Tu, care ești mereu la curent cu ceea ce se întâmplă în lumea marketingului, știi cu siguranță cât de importante sunt rețelele de socializare pentru o afacere..

Și pentru a face și consiliul companiei tale să înțeleagă acest lucru, este necesar să arăți rentabilitatea investiției rețelelor sociale.

Și pentru a putea face acest lucru cu asertivitate, vă invităm să citiți acest articol până la final, deoarece vom parcurge următoarele puncte:

 • care este rentabilitatea investiției rețelelor sociale;
 • care este importanța măsurării rentabilității rețelelor sociale;
 • cum să definești în ce rețele sociale să investești;
 • cum se măsoară rentabilitatea investiției rețelelor sociale;
 • cum să prezinți rentabilitatea investiției rețelelor sociale pentru compania ta.

Haide?

Ce este rentabilitatea investiției rețelelor sociale

Înainte de a vorbi despre rețelele sociale, să încercăm să înțelegem ce este rentabilitatea investiției .

Acest termen este acronimul pentru „Return Over Investment” sau, în portugheză, „Return on Investment”.

Folosind acest indicator, puteți măsura cât câștigă compania dvs. în plus față de ceea ce este investit.

Investițiile includ toate costurile implicate în aducerea unui client la companie. De exemplu:

 • Campanie de marketing;
 • angajarea de angajați;
 • software și instrumente de management; și
 • antrenamente.

Astfel, vei afla care dintre ele merită mai mult, pe lângă optimizarea lor pentru a obține performanțe din ce în ce mai bune.

Prin urmare, ROI-ul rețelelor sociale este rentabilitatea investiției a tuturor acțiunilor întreprinse pe aceste canale.

Calculul pentru a ajunge la acest rezultat este foarte simplu: (profit ÷ total investit) × 100
De exemplu: dacă ați avut 2 mii R$ din venituri din rețelele sociale și ați investit 1 mie R$, profitul dvs. este de 1000 R$.

Adică 100% din randamentul investit.

Totuși, rețineți că obiectivele companiei în cadrul rețelelor sociale nu sunt întotdeauna măsurate prin rentabilitatea investiției.

Rezultatele puterii mărcii, de exemplu, sunt determinate de alți indicatori, cum ar fi aprecieri, distribuiri și comentarii.

Și, în ceea ce privește veniturile, trebuie menționat că canalele prin care are loc o vânzare pot avea conversia inițiată prin intermediul rețelelor de socializare.

De exemplu: un client care a completat un formular pe site-ul tău pentru a vorbi cu un consultant din echipa comercială cu care a ajuns să încheie o afacere.

Dacă acel client a ajuns la formularul site-ului după ce a văzut un anunț postat pe una dintre rețelele tale de socializare, ar trebui să intre în calculul ROI.

Pentru a ști cu exactitate ce afaceri provin din rețelele sociale, folosiți CRM .

Instagram

Instagram este o rețea socială de imagini folosită de publicul tânăr.

Dacă are sens să fii prezent pe această rețea, încearcă să investești în postări de știri care au imagini atractive, precum și în Povești care atrag atenția audienței asupra conversiei.

Astfel, puteți urmări toți clienții potențiali care au început să vă contacteze compania prin intermediul rețelei sociale și apoi au migrat pe blogul sau lista de e-mail, de exemplu.

Nu uitați să utilizați parametrii UTM pentru aceasta.

Care este importanța de a măsura rentabilitatea investiției rețelelor sociale

Motivul pentru care oamenii folosesc rețelele sociale este pentru a interacționa cu prietenii, familia și afacerile.

Acesta este motivul principal pentru care trebuie să fii prezent și în rețele: să interacționezi și să comunici cu publicul tău.

Din acest motiv, poate ai auzit deja cât de important este să fii pe Facebook, Instagram sau LinkedIn pentru a obține rezultate din ce în ce mai bune.

Cu toate acestea, în acest moment multe organizații au îndoieli cu privire la faptul că fac treaba corect.

Acesta este unul dintre motivele pentru care ar trebui să măsori rentabilitatea investiției acțiunilor tale pe rețelele sociale.

La urma urmei, prin ea, este posibil să vezi:

 • cât de eficiente sunt strategiile de social media;
 • ce canale și acțiuni vor aduce mai multe venituri; și
 • cât de aproape este compania de a-și atinge obiectivele prin intermediul rețelelor sociale.

Pentru a vă face o idee despre cât de important este măsurarea rentabilității rețelelor sociale, să ne imaginăm că investiți în reclame Google Ads și că costul pe clic pentru cuvintele cheie alese este unul dintre cele mai mari de pe piață.

Cu toate acestea, nu urmăriți deloc conversiile, așa că în fiecare lună banii dispar.

Sună nebunesc, dar același lucru se întâmplă atunci când nu măsori rentabilitatea generată de social media.

Cum să decizi în ce rețele sociale să investești

Rețelele sociale ar trebui să facă parte din strategia ta de marketing digital, deoarece garantează vizibilitate companiei tale și un angajament mai mare cu publicul.

Totuși, asta nu înseamnă că ar trebui să fii prezent pe toate rețelele care există, ci pe cele în care publicul tău este inserat.

Primul pas pentru a descoperi rețelele care merită investite este să-ți analizezi bine persoana pentru a ști în care este cu siguranță inserată.

La urma urmei, fiecare rețea are scopuri diferite.

stare de nervozitate

Twitter este una dintre cele mai implicate rețele.

Dacă compania ta are o bună comunicare cu publicul de acolo, investiția timp și bani în reclame Twitter poate fi interesantă.

LinkedIn

LinkedIn este cea mai mare rețea profesională în acest moment și, ca și celelalte, are și reclame.

Cu toate acestea, crearea de reclame acolo este mai costisitoare decât stimularea Facebook, Instagram și Twitter combinate.

Așadar, asigurați-vă de puterea pe care o are publicul corporativ pentru organizația dvs. și urmăriți bine rezultatele reclamelor LinkedIn .

Facebook

Facebook, ca cea mai mare rețea de socializare a momentului, merită și el atenție.

Întrucât postările organice ajung la aproximativ 5% din audiență, investițiile în reclame sunt necesare pentru rezultate mai bune.

Cum se măsoară rentabilitatea investiției în rețelele sociale

Acum că înțelegeți importanța măsurării rentabilității investiției rețelelor sociale, să trecem la partea practică.

La urma urmei, conform Altimeter , doar 34% dintre organizații simt că strategiile lor sociale sunt legate de veniturile lor.

Urmați pașii de mai jos pentru a nu face parte din acest grup. Haide?

stabiliți obiectivele

Obiectivele pe care trebuie să le atingă compania dumneavoastră trebuie să fie aliniate cu acțiunile care vor fi întreprinse pe rețelele sociale. Odată definite, este suficient să se stabilească modul de realizare a acestora.

Obiectivele pot fi implicite sau măsurabile.

Obiectivele implicate sunt de natură calitativă. De exemplu: creșterea angajamentului companiei față de public prin intermediul rețelelor sociale.

Pentru a vă asigura că sunteți pe calea cea bună pentru atingerea acestui obiectiv, stabiliți câțiva indicatori, cum ar fi creșterea numărului de:

 • comentarii;
 • acțiuni;
 • îi place;
 • mesaje directe; și
 • urmași.

Obiectivele măsurabile, pe de altă parte, sunt de natură cantitativă și, prin urmare, sunt strâns legate de acțiunile de vânzare.

Un exemplu este determinarea numărului de clienți potențiali pe care postările pe rețelele sociale făcute de marketing ar trebui să le aducă echipei de vânzări.

Alegeți valori pentru rețelele sociale pentru a măsura rentabilitatea investiției

Valorile reprezintă cât de mult succes este compania dumneavoastră pe rețelele sociale și cât de aproape este de atingerea obiectivului.

Cităm câțiva indicatori precum urmăritori, aprecieri, comentarii și distribuiri care ar trebui să fie luați în considerare – dar care sunt cunoscuți sub denumirea de „ valori de vanitate ”.

De fapt, ei se numesc așa doar atunci când nu au nimic de-a face cu obiectivele organizației.

De aceea, este esențial ca toate datele să fie relevante pentru toți membrii companiei, nu doar pentru echipa de marketing responsabilă de social media.

Prin urmare, pentru a determina metricile care vor fi utilizate, asigurați-vă că acestea sunt aliniate cu ceea ce compania dorește să realizeze, că vă ajută să luați decizii mai asertive și că aveți instrumentele potrivite pentru a face aceste măsurători.

Și apropo…

Alegeți instrumente pentru a măsura rentabilitatea investiției în rețelele sociale

Pentru a măsura rezultatele rețelelor tale sociale, este esențial să ai la îndemână instrumentele potrivite pentru a urmări conversiile, a analiza datele și a genera rapoarte.

Le enumerăm pe cele principale:

Google Analytics

Acest instrument gratuit de la Google este orientat spre măsurarea traficului pe site și blog.

De acolo, vei afla care sunt paginile tale cele mai vizitate, profilul publicului tău și, de asemenea, originea traficului — care include rețelele sociale.

Pentru a face acest lucru, trebuie doar să accesați „Achiziție”, în meniul din stânga al Google Analytics , apoi la „Social”.

În această opțiune, puteți vedea numărul de sesiuni generate pe site-ul dvs. din rețelele sociale.

Și, în cadrul fiecăruia, puteți vedea care pagini au fost cel mai accesate.

Acest lucru vă oferă informații pentru a afla ce tip de conținut v-a atras cel mai mult publicul pe fiecare rețea socială.

Hootsuite

Hootsuite este unul dintre cele mai utilizate instrumente de cei care lucrează cu rețelele sociale.

La urma urmei, vă permite să programați și să publicați în mai multe rețele simultan, ceea ce vă economisește timp de postare, precum și aduceți același conținut publicului tuturor rețelelor dvs.

O altă caracteristică importantă a instrumentului este tabloul de bord, prin care poți urmări cele mai variate acțiuni din rețelele tale.

De asemenea, este posibil să se genereze rapoarte care pot fi urmărite pentru a se asigura că acțiunile din rețele aduc rezultatele așteptate.

Perspective Facebook

Acesta este un instrument Facebook destinat paginilor fanilor.

Prin intermediul acestuia, poți vedea rezultatele tuturor acțiunilor pe care le-ai întreprins pe rețeaua de socializare în care trebuie să fie inserată compania ta, deoarece peste 100 de milioane de brazilieni sunt pe ea!

Pe lângă numărul de urmăritori, aprecieri, acoperire și vizualizări de pagină pe care Facebook Insights (cunoscut și ca „Facebook Insights”) le prezintă, puteți vedea ce rezultate au avut acțiuni precum promoții, postări și evenimente.

Parametrii UTM

Parametrii UTM sunt coduri pe care le puteți adăuga la adresele URL pentru a urmări vizitatorii site-ului dvs. pe lângă sursa de trafic.

Prin urmare, acestea sunt folosite împreună cu instrumente (cum ar fi Google Analytics) care permit o vizualizare mai detaliată a tuturor acestor acțiuni.

Astfel, puteți măsura tot ceea ce vine din rețelele sociale, de pe care dintre ele au rezultate mai bune la care postări au adus mai multe vizite și conversii.

Twitter Analytics

Da, Twitter are și un instrument de analiză !

Prin intermediul acestuia, puteți vedea ce tweet-uri sunt prezentate și care au avut cele mai multe impresii și interacțiuni, care includ rata de participare, clicuri pe linkuri, retweeturi, favorite și răspunsuri.

pictogramă pătrată

În timp ce acest instrument funcționează și pentru Facebook, evidenția sa este utilizarea analizei și a raportării pentru acțiunile întreprinse pe Instagram.

Iconosquare  permite să înțelegeți mai precis valorile și să optimizați performanța pe rețeaua socială.

De asemenea, este permisă programarea postărilor și poveștilor – ceea ce, astăzi, nu este încă posibil în aplicația Instagram.

Cum să prezinți rentabilitatea investiției rețelelor sociale pentru afacerea dvs

Acum că este clar ce acțiuni ar trebui să întreprindeți pentru a măsura rentabilitatea investiției rețelelor sociale, este timpul să știți cum să transmiteți această valoare companiei dvs.

La urma urmei, pe cât știi cât de important este să măsori rentabilitatea investiției generate de rețelele de socializare, este necesar ca și alții (mai ales board-ul!) să înțeleagă acest lucru.

Vorbiți despre obiective

Dacă trebuie să dovediți valoarea strategiei de social media pentru CMO, nu uitați să vă aliniați propunerea cu obiectivele organizației.

Dacă compania își propune să dubleze veniturile în decurs de 1 an, discursul principal ar trebui să se bazeze pe următoarele:

„Deoarece anul acesta ne dorim să câștigăm de două ori mai mult, iată raportul acțiunilor de pe rețelele de socializare care contribuie la acest lucru.”

Faceți clar care sunt limitele strategiei

Este important ca liderii tăi să știe ce este posibil și ce nu se poate face prin intermediul rețelelor sociale.

Arătați ce date aveți și ce acțiuni puteți face cu acestea.

În caz contrar, s-ar putea să ajungi să-ți creezi așteptări pe care nu le poți îndeplini.

Utilizați analize de la terți

Oricât de mult raportul dvs. este bine structurat, folosiți și ceea ce spun terții pentru a vă consolida discursul.

Datele colectate de companiile care înțeleg subiectul își fac prezentarea de apărare a cât de importantă este măsurarea randamentului investiției rețelelor sociale.

Propune investiții viitoare

Odată ce lucrați cu rentabilitatea investiției pe rețelele sociale, veți avea cu siguranță informații despre ceea ce se poate face în următoarea lună.

Faceți acest lucru clar conducerii companiei pentru a obține aprobarea de a continua să investească în rețelele sociale.

Reamintim că ROI-ul rețelelor sociale este la fel de important ca și rentabilitatea investiției realizate în alte acțiuni de marketing.

De Sorin

Agentie web design & dezvoltare web, specializata in crearea de site-uri web de prezentare, magazine online, campanii publicitare Facebook , Instagram si YouTube. Cu o vasta experienta in programare web si un portofoliu impresionant in Romania, Creativ24 este solutia optima pentru identitatea ta virtuala. Pana in prezent compania noastra a realizat cu succes site-uri de prezentare si magazine online.