Vom continua sa va prezentam cateva sfaturi cu privire la intretinerea unui gazon artificial ( http://www.gazonartificial.ro/utile.html ). Continuam cu indicatiile privind indepartarea diferitelor pete.
In cazul in care doriti sa folositi anumite produse sau detergenti pentru curatirea suprafetei, va recomandam sa folosizi detergenti lichizi. Orice alt produs poate conduce catre o deteriorare a firelor de iarba, iar suprafata poate deveni alunecoasa. In cazul gumelor de mestecat si a adezivilor, acestea pot fi usor inlaturate folosind o solutie biodegradabila special conceputa pentru a indeparta guma, adezivi sau smoala.
Odata instalata suprafata, va trece o perioada de doua sau trei luni pana cand terenul isi va intra in capacitatile sale de folosinta deplina, dupa stabilizarea fibrelor suprafetei. Acest lucru survine in mod natural datorita climei (ploaia are un rol special) si a folosintei obisnuite de catre oameni.
Cea mai buna metoda pentru a maximiza durata de utilizare optima a terenului este curatirea sa in mod regulat. Anumite zone ale terenului pot fi afectate de densitatea jocului in acel loc. Vorbim in acest caz de marcajele de tip centru, corner si penalty. In aceste locuri pot aparea denivelari, insa pentru a pastra uniformitatea gazonului. Recomandarea specialistilor este sa folositi curatatorul HDT-15. Acest utilaj indeplineste urmatoarele functii: ridica firele aplatizate si cu ajutorul dintisorilor si a periilor imprastie uniform fibrele suprafetei. Utilizarea acestui utilaj este recomandata a se face la un interval intre 4 si 6 luni sau dupa aproximativ 150 de ore de folosinta.
Un alt procedeu de intretinere al terenului il reprezinta aerarea sa. Acest procedeu se justifica pentru ca terenul sa-si mentina compactarea si sa asigure jucatorilor buna mobilitate si deplinul control asupra traiectoriei mingii. In aceasta etapa se foloseste un instrument denumit decompactorul Fakir, prevazut cu dintisori din otel capabili sa patrunda pana la baza firelor, aerandu-le si necauzand desprinderi.