , atâta timp cât este bine făcut, desigur.

Prin urmare, aceasta rămâne o opțiune populară atunci când vine vorba de investiții în internet ca canal de afaceri.

Calcularea din când în când modul în care compania dumneavoastră folosește acest instrument puternic este important pentru a profita de fiecare nouă oportunitate de a profita.

Deveniți o autoritate pe piață

Producerea de conținut de calitate nu este singurul lucru necesar pentru a deveni o autoritate în educarea pieței dvs. de nișă.

Efectuarea cercetării cuvintelor cheie , găsirea celei mai bune opțiuni între cuvintele cu coada lungă  sau cu coada cap și urmărirea modificărilor algoritmilor de căutare sunt unele dintre grija implicată în acest lucru.

La urma urmei, traficul organic de pe site-uri precum Google are un impact mare asupra atingerii conținutului tău către publicul potrivit, cu oameni care pot deveni în cele din urmă clienți.

Analizând rentabilitatea dvs. SEO actuală, vă veți face o idee despre care dintre aceste detalii merită ajustate pentru a obține cele mai expresive rezultate.

Pe baza acestui lucru, calcularea ROI SEO servește atât pentru a dovedi că aceasta este o investiție grozavă, cât și pentru a o face și mai profitabilă.

Altfel, este imposibil de știut dacă ceea ce a fost planificat și executat duce afacerea pe drumul cel bun sau nu.

Cum să te pregătești să faci calculul

Să nu sărim direct în calculul în sine. În primul rând, trebuie să vă pregătiți pentru a vă asigura că munca este făcută bine și că datele colectate sunt corecte.

Pentru aceasta, vom analiza 4 pași importanți pe care ar trebui să-i faceți înainte de a calcula rentabilitatea investiției SEO. Uite:

Înțelege ce înseamnă să ai un bun ROI SEO

Rolul SEO nu este doar obținerea de numere – creșterea traficului, durata accesărilor etc.

Scopul real este creșterea conversiilor. Deci, conversiile ridicate înseamnă un ROI SEO bun. În caz contrar, trebuie făcute modificări.

Despre ce fel de conversii vorbim? Orice transformă un vizitator într-un client potențial sau client. Câteva exemple sunt:

  •  Abonament la  newsletter ;
  • Vânzări de produse și servicii;
  • Descărcați materiale bogate.

Alegeți și organizați KPI-urile SEO pe care îi veți urmări

Mai mult decât simple valori, este esențial să alegeți KPI-uri SEO bune pentru a avea o analiză sigură și clară a ceea ce se face.

KPI-urile depășesc valorile , permițându-vă să înțelegeți performanța în profunzime și să găsiți probleme pe care altfel nu le-ați putea identifica.

Ca să nu mai vorbim de oportunitățile pe care le puteți găsi, cum ar fi micile ajustări care nu implică mult efort, dar aduc îmbunătățiri semnificative.

Stabiliți o perioadă rezonabilă înainte de a calcula returnarea

Ca și în marea majoritate a strategiilor disponibile în marketingul digital, este important să ne amintim că SEO nu dă rezultate peste noapte .

Prin urmare, este necesar să se definească o perioadă rezonabilă de așteptare, mai ales dacă campania tocmai a fost implementată. Urmărirea performanței de la lună la lună este o opțiune rezonabilă.

Dar rețineți că anumite tactici durează mai mult de 6 luni pentru a avea efect complet înainte de a descoperi că nimic nu funcționează și de a face schimbări mari!

Stabiliți obiective realiste de atins

A ținti sus este diferit de a fi nerealist. De exemplu, ar avea sens să proiectăm o creștere de 500% a conversiilor în trei luni? Cu siguranta nu!

Este mult mai bine să stabilești obiective pe care le poți atinge și să faci asta progresiv pe măsură ce ajungi la obiective.

Cu timpul, răbdarea și optimizarea continuă SEO lucrează — împreună cu alte acțiuni — este chiar posibil să depășești 500%, dar atâta timp cât așteptările sunt elaborate ținând cont de dimensiunea echipei și de disponibilitatea resurselor.

Cum să calculezi rentabilitatea campaniilor tale SEO

Acum, după „pregătirea terenului” putem trece la treabă și începem calculul care va determina performanța acțiunilor SEO ale companiei tale.

Amintiți-vă că ideea principală este să vedeți ce funcționează în practică, nu să evaluați numerele fără niciun scop. Pe baza acestui lucru, faceți următoarele:

Alegeți perioada de analizat

În primul rând, trebuie să alegeți perioada de timp pe care doriți să o analizați pentru a determina eficiența campaniei dvs.

În funcție de cât de profundă doriți să fie analiza, puteți chiar să vă uitați la diferite perioade și să faceți comparații între ele mai târziu.

Găsește-ți totuși un echilibru: perioadele prea lungi nu oferă o imagine completă a anumitor campanii, iar perioadele prea scurte oferă o imagine deformată asupra performanței.

Examinați datele legate de conversii

După cum am precizat deja, ceea ce contează atunci când se calculează rentabilitatea investiției SEO este rata de conversie. Deci, asta ar trebui să te uiți.

De fapt, în această sarcină va fi de mare ajutor să fi ales KPI-uri. Acești indicatori nu evaluează doar cifrele brute, cum ar fi numărul de vizite lunare.

Într-un mod complet, fiecare indicator vă ajută să înțelegeți cum o anumită acțiune contribuie la creșterea conversiilor.

Comparați rezultatele cu obiectivele definite

După colectarea datelor, este suficient să facem o comparație simplă: rezultatele obținute se potrivesc cu obiectivele definite?

Răspunsul la această întrebare vă va ajuta să știți dacă merită să păstrați strategia aceeași – doar să vă străduiți pentru îmbunătățirea continuă – sau dacă sunt necesare schimbări radicale.

Este firesc ca un detaliu sau altul să aibă mereu nevoie de schimbări, dar nimic atât de mare încât să începi să planifici de la zero.

Înregistrați ceea ce trebuie ajustat

Dacă descoperiți că rezultatele nu au fost suficient de bune pentru a atinge țintele pe care le-ați stabilit, săpați mai adânc în fiecare KPI.

Procedând astfel, veți descoperi ce trebuie schimbat pentru a face investiția mai profitabilă și a realiza ceea ce s-a intenționat de la început.

Pe de altă parte, dacă răspunsul este da, studiază modalități de a optimiza în continuare ceea ce funcționează deja și stabilește-ți obiective puțin mai îndrăznețe.

Examinați-vă cunoștințele despre SEO

Indiferent de experiența ta în domeniu sau de rezultatele pe care deja ai reușit să le obții, revizuiește-ți întotdeauna cunoștințele despre SEO.

Amintirea scopului utilizării acestuia, cât timp durează pentru a vedea rezultate și importanța adaptării va fi de mare ajutor pentru ca strategia ta să nu stagneze niciodată.

Și urmăriți întotdeauna știrile despre algoritmii Google! SEO se schimbă mereu pentru a se potrivi nevoilor utilizatorului, iar cine se potrivește cel mai repede iese înainte.

Calcularea rentabilității investiției SEO este esențială pentru a extrage tot ce pot face motoarele de căutare pentru afacerea dvs. Făcând o bună pregătire, analizând valorile în mod corect și acționând pe baza datelor colectate, compania dumneavoastră are totul pentru a rămâne în fruntea clasamentelor de căutare.

De Sorin

Agentie web design & dezvoltare web, specializata in crearea de site-uri web de prezentare, magazine online, campanii publicitare Facebook , Instagram si YouTube. Cu o vasta experienta in programare web si un portofoliu impresionant in Romania, Creativ24 este solutia optima pentru identitatea ta virtuala. Pana in prezent compania noastra a realizat cu succes site-uri de prezentare si magazine online.