Majoritatea oamenilor care lucrează cu Digital Marketing au auzit despre minunile marketingului prin e -mail . În ciuda acestui fapt, ei nu știu cum să evalueze dacă strategia lor dă cu adevărat roade.

Și asta nu ar trebui să se întâmple! Este posibil, da, să știi dacă mesajele tale ajută echipa să „atingă obiectivul” și să demonstreze – cu cifre – cât de mult a influențat email marketingul acest rezultat calculând ROI -ul strategiei.

Pentru aceasta, vă vom explica tipurile de rentabilitate la care vă puteți aștepta de la strategia dvs. și cum puteți măsura aceste rezultate pentru a înțelege dacă compania dumneavoastră face o investiție bună.

Haide?

Cum să știi ce să evaluezi?

În timp ce companiile sunt foarte interesate de profiturile financiare, marketingul prin e-mail poate ajuta și cu alte probleme. Și în aceste cazuri trebuie evaluat în alt mod.

Ați făcut un flux de nutrire pentru a educa clienții potențiali? Calculați impactul asupra duratei ciclului de vânzări.

Ai trimis un buletin informativ cu conținut de blog? Aflați câte persoane au vizitat de fapt site-ul.

Ați lansat o carte electronică ? Vezi câte persoane au descărcat. Și așa mai departe.

Dar dacă ați derulat o campanie cu scopul de a vinde un produs sau serviciu , citiți pașii următori pentru a afla cum să calculați rentabilitatea pe care ați obținut-o.

Cum se calculează un ROI tangibil

ROI este un acronim care prescurtează termenul „ rentabilitatea investiției ” și se traduce prin „rentabilitatea investiției”.

Pe scurt, rentabilitatea investiției este un indicator folosit de companii pentru a înțelege câți bani au câștigat – sau au pierdut – din cauza unei anumite investiții.

Acesta poate fi calculat folosind următoarea formulă:

comunicate online, articole online, Rentabilitatea investiției prin e-mail marketing: înțelegeți cum să vă evaluați strategia, Comunicate Online | Articole online

Cu alte cuvinte: pentru a ști cât de mult „profitați” din email marketing, trebuie să măsurați costurile acestei strategii, veniturile pe care le generează și să puneți totul în formulă.

Deci, să mergem pe părți:

Care sunt costurile marketingului prin e-mail?

În timp ce marketingul prin e-mail pare o strategie „simplu”, implică multe. Din acest motiv, costurile pot varia foarte mult, inclusiv:

  • Prețul angajării unui domeniu de e-mail propriu . De exemplu, nume@compania ta.com.br ;
  • Un instrument de automatizare a marketingului (cum ar fi RD Station și Hubspot) sau unul specific pentru trimiterea de e-mailuri (cum ar fi MailChimp sau E-Goi);
  • Angajarea unui profesionist pentru a dezvolta un șablon de e-mail personalizat (dacă instrumentul dvs. nu are opțiuni gratuite);
  • Salariul unui analist de email marketing , adică un angajat dedicat să se ocupe singur de această strategie;
  • Și multe altele.

Și nu vă lăsați păcăliți! Adesea, rentabilitatea investiției acestei strategii este mare, deoarece costurile sale sunt împărțite cu alte practici.

Asta se întâmplă, de exemplu, dacă nu ai un angajat 100% dedicat pentru email marketing. În acest caz, ar trebui să calculați doar costul orelor petrecute pe această sarcină și nu suma totală a salariului.

Cum se calculează venitul generat de email marketing?

Pentru a calcula veniturile aduse de această strategie, trebuie să priviți mult dincolo de rata de deschidere și rata de clic. Este important să înțelegeți ce se întâmplă de fapt după ce un cititor face clic pe mesajul dvs. și merge pe blogul dvs.

În acest caz, cel mai mare aliat al tău este Google Analytics !

Este capabil să arate întreaga cale parcursă de vizitatorii dvs. și să ofere perspective puternice asupra site-ului dvs. web.

Cititorii au descărcat ceva? Câte postări pe blog ai citit? Ai cerut un demo? Ai cumpărat ceva?

Cu Google Analytics poți să răspunzi la toate aceste întrebări și să afli dacă strategia ta este cu adevărat eficientă.

Cum să configurați Google Analytics pentru a vă măsura marketingul prin e-mail

Pentru a înțelege eficacitatea marketingului prin e-mail, trebuie să urmați acești 4 pași:

1. Instalați Google Analytics pe site-ul dvs. web

Probabil că aveți deja instalat Google Analytics pe site-ul dvs. web. Dacă nu, nu mai citiți această postare acum și grăbește-te!

2. Configurați o țintă de vânzări în Google Analytics

După instalarea Analytics este posibil să setați un obiectiv și să dați o valoare accesărilor pe care le primește site-ul dvs.

Pentru a face acest lucru, utilizați un profil cu permisiune de editare și urmați acești pași:

1. Accesați panoul de administrare Google Analytics

Accesați site-ul web Google Analytics și, când sunteți conectat la contul dvs., navigați la panoul de administrare din colțul din stânga ecranului.

2. Accesați panoul de obiective

Apoi găsiți panoul de obiective în meniul „Vizualizare proprietăți” din dreapta.

3. Stabiliți un obiectiv

Acum, faceți clic pe „+ Obiectiv nou”. Aceasta vă va duce la un ecran în care puteți spune Google Analytics ce tip de obiectiv doriți să setați.

Alegeți opțiunea „Efectuați o plată”. Acesta este cel mai simplu mod de a spune Google că doriți să știți când cineva face o achiziție. Apoi faceți clic pe „continuare” în partea de jos a ecranului.

Acum trebuie să-i dai un nume obiectivului tău. Puteți folosi „Vânzări [numele produsului]” sau ceva similar.

Apoi selectați un ID de spațiu de obiectiv care nu a fost încă folosit în contul dvs. Dacă nu ați setat niciodată un obiectiv în Google Analytics, utilizați „ID obiectiv 1 / Set de obiective 1”. Apoi completați pagina de destinație a obiectivului.

În viitor, când deveniți un utilizator mai avansat, puteți schimba tipul de obiectiv în „ eveniment ”. Dar deocamdată această opțiune funcționează bine.

Acum trebuie să completați câteva informații, astfel încât Google să poată urmări obiectivul.

Mai întâi, spuneți-ne la ce pagină sunt trimiși clienții atunci când efectuează o achiziție. În general, instrumentele de comerț electronic vă permit să trimiteți oameni către o anumită pagină după achiziție.

Rețineți că linkul pe care urmează să îl completați nu trebuie să conțină întreaga adresă URL. Folosiți doar partea de după domeniu.

De asemenea, este important să vă asigurați că oamenii vizitează această pagină numai atunci când achiziționează un produs și că acest link nu se clasează în motoarele de căutare . În caz contrar, ai putea ajunge să postezi venituri care nu există.

Apoi dați o valoare implicită pentru vânzare. Acest număr ar trebui să fie suma totală plătită pentru produs sau serviciu.

Dacă vindeți un bun fizic, puteți completa acest câmp cu suma plătită de client minus costul mărfurilor vândute. Și dacă aveți multe produse, puteți utiliza valoarea medie a biletului a companiei dvs. .

Important este să alegi un număr care să reflecte cu adevărat valoarea vânzării tale.

4. Verifică-ți obiectivul

Google are un mic link sub obiectiv care spune „Verificați acest obiectiv”.

Când faceți clic pe el, Google vă va spune de câte ori ar fi fost atins acest obiectiv în ultimele 7 zile (dacă l-ați fi setat acum 7 zile!). Dacă știi că nu ai vândut nimic în ultimele 7 zile, sări peste acest pas.

În cele din urmă, faceți clic pe „Salvare obiectiv”. Gata! Tocmai v-ați creat primul obiectiv în Google Analytics. Acum puteți face același lucru pentru toate produsele și serviciile dvs.

Acum să învățăm cum să folosim parametrii UTM în linkurile tuturor e-mailurilor tale.

3. Folosiți linkuri cu parametri UTM în e-mailurile dvs

Parametrii UTM – Modulul de urmărire Urchin sunt coduri care sunt incluse într-un link pentru a spune Google Analytics de unde provin vizitatorii paginii respective.

Pentru a le folosi corect, trebuie să definiți:

Sursa campaniei: de unde vin vizitatorii dvs., adică unde se aflau înainte de a merge pe site-ul dvs. De exemplu: Facebook, Twitter, newsletter, numele site-ului pe care ați postat invitatul etc.

Mijlocul campaniei: În acest caz, vorbim despre canalul de marketing responsabil cu promovarea linkului. Dacă vizitatorul a fost pe Facebook, atunci mediul trebuie să fie „social media”. Dacă sursa este un buletin informativ, mediul va fi „e-mail” și așa mai departe.

Câteva exemple de mediu sunt:

  • Site afiliat;
  • Media plătită (ppc);
  • blog;
  • E-mail;
  • Social media;
  • Video.

Numele campaniei: în sfârșit, aici descrieți numele campaniei care l-a determinat pe vizitator să acceseze site-ul dvs. Acesta poate fi subiectul sau numele intern al e-mailului dvs. (de ex. Buletinul informativ din martie), numele unei promoții speciale (ex. Vinerea Neagră 2016) sau orice alt nomenclator pe care compania dumneavoastră îl folosește.

Acest link poate fi separat în:

  • Adresa URL originală: https://creativ24/blog/https :// rockcontent . com / br / blog /
  • Sursa campaniei: ?utm_source=newsletter-rock-content
  • Mediul campaniei: &utm_medium=email
  • Numele campaniei: &utm_campaign=black-friday-2016

Acest link specific va spune Google Analytics că vizitatorul nostru a citit buletinul informativ Rock Content, printr-un e-mail care a fost trimis în Black Friday 2016.

Magie, nu-i așa? Și crearea unui link cu aceste informații este foarte ușoară, trebuie doar să utilizați Campaign URL Builder de la Google .

Odată ce ați înțeles, nu uitați să utilizați parametrii UTM în fiecare link din toate e-mailurile și canalele dvs.! Acest lucru vă va ajuta să vă măsurați cu exactitate rentabilitatea investiției.

4. Măsurați frecvent rezultatele

Acum că ați configurat Google Analytics, v-ați creat obiectivele și utilizați parametrii UTM în linkuri, trebuie doar să urmați rezultatele strategiei dvs.

Pentru a face acest lucru, conectați-vă la contul dvs. Google Analytics și accesați tabloul de bord pentru conversii. Faceți clic pe obiective și apoi pe „Prezentare generală”. Acum derulați în jos pentru a selecta „Sursă/Media”

Faceți clic pe opțiunea care are e-mail ca media și vedeți un raport complet.

Acest raport va folosi informațiile din parametrii UTM pe care i-ați configurat și va afișa:

  • Câte sesiuni au venit din e-mailurile tale;
  • Câți utilizatori noi v-au vizitat site-ul — ceea ce exclude persoanele care v-au vizitat înainte;
  • Rata ta de conversie în funcție de numărul de sesiuni — în coloana cu numele obiectivului tău;
  • Valoarea totală a vânzărilor – adică venitul generat de e-mailurile dvs.

Descoperirea rentabilității investiției strategiei tale de marketing prin e-mail

Acum că știți costurile implicate în strategia dvs. și veniturile generate de fotografiile dvs., este timpul să calculați rentabilitatea reală a investiției dvs.

Pentru a face acest lucru, pur și simplu înlocuiți valorile pe care le-ați găsit în ecuația de mai jos:

ROI marketing prin e-mail =

(Venitul total obținut prin e-mail – costuri de marketing prin e-mail)  x 100

(costuri de marketing prin e-mail)

Și dacă rezultatul este pozitiv , investigați și voi! Ce poți face ca să-l faci și mai mare? Acum că știi că ai o întoarcere, cerul este limita! Dacă rezultatul este negativ , trebuie să investighezi! Asta înseamnă că trebuie să schimbi ceva în strategia ta: direcționare diferită, testare A/B , optimizare CTA, pe scurt, ceva nu merge bine.

Implementați această urmărire și apoi lăsați un comentariu spunându-ne care a fost feedback-ul dvs.! 😉

De Sorin

Agentie web design & dezvoltare web, specializata in crearea de site-uri web de prezentare, magazine online, campanii publicitare Facebook , Instagram si YouTube. Cu o vasta experienta in programare web si un portofoliu impresionant in Romania, Creativ24 este solutia optima pentru identitatea ta virtuala. Pana in prezent compania noastra a realizat cu succes site-uri de prezentare si magazine online.