Segmentarea pieței este o metodă bazată pe identificarea caracteristicilor, nevoilor, preferințelor și obiceiurilor de consum comune diferitelor grupuri care fac parte din același public țintă. Această segmentare permite cunoașterea în profunzime a acestui public, favorizând crearea și optimizarea strategiilor de comunicare și marketing.

Segmentarea pieței ar trebui să fie utilizată de companii pentru a-și defini strategiile de operare.

Pe de o parte, oferind produse sau servicii care interesează consumatorii săi. Pe de altă parte, schițați cele mai bune mecanisme de marketing, publicitate și comunicare pentru afacere. Dar pentru asta, trebuie să înțelegi cine este publicul tău.

Vrei să știi cum să-ți identifici publicul și care este cel mai bun mod de a face această segmentare? Așa că, citiți mai departe și aprofundați subiectul!

Ce este segmentarea pieței

Segmentarea pieței înseamnă împărțirea acesteia, adică separarea consumatorilor în diferite grupuri în funcție de o serie de variabile, precum caracteristici, nevoi, preferințe, comportamente, obiceiuri de consum și multe altele.

Astfel, compania este capabilă să își lucreze produsele și serviciile în funcție de publicul de interes.

Aceste date sunt foarte strategice, deoarece vor ghida campaniile de marketing și mecanismele de comunicare ale unei companii.

La urma urmei, atunci când definește unul sau mai multe segmente pe care să se lucreze, brandul începe să dezvolte materiale și conținut care să atragă și să relaționeze cu potențialii săi clienți.

Pentru  ca segmentarea pietei sa  fie bine realizata este necesara identificarea unor criterii care afecteaza deciziile de cumparare. Există mai multe posibilități:

  • comportament;
  • demografie;
  • Stil de viata;
  • geografie;
  • personalitate;
  • relația cu companiile;
  • indicele socioeconomic;
  • intre altii.

De aici și conceptul de Persoana în Inbound Marketing .

Principalele metode de segmentare

Întrucât segmentarea are loc pe baza diferitelor informații, companiile trebuie să efectueze o muncă aprofundată pentru a cunoaște publicul și a-l separa în grupuri în funcție de aspecte specifice.

Muncă grea – dar necesară – pentru a face afacerea mai competitivă și mai eficientă.

În prezent, există mai multe metode care trebuie utilizate în acest proces de segmentare. Ei vor genera informațiile de care aveți nevoie pentru a cunoaște mai bine oamenii și pentru a determina cu cine   se poate raporta marca dvs. și, astfel, pentru a facilita marketingul și vânzările .

Am separat câteva dintre principalele metode utilizate în segmentarea pieței. Asigurați-vă că citiți:

Cercetare de piata

Această metodă permite o noțiune largă despre cine sunt consumatorii, cum se comportă și se relaționează cu mărcile.

Cercetarea de piață va evidenția ceea ce le place acelor persoane, cum acționează în momentul achiziției, care este procesul de decizie asupra unui produs sau serviciu,  printre alte informații.

Cu aceasta, vei ști:

  • ce trebuie să faceți pentru a vă promova produsele sau serviciile;
  • înțelegeți dacă sunt interesante pentru publicul țintă;
  • ghidează schimbările de poziționare;
  • și, bineînțeles, ghidează-ți întregul proces de comunicare – fie în relația cu oamenii, fie în propria dezvăluire a companiei.

Pozitionare diferentiata

Oamenii se comportă diferit.

Educația, clasa economică, locul în care locuiesc, printre alte aspecte, influențează comportamentul și decizia de cumpărare. Astfel, clienții tăi au obiceiuri specifice.

Pe baza acestor informații, este posibilă poziționarea unică a companiei pe piață și satisfacerea dorințelor și nevoilor publicului cu care se va raporta marca.

În plus, este posibil să  construiți o imagine bună pentru a facilita și eficientiza întregul  proces de vânzare .

Recunoașterea publicului țintă

Înainte de a pune campanii de marketing pe stradă, este important să înțelegeți cui va face compania.

Nimeni nu poate mulțumi – darămite să vândă – tuturor. Este mult mai ușor să-ți direcționezi eforturile de vânzări către acei oameni care sunt cei mai deschiși către produsele sau serviciile tale.

Separarea consumatorilor pe grupuri de interese vă ajută să vă orientați mai bine munca.

De exemplu: o școală lucrează cu educația copiilor și adolescenților, dar părinții sunt cei care angajează serviciul. Prin urmare, ea nu poate face o campanie de marketing doar pentru elevi și să uite de părinți.

Astfel, această școală are acum 2 părți interesate cu care să interacționeze, iar fiecare dintre aceștia necesită o muncă specifică de comunicare.

Înțelegerea acestui proces face compania mai eficientă și obiectivă.

Beneficiile segmentării

Segmentarea pieței este o componentă strategică importantă pentru companii.

Mai mult decât să ajute la determinarea cu cine să comunice, acest instrument ajută și la:

  • cum va avea loc această relație;
  • limba care trebuie folosită;
  • canalele de explorat;
  • printre alte aspecte.

Mai jos, separăm câteva dintre beneficiile centrale ale unei bune segmentări a pieței. Curios? Doar urmați următoarele paragrafe:

Campanii eficiente

Planurile de marketing generaliste tind să nu aibă un rezultat practic bun, deoarece sunt concepute pentru un univers larg de oameni.

Astfel, persoane care nu au nevoie de produsul tău primesc promovarea ta, dar nu vor da rezultatul scontat. Apoi există o pierdere de timp și resurse.

O campanie direcționată către un anumit public ajunge să genereze mai multe rezultate prin relaționarea cu oamenii potriviți.

Șansele de a încheia o afacere cresc și echipa ta începe să acționeze mai eficient.

timpul de vânzare

Dacă promovarea produselor sau serviciilor tale ajunge la oameni care sunt cu adevărat interesați de ele, atunci munca vânzătorilor tăi va fi mai ușoară.

Consumatorul a trecut deja printr-un proces care l-a pregătit pentru achiziție, iar echipa de vânzări va depune mai puțin efort pentru a-i demonstra de ce vă angajează compania.

Pe de altă parte, dacă campania de marketing se face într-un mod general, se ajunge la persoane care nu sunt interesate de produse și servicii.

Când vânzătorul ia legătura, va fi nevoie de multă convingere – creșterea costului operațiunii fără garanția unei tranzacții încheiate.

Alocare resurselor

Campaniile segmentate tind să aibă un cost mai mic deoarece sunt acțiuni structurate cu un accent bine definit.

Știind cine este publicul țintă al companiei și unde să găsească acești oameni, echipa de marketing știe exact unde să aloce resursele campaniei.

Fără a fi nevoie de testarea diferitelor canale de comunicare și cu un buget bine pus la punct, acțiunea de diseminare devine mai eficientă, cu  rezultate mai bune  și la un cost relativ mai mic.

câștigă piața

Așa cum nu este posibil să vinzi tuturor oamenilor, este și destul de dificil să devii compania lider pe întreaga piață de consum.

Segmentarea pieței înseamnă a determina cu cine să negociezi și, astfel, a direcționa eforturile în direcția corectă.

Cu acțiuni de marketing direcționate, un sistem de vânzări adaptat strategiei companiei și o cunoaștere profundă a publicului acesteia, o companie are avantajele strategice de a deveni o referință pe piața în care își desfășoară activitatea.

De Sorin

Agentie web design & dezvoltare web, specializata in crearea de site-uri web de prezentare, magazine online, campanii publicitare Facebook , Instagram si YouTube. Cu o vasta experienta in programare web si un portofoliu impresionant in Romania, Creativ24 este solutia optima pentru identitatea ta virtuala. Pana in prezent compania noastra a realizat cu succes site-uri de prezentare si magazine online.