In acest articol ne vom referi numai la blendele atat de des folosite in Romania, 5 in 1 de diametru un metru, sau putin peste un metru. Aceste blende contin fete de culoare alba, argintie, aurie, neagra si una de difuzie.

Utilitatea blendei se manifesta din plin in studio, unde poate fi folosita pentru a dizolva din umbre, actionand ca o lumina de umplere, difuza si discreta. Blenda se poate monta pe un stativ sau pe un trepied si mai are avantajul ca economiseste un blitz de studio. Lumina pe care blenda alba o reflecta nu creeaza, de obicei, umbre. Exista si un mic dezavantaj si anume acela ca nu poate fi pusa oriunde pentru ca trebuie sa „prinda” lumina venita de la un blit.

Fata argintie sau cea aurie creeaza contrast mai mare si o anumita specularitate. Efectul acestor fete nu mai este discret, ci mult mai evident, in special in cazul fetei aurii. Fata neagra este folosita pentru a diminua lumina intr-o anumita zona, sau poate fi folosita ca gobos, adica se pune intre subiect si blit sau intre camera foto si blit pentru a impiedica lumina sa ajunga pe subiect sau respectiv in camera.

Din pacate, in aer liber, folosirea unei blende este foarte limitata. Principala problema este ca blenda este folosita altfel decat in studio, unde juca rol de lumina de umplere, si anume ca lumina principala. Subiectul este asezat cu spatele la soare. Blenda se poate folosi numai cand este soare si cum soarele de obicei este mai sus decat subiectul, blenda trebuie sa fie asezata mai jos decat subiectul pentru a reflecta razele soarelui. Aceasta pozitionare, mai joasa, face ca lumina care ajunge pe subiect sa fie de jos, si creeaza un usor efect de halloween, nu tocmai placut pentru model. Ca lumina sa cada mai de sus, ar fi nevoie ori ca soarele sa fie mai jos, ori ca blenda sa fie mult mai mare.

Aici gasiti mai multe explicatii despre dezavantajele folosirii blendei in spatii deschise.