Pictura de icoane ortodoxe pe lemn si de icoane ortodoxe pe sticla ramane una dintre cele mai inaltatoare arte, prin care cei binecuvantati cu aceasta indeletnicire isi pot exprima admirabil dragostea fata de Dumnezeu. Traditia romaneasca de realizare a icoanelor dateaza de sute de ani si este reprezentativa pentru spiritualitatea poporului nostru.
Copiii sunt indemnati inca din scoala sa isi descopere vocatia de a picta icoane ortodoxe pe sticla sau lemn la orele de educatie plastica, ca un exercitiu artistic menit nu doar sa acceseze aptitudini artistice, ci si sa creeze si o poarta de comunicare cu spiritul, prin redarea a ceea ce se ascunde in spatele trupului fizic.
Tehnicile de pictura in aceasta arta au ramas aceleasi, pentru pastrarea caracteristilor unice ale icoanelor la care se inchina ortodocsii din Romania.
Pictura de icoane ortodoxe pe lemn
Primul obiect necesar in acest demers este blatul de lemn pregatit prin slefuire si tratat cu un grund special preparat din clei de oase si praf de creta. Este foarte important ca suprafata batului sa fie uniforma, iar fibrele lemnoase sa fie dispuse in linie dreapta.
Urmatorul pas este prepararea unei emulsii care imbunatateste textura si culoarea vopselelor tempera, ce presupune amestecarea unui galbenus de ou cu parti apa si una de otet. Acum se poate incepe schitarea desenului cu o pensula subtire din par natural, realizat pe baza modelului unei icoane ortodoxe ce respecta intocmai canoanele bisericesti.
Culorile tempera trebuie sa fie amestecate constant cu emulsia preparata, astfel incat sa se obtina un pigment bine evidentiat si usor de modelat. Cromatica se alege in functie de tema icoanei, dar si de stralucirea pe care o pot oferi portretului bisericesc.
Pictura de icoane ortodoxe pe sticla
Icoanele ortodoxe pe sticla au o particularitate aparte in pictura, desenul fiind realizat pe spatele geamului si intr-un chenar bine delimitat. De aici pleaca si preocuparea continua a iconarului pentru realizarea compozitiei tinand cont ca desenul va aparea invers pe fata.
Suprafata trebuie sa fie degresata temeinic inainte si uscata bine, pentru o aderenta optima a vopselei. Realizarea picturii necesita utilizarea unei pensule foarte subtiri din par natural sau a unei penite cu toc, iar ordinea elementelor din desen este de realizare a chipurilor, blicurilor, insemnelor scrise si abia la final a hainelor.
Un pas extrem de important in realizarea acestui tip de icoane este fixarea desenului cu un lac transparent imediat dupa trasarea conturului, atat pentru o usurinta mai mare in procesul pictarii, cat si pentru o rezistenta sporita a portretului in timp. Ultimul pas in realizarea unei icoane pe sticla este montarea ramei.