In domeniul constructiilor, zi de zi apar noi optiuni in ceea ce priveste echipamentul. Astfel, devine din ce in ce mai greu sa alegeti varianta perfecta pentru dvs. fara un pic de documentare.
Exista o serie de avantaje si dezavantaje atat pentru folosirea rotilor, cat si pentru cea a senilelor. Pentru o alegere corecta cel mai bine este sa cantariti bine cele doua variante si sa alegeti ce este mai potrivit in functie de nevoile dvs.
Pe ce tip de teren veti folosi utilajul?
Un aspect care va poate influenta mult decizia este legat de tipul de teren pe care trebuie sa efectuati lucrari. Diferenta de baza intre cele doua optiuni consta in distributia greutatii.
Senilele se descurca mai bine pe un sol moale, pe zapada, teren neuniform sau inclinat. La polul opus, rotile au performante superioare pe suprafete dure, zone cu asfalt sau beton. Acestea din urma sunt mai rapide si mai eficiente pe suprafetele plane si relativ netede, unde ofera o tractiune mai buna.
Daca proiectul dvs. se desfasoara pe o suprafata dura, trebuie sa luati in considerare si faptul ca rotile se uzeaza mai putin decat senilele pe acest tip de santier. Insa, daca lucracti pe un teren accidentat, avantajele senilelor sunt de necontestat.
Senilele imbunatatesc eficienta energetica, afecteaza mai putin suprafata decat rotile si va asigura o stabilitate si o tractiune mai mare. In plus, acestea nu se uzeaza la contactul cu zonele cu pietre ascutite sau resturi de la demolari, fata de roti care se pot intepa.
Care sunt costurile totale?
Rotile sunt varianta mai economica in cazul terenurilor dure, deoarece senilele vor avea nevoie de inlocuirea regulata a unor componente pe acest tip de suprafata.
Costurile initiale de achizitie sunt mai mari in cazul senilelor, insa sunt mai rezistente. Daca achizitionati niste produse de calitate, rotile dureaza de obicei intre 600 si 1.000 de ore iar senilele pot fi folosite intre 1.200 si 1.600 de ore.
De asemenea, senilele par mai degraba ca plutesc pe sol si nu se scufunda asemenea rotilor. Astfel, este mai usor de mentinut curatenia pe santier in cazul senilelor si asta se traduce in economie de timp si bani.
Cat de usoara este intretinerea?
Cand vine vorba despre intretinere, avantajele sunt de partea rotilor. Acestea sunt mai usor si mai rapid de curatat.
In plus, rotile nu se murdaresc la fel de mult ca senilele deoarece sunt folosite mai mult in zone plate si curate. Senilele au nevoie de mai mult timp pentru ingrijire, curatare si verificarea tensiunii.
Decizia de a alege echiparea utilajului dvs. cu senile sau cu roti nu este usoara. De aceea, daca aveti nevoie de ajutor in gasirea variantei optime pentru afacerea dvs., consilierii nostri tehnici va asigura consultanta gratuita pe https://rku.ro/.
De asemenea, RKU Union va pune la dispozitie o gama variata de piese de schimb pentru utilaje de constructii, agricole sau industriale.