Dezvoltarea si diversificarea site-urilor web a condus, in aceste zile, catre prezenta a unei palete largi de aplicatii si platforme pe care se poate dezvolta un site profesionist. Marile firme si facultati cu profil de IT, organizeaza traininguri pentru stundenti si nu numai, pentru a-i introduce in lumea aplicatiilor folosite pentru generarea unei pagini web.

Angajatii unei firme de webdesign au deja aceste cunostinte, cu obligativitatea de a se adapta noilor tendinte din acest domeniu. Asimilarea unor astfel de cunostinte poate dura luni sau poate chiar ani, insa nu toate persoanele care desfasoara activitati economice si doresc o promovare online corespunzatoare detin si cunostinte de programare specifice webdesignului. Nu este un lucru anormal. In genere, o societate se bazeaza pe principiul diviziunii muncii, pe faptul ca fiecare dintre noi este specializat intr-un domeniu, fiecare aflandu-se in interdependenta pentru buna functionare a economiei.

Revenind la tipurile de webdesign, daca va intereaseaza sa aflati mai multe despre programele si limbajele folosite in generarea site-urilor trebuie sa stiti ca acestea se impart in doua mari categorii: cele adresate informaticienilor si platforme online ce ofera sabloane de site-uri, gratuit sau contra cost.

In ceea ce priveste platformele de generare a unui site, putem aminti de WordPress.com sau Wix.com. Alte programe adresate neinformaticienilor ar fi Web Page Maker, Dreamweaver, WebsiteX5, Notepad ++, cu mentiunea ca  pentru realizarea unui site in Notepad ++ trebuie sa aveti cunostinte de HTML.

Webdesignerii folosesc, in general si la cererea clientilor, platform WordPress, deoarece platform cea usor de utilizat, comenzile din backend fiind, aproape toate, deductibile. Pentru un site profesionist, care sa iasa in evident fata de celelalte, fiind spectaculos atat prin design cat si prin interfata sa, webdesignerii folosesc limbaje precum PHP, Oracle, CSS, HTML, XHTML, Java si lista ar putea continua. Pentru a lucra prin intermediul acestor limbaje este necesar un bagaj generos de cunostinte, pe care, cu siguramta, le veti gasi in cadrul competentelor unui webdesigner.