Cunoașteți Google Search Console? Descoperiți rebrandingul Instrumentelor Google pentru webmasteri și aflați cum să îl utilizați în ghidul nostru definitiv!

Este aproape imposibil să nu fi folosit niciodată un instrument Google în ziua de zi a companiei tale. Funcțiile oferite, atât plătite, cât și gratuite, ajută de la crearea unui blog corporativ până la gestionarea echipei.

Și în mijlocul acelui ocean de opțiuni se află Google Search Console. De peste zece ani, acest instrument a fost brațul potrivit al agenților de marketing care caută mai multe informații despre acces, căutări și SEO .

În acest articol veți înțelege totul despre acest instrument și cum să îl utilizați pentru a obține rezultate mai bune în strategia dvs. de marketing digital .

În acest articol veți vedea:

  • Ce este Google Search Console
  • Cum funcționează Google Search Console
  • Cum se instalează și se configurează
  • Care sunt elementele de bază ale Google Search Console
  • Ce sunt instrumentele Google Search Console
  • Ce valori să urmăriți lunar în Search Console
  • Cum să optimizați SEO tehnic cu Google Search Console
  • Bonus: Strategii avansate cu Search Console

Ce este Google Search Console

Google Search Console este o platformă a unui gigant de căutare concepută pentru a ajuta managerii de site-uri web să urmărească vizibilitatea paginilor lor în motorul de căutare.

Cu alte cuvinte, este instrumentul Google care vă ajută să vă asigurați că site-ul dvs. este găsit și indexat corect și apare în căutările clienților potențiali.

În trecut, Search Console se numea Instrumente pentru webmasteri. Modificarea a fost făcută pentru a da impresia că instrumentul este mai cuprinzător pentru utilizatori, nu doar pentru tehnicieni profesioniști.

Cum funcționează Google Search Console

Pentru a înțelege cum funcționează cu adevărat Google Search Console, trebuie să aprofundați instrumentul. La urma urmei, Search Console este ca o cutie de instrumente frumoasă și completă, plină de opțiuni și funcții.

Pentru a rezuma, Search Console are instrumente și rapoarte care vă ajută să găsiți problemele de pe site și să le rezolvați rapid, astfel încât persoanele potrivite să le găsească.

În practică, toate aceste îmbunătățiri pot include:

  • viteză mai mare de încărcare a paginii;
  • înțelegerea deplină a de unde vine traficul dvs.;
  • identificarea si corectarea rapida a defectelor in codul HTML;
  • îmbunătățire semnificativă a strategiei de backlink;
  • stimularea legăturilor interne;
  • modificări importante SEO, pentru a îmbunătăți clasarea paginilor tale.

Acum că ați înțeles versiunea scurtă, să trecem la conținutul mai dens, începând cu instalarea și configurarea.

Cum se instalează și se configurează

Dacă căutați, veți găsi multe manuale care vă învață diferitele moduri de a instala Google Search Console. Vom fi mai practici și vom preda doar un singur mod: cel mai ușor.

  1. conectați-vă cu contul dvs. Gmail. Dacă nu ai deja unul, creează-l rapid;
  2. deschideți meniul derulant și selectați + Adăugați proprietate ;
  3. alegeți între Domeniu și Prefix URL și introduceți adresa site-ului dvs. în opțiunea dorită, urmând instrucțiunile de instalare (dacă nu știți pe care să alegeți, faceți clic pe Aflați mai multe pentru a pune întrebări);
  4. urmați instrucțiunile de confirmare a proprietății. Dacă ați ales opțiunea Domeniu în pasul anterior, va trebui să faceți o modificare a DNS-ului site-ului. Dacă ați ales URL Prefix , vă recomandăm să selectați opțiunea Etichetă HTML pentru o verificare mai ușoară și mai rapidă;
  5. după efectuarea procedurii de mai sus pe site-ul dvs., reveniți la Search Console și apăsați butonul Verificare ;
  6. gata! Proprietatea dvs. a fost confirmată și totul funcționează.

Care sunt elementele de bază ale Google Search Console

Search Console este un set de bază de instrumente care spun utilizatorului:

  • dacă există probleme cu indexarea paginilor de către Google;
  • dacă site-ul a fost piratat sau are malware;
  • dacă este nevoie de îmbunătățirea etichetelor;
  • cum este traficul in general.

Având în vedere acest lucru, putem înțelege câteva principii de bază despre utilizarea acestui instrument important, care depășesc orice modificare de design sau funcționalitate.

Apropo, Search Console, ca toate produsele Google, nu este niciodată imună la reînnoiri – ceea ce este o veste bună pentru noi toți. Consultați câteva principii de bază despre instrument de mai jos.

Fii regulat pentru claritate

Este foarte important să știi exact cum site-ul tău este indexat și accesat cu crawlere de Google, precum și să vezi alte informații relevante despre performanța paginilor tale.

Acest lucru oferă claritate despre eforturile dvs. de SEO și dacă strategia dvs. este pe drumul cel bun, cu șanse reale de a funcționa sau nu.

Urmărirea informațiilor disponibile în Search Console este esențială pentru a avea această claritate și pentru a profita de ea pentru a obține rezultate mai bune.

nu întârzia să acționezi

Rapoartele Google Search Console sunt foarte utile și vă arată, într-un mod practic, cu ce probleme se confruntă site-ul dvs., precum și modificările pe care trebuie să le faceți.

Dar ce rost are să ai toată această claritate despre ce este în neregulă și să nu acționezi rapid pentru a corecta defectele?

Poate părea prea evident, dar primul lucru care ar trebui făcut după găsirea datelor relevante pe platformă este să lucrezi la ea, fie pentru a rezolva o problemă, fie pentru a replica ceea ce funcționează în alte proiecte.

Nu vă atașați prea mult de instrumentele actuale

Am atins deja acest subiect, dar merită să vorbim puțin mai mult despre el: nu merită să ne atașăm prea mult de unelte specifice, deoarece acestea pot fi întrerupte într-un timp.

Cel mai important lucru este să înțelegeți întotdeauna cum funcționează platforma la baza ei și să o folosiți bine. Search Console servește la măsurarea și echilibrarea stării de sănătate a site-ului dvs. web în ochii Google. Atat de simplu.

Cu cât tu și echipa ta acționezi mai mult conform indicațiilor platformei, cu atât sunt mai mari șansele de a avea rezultate SEO bune și, în consecință, afaceri.

Ce sunt instrumentele Google Search Console

O serie de instrumente și rapoarte Search Console vă ajută să aveți grijă de sănătatea și optimizarea site-ului dvs. pentru mai multe vizite, implicare și conversii.

Aceste instrumente și rapoarte pot fi împărțite în două grupuri: actuale și moștenite. Apoi, vedeți care sunt caracteristicile și cum sunt organizate.

actual

Acestea sunt instrumente și rapoarte actualizate conform celei mai recente versiuni a Google Search Console. Ei includ:

  • Pagina de prezentare generală : arată un rezumat al stării site-ului în Search Console, în principal probleme de performanță, acoperire și securitate;
  • raport de performanță : puteți vedea câte persoane au dat clic pe site-ul dvs. atunci când au efectuat căutări pe Google, ce interogări au arătat site-ul dvs. și în ce poziție a apărut în rezultate, în medie;
  • Instrument de inspecție URL : trebuie doar să introduceți o adresă URL live a site-ului dvs. și să vedeți informații detaliate despre aceasta din Search Console;
  • raport de acoperire : arată ce pagini de pe site-ul dvs. sunt sau pot fi indexate și motivele fiecărui rezultat;
  • raport sitemap -uri : arată care sitemap-uri au fost încărcate, statistici și posibile erori despre fiecare dintre ele;
  • Raport de utilizare mobilă : acest raport arată o evaluare a gradului de utilizare a fiecărei pagini indexate pe dispozitivele mobile;
  • Raport AMP : arată ce pagini AMP (Accelerated Mobile Pages) de pe site-ul dvs. pot și nu pot fi indexate;
  • Raport privind starea căutării îmbogățite : dezvăluie căutările bogate pe care Google le poate accesa și nu. Acest raport apare numai dacă Google identifică anumite tipuri de conținut pe site-ul dvs.;
  • raport acțiuni manuale : aici puteți vedea toate acțiunile manuale de pe site-ul dvs.;
  • Raportul problemelor de securitate : arată posibilele defecte care amenință securitatea site-ului dvs. și cum să le remediați;
  • raport link : prin intermediul acestui instrument este posibil să aflați ce site-uri leagă către ale dvs., cu ce texte și, de asemenea, să verificați cum se descurcă linkurile dvs. interne;
  • Instrument de testare AMP : vă permite să testați validitatea unei pagini AMP;
  • Instrument de testare compatibil cu dispozitivele mobile: această caracteristică testează dacă o pagină este compatibilă cu dispozitivele mobile;
  • schimbarea adresei : dacă migrați site-ul dvs. pe alt domeniu, acesta este instrumentul pe care ar trebui să-l utilizați pentru a notifica Google.

moșteniri

Instrumentele și rapoartele vechi sunt cele la care echipa Search Console încă lucrează la găsirea modalităților de a crea un înlocuitor definitiv. Vezi care sunt acestea:

  • Instrumentul Eliminare adrese URL : folosit pentru a elimina temporar o adresă URL din rezultatele căutării. Pentru efect permanent este necesar să se utilizeze alte resurse;
  • Statistici de accesare cu crawlere : utilizate pentru a urmări frecvența cu care Google accesează cu crawlere site-ul dvs. Dacă este mare, puteți cere o reducere a urmăririi;
  • test robots.txt : testează sintaxa fișierului robots.txt și confirmă că nu are probleme;
  • Instrumentul Parametri URL : Această funcție vă permite să spuneți Google un parametru din adresa URL care modifică conținutul site-ului. De exemplu: parametrul de țară schimbă limba;
  • direcționare internațională : printr-o etichetă specifică (hreflang) este posibil să vă asigurați o urmărire adecvată de către Google pentru fiecare limbă sau țară în care site-ul dvs. este disponibil;
  • Calitatea de membru Google Analytics : instrument folosit pentru a importa date de analiză din Search Console în Google Analytics ;
  • Instrumentul de evidențiere a datelor : site-urile care au multe pagini cu date model (cum ar fi programele evenimentelor și rutele autobuzelor), dar care nu pot folosi date structurate, ar trebui să folosească acest instrument pentru a ajuta Google să extragă informațiile;
  • raport mesaj : aici găsiți mesajele trimise către proprietățile dvs. (site-urile dvs.);
  • Setări pentru rata de accesare cu crawlere : unde puteți reduce rata de accesare cu crawlere a site-ului dvs. de către Google în cazul în care acesta este supraîncărcat;
  • preferințe de e-mail : aici alegeți dacă doriți să primiți e-mailuri informaționale sau de alertă de la Search Console cu privire la proprietățile dvs.;
  • Instrumente web : diverse alte instrumente care pot fi utile pentru site-ul dvs. web.

Ce valori să urmăriți lunar în Search Console

Fila de performanță Search Console arată 4 valori foarte relevante care ar trebui luate în considerare lunar.

Chiar dacă le urmăriți și în Google Analytics, puteți analiza Search Console pentru a vedea cum merge strategia dvs. organică. La urma urmei, instrumentul nu analizează clicurile și afișările Google Ads .

Valorile sunt:

  • Afișări : de câte ori a apărut orice adresă URL de pe site-ul dvs. în rezultatele căutării Google. Servește pentru a vedea cât de mult este luat în considerare conținutul dvs. în selecția Google pentru căutările utilizatorilor;
  • clicuri : numărul de clicuri primite de adresele URL ale site-ului dvs. când au apărut în rezultatele căutării Google. Poate dezvălui cât de mult sunt interesați oamenii de titlurile conținutului pe care îl publicați;
  • CTR : rata de clic (sau rata de clic) este o relație între cele două valori anterioare. Cu el, cunoașteți procentul de afișări care generează un clic;
  • poziție : este clasarea medie a adreselor URL ale site-ului dvs. în rezultatele căutării. Dacă o adresă URL apare ca al 3-lea rezultat și altul apare ca al 7-lea, poziția ta medie va fi 5 (3+7/2).

Dar, la urma urmei, de ce să urmăriți aceste valori de bază? Tocmai pentru că aduc cu ei informații foarte relevante despre strategia ta digitală în ansamblu.

Afișările scăzute ar putea însemna că Google nu consideră site-ul dvs. relevant și/sau de încredere. Câteva clicuri arată că titlurile și meta descrierile dvs. pot lipsi. Și cu cât poziția medie este mai mare, cu atât Google acordă conținutului dvs. mai multă calitate.

În plus, aceste valori arată că Google Search Console este un instrument relativ ușor de utilizat chiar și pentru utilizatorii debutanți, deși conține și funcții avansate.

Unul dintre cele mai mari merite ale sale este că detectează automat problemele. Chiar dacă nu le poți rezolva, diagnosticul este deja făcut și poți genera o foaie de calcul gratuită pentru a livra informațiile unui webmaster capabil să o facă pentru tine.

Cum să optimizați SEO tehnic cu Google Search Console

Google Search Console primește noi utilizatori, dar este foarte util și pentru cei care au stăpânit SEO tehnic . De fapt, poate că aceștia sunt cei care beneficiază cel mai mult de pe urma instrumentului.

Dar întrebarea este: cum să utilizați Search Console pentru a optimiza SEO tehnic și pentru a obține poziții mai proeminente în căutare?

Bonus: Strategii avansate cu Search Console

Pe lângă acest sfat minunat despre cum să utilizați GSC pentru a evalua starea de sănătate a site-ului dvs., consultați câteva sfaturi pentru crearea unei strategii avansate în instrument.

Nu le vom detalia pe toate aici, ci le vom indica modalități care vă vor ajuta să explorați noi opțiuni pentru a vă aduce conținutul către persoanele potrivite și pentru a-i atrage.

Merită să vă structurați site-ul urmând aceste practici pentru a apărea în căutări:

  • Fragmente recomandate : un fragment de conținut este afișat vizibil pe pagina de căutare, chiar deasupra linkului. Acest lucru stimulează curiozitatea cititorului și favorizează clicul;
  • Căutare bogată : Căutarea bogată are elemente vizuale, cum ar fi imagini, stele de evaluare sau alte elemente grafice. Poate apărea ca un singur rezultat sau ca parte a unui carusel;
  • Descoperire : nu face parte din căutare, dar poate face pagina dvs. să apară în lista de afișare a site-ului Google pentru utilizatorii de dispozitive Android;
  • panou de informații : panou cu text, link-uri și imagini pe o anumită temă. Poate afișa date precum date, nume, sigle, site-uri web etc.

Merită să explorați Search Console și să învățați treptat în practică cum să utilizați fiecare instrument pentru a îmbunătăți performanța site-ului dvs.

În mod ironic, prima modalitate de a face acest lucru este să efectuați elementele de bază cu calitate și atenție. Google însuși recomandă utilizatorilor avansați să citească și să aplice informațiile din ghidul pentru începători, deoarece există o mulțime de informații utile acolo pentru a obține cele mai bune rezultate din platformă.

De asemenea, citiți cu atenție instrucțiunile pentru webmasteri pe care le oferă Search Console. Acolo veți găsi multe orientări tehnice și strategice. Acestea includ un număr adecvat de linkuri pe pagină, instrucțiuni pentru anumite etichete și alte bune practici de urmat și evitat.

 

De Sorin

Agentie web design & dezvoltare web, specializata in crearea de site-uri web de prezentare, magazine online, campanii publicitare Facebook , Instagram si YouTube. Cu o vasta experienta in programare web si un portofoliu impresionant in Romania, Creativ24 este solutia optima pentru identitatea ta virtuala. Pana in prezent compania noastra a realizat cu succes site-uri de prezentare si magazine online.