O schimbare regulată a uleiului este o mică lucrare de întreținere care vă ajută să vă mențineți motorul în formă maximă pentru câțiva kilometri. Da, este un cost suplimentar pe lângă benzină și asigurări in schimb este mai mult decat necesar pentru buna functionare a masinii,. Dar, după cum a spus o persoană înțeleaptă, prevenirea este mai ieftină decât vindecarea. De la convențional la sintetic, iată ghidul nostru pentru cele mai bune uleiuri de motor pentru orice mașină.
Ulei convențional vs. ulei sintetic
Ați putea fi surprins să aflați că atât uleiul convențional, cât și cel sintetic sunt derivate din țiței. Cu toate acestea, uleiul sintetic este fabricat cu mult mai puține impurități și este mai puțin susceptibil la deteriorare. Deci, în timp ce uleiul convențional durează de obicei 10 mii de km , un ulei sintetic complet poate merge adesea 20 de mii de km între schimbările de ulei. Din punctul nostru de vedere cel mai bun ulei de motor este cel full sintetic.
Există, de asemenea, amestecuri sintetice, care oferă o protecție suplimentară la un preț mai accesibil. Cu toate acestea, nu ar trebui să vă așteptați ca aceste uleiuri să funcționeze la același nivel ca un sintetic complet. La fel ca un vehicul hibrid plug-in, amestecurile sintetice oferă pur și simplu o cale de mijloc între două categorii.
Cât de des ar trebui să-mi schimb uleiul?
În trecut, înțelepciunea convențională sugerează schimbarea uleiului la fiecare 10 mii de km sau chiar mai putin. Cu toate acestea, atât mașinile, cât și uleiurile au parcurs un drum lung de atunci. În majoritatea cazurilor, puteți conduce confortabil între 10 si 15 mii de km între schimbările de ulei. Uleiul sintetic vă poate ajuta să vă duceți și mai departe, daca ati achizitionat o masina noua din reprezentanta ati vazut ca cei de acolo va recomanda schimbarile de ulei la 30 de mii de km.
Pentru a măsura cu adevărat momentul în care uleiul dvs. trebuie schimbat, vă recomandăm să îl supravegheați personal. Vehiculele mai noi sunt echipate cu un sistem de monitorizare a uleiului, dar îl puteți face întotdeauna la modul vechi, verificând dip-ul motorului. Uleiul nou arată chihlimbar deschis și se întunecă în timp. Inspectați-o la fiecare mie de km până la intervalul de schimbare recomandat. În curând, veți ști ca o nuanță de maro închis înseamnă că este timpul pentru o schimbare.
Înainte de a cumpăra
Verificați întotdeauna manualul de utilizare pentru a vedea ce tip de ulei ar trebui să utilizați în mașină. Aceasta include cunoașterea notei, care este adesea exprimată ca numere precum 10W-30. De asemenea, veți dori să știți dacă vehiculul dvs. necesită ulei sintetic, ceea ce nu este neobișnuit printre vehiculele de performanță și de lux.
De asemenea, trebuie să știți că filtrele de ulei sunt aproape la fel de importante ca uleiul în sine, contribuind la prevenirea resturilor străine de a deteriora motorul. Vă recomandăm un filtru de ulei OEM (producător de echipament original), care este testat pe larg pentru vehiculul dvs. Puteți găsi filtre OEM la reprezentanța dvs. locală – un alt motiv pentru a fi atenți la schimbul de ulei de 100 lei special de la mecanici independenți.
Cele mai bune recomandari ale noastre
Cu o protecție și o longevitate sporite, credem că majoritatea vehiculelor conduse zilnic vor funcționa cel mai bine folosind un ulei sintetic, cum ar fi Mobil sau Castrol. Suntem mari fani ai acestor lucruri, la fel și comercianții cu amănuntul, reprezentanții și producătorii de automobile. Popularitatea sa vă asigură, însă, că puteți găsi Mobil oriunde vindeți ulei de motor.