Ar trebui să fiți deja familiarizați cu cei 4 P-uri ale marketingului, așa că cunoașteți cei 4 P-uri ale marketingului și înțelegeți de ce sunt fundamentale!
Marketingul este o disciplină în continuă evoluție . Și, ca atare, este susceptibilă de schimbări: paradigmele evoluează și perspectivele iau direcții diferite.
Una dintre aceste paradigme poate fi evidențiată de metoda de marketing 4 C, dezvoltată de Robert Lauterborn în anii 1990 ca o îmbunătățire a strategiei 4 P a lui McCarthy.
Cea mai frapantă caracteristică a celor 4 C ale marketingului este că ia în considerare consumatorul. Adică, dacă înainte cei 4 P-uri spuneau multe despre produs și se concentrau puțin pe client, cei 4 P-uri ale marketingului au apărut pentru a inversa acest proces.
Comercializarea celor 4 Ps
Înainte de a cunoaște cei 4 P-uri ale marketingului, este important să definiți cei 4 P-uri ale strategiei de marketing . Aceasta a fost o teorie dezvoltată de Jerome McCarthy și mediatizată pe scară largă de profesorul și autorul cărții Philip Kotler .
Cei 4 P se referă la cei 4 piloni care susțin strategia de marketing a unei companii. Sunt ei:
- Produs: se referă la o serie de aspecte legate de studiul și dezvoltarea unui produs sau serviciu;
- Preț: acoperă toate opțiunile operaționale de preț bazate pe obiective strategice;
- Locul: inerent alegerilor canalelor de distributie indicate in strategiile de marketing;
- Promovare: se referă la activități promoționale, inclusiv publicitate, reclame sponsorizate, marketing direct, merchandising etc.
Conceptul celor 4 C ale marketingului
Vizând o strategie orientată către client , în 1993 Robert Lauterborn a propus un nou concept al celor 4 C ale marketingului pentru a le integra cu metoda tradițională a celor 4 P.
Diferența se bazează tocmai pe abordarea consumatorului: în modelul de marketing 4 Ps, accentul central este întotdeauna pe produs. În timp ce în modelul 4 C de marketing, atenția este concentrată asupra consumatorului.
Planul de marketing este așadar, din această perspectivă, conceput diferit față de trecut, cu accent pe planificarea direcționată către client.
Pentru a înțelege mai bine, să cunoaștem cele 4 C ale marketingului:
1. Client
Primul C al acestei metode se referă la nevoile și dorințele consumatorilor. Clientul OC înlocuiește produsul P în vechea metodă. În loc să se concentreze asupra produsului în sine, clientul C se concentrează pe completarea unui gol din viața consumatorului.
Această strategie de marketing este importantă pentru companiile care sunt interesate să caute o înțelegere mai profundă a clienților lor. Odată ce vă înțelegeți consumatorul, devine mult mai ușor să creați un produs care să-l beneficieze.
Clientul este cel care ia decizia de cumpărare, fără a fi obligat să o facă. Aceasta este cea mai valoroasă caracteristică a oricărei strategii de marketing.
Cu alte cuvinte, investiția în experiența clienților este cea mai bună modalitate de a stimula vânzările și de a crește profiturile unei companii. Este conceptul modern win-win, deoarece consumatorul nu mai este un receptor pasiv pentru a deveni principalul activ al afacerii.
2. Cost
Al 2-lea C din cele 4 C de marketing este costul. Nu confundați costul produsului cu prețul, care este P înlocuit cu acesta. Prețul este doar o mică parte din costul total al achiziționării unui produs pentru un consumator.
Este important să determinați costul total – nu prețul – al produsului dumneavoastră pentru client. Costul nu include doar prețul articolului, ci poate include și factori precum timpul necesar pentru ca clientul să ajungă la locație pentru a cumpăra produsul.
Costul poate include, de asemenea, beneficiile produsului pentru consumatori sau lipsa acestora.
3. Comoditate
Al treilea C este comoditatea, care este comparată cu P pătratului în strategia 4 Ps. Cu toate acestea, sunt elemente foarte diferite.
Locul se referă pur și simplu la locul în care este vândut produsul. Comoditatea este o abordare mult mai orientată spre client a acestei strategii de marketing.
După ce ai analizat obiceiurile clienților, ar trebui să poți ști dacă aceștia cumpără online sau în magazine fizice, precum și ce sunt dispuși să facă pentru a-ți cumpăra produsul.
Costul total al produsului va determina, în parte, adecvarea acestuia pentru publicul țintă. Scopul este de a face produsul simplu și suficient de rentabil pentru ca clientul să-l poată cumpăra fără dificultate.
4. Comunicare
Al 4-lea și ultimul C este comunicarea, care înlocuiește conceptul de promovare în strategia celor 4 P, deși sunt foarte diferiți. Comunicarea este cheia marketingului oricărei afaceri în zilele noastre. Fără el, cele 4 C ale marketingului ar fi ineficiente.
Promovarea produsului este folosită pentru a influența sau a convinge consumatorii să cumpere un produs. Promovarea poate fi adesea manipulativă și ineficientă.
Cu toate acestea, comunicarea este, din nou, o abordare orientată către client a sarcinii de a vinde produse. Comunicarea necesită interacțiune între cumpărător și vânzător. Această strategie de marketing poate fi implementată cu ușurință de către rețelele sociale, de exemplu.
Comercializarea unui produs pe rețelele de socializare sau chiar includerea de link-uri în profilurile tale poate fi foarte benefică pentru clienți. Acest lucru le permite să interacționeze cu marca dvs. la un nivel mai personal și, în cele din urmă, să construiască loialitatea față de brand.
Cele 4 C ale marketingului pot fi foarte benefice pentru orice strategie de marketing. La urma urmei, această strategie îi obligă pe marketeri să-și înțeleagă cu adevărat publicul chiar înainte de a dezvolta un produs.
Cele 4 C ale marketingului necesită comunicare pe tot parcursul procesului, de la început până la sfârșit, și începe cu înțelegerea dorințelor consumatorului pentru produs.
Când folosiți cele 4 C ale marketingului, este important să vă amintiți întotdeauna să vă gândiți mai întâi la consumator și să mențineți o comunicare eficientă cu acesta pe tot parcursul procesului.
Și întrucât vorbim despre strategii de marketing, merită să înțelegem conceptul de content marketing, una dintre cele mai eficiente tactici din marketingul modern.