Oamenii stiu foarte putine lucruri despre anvelope de vara, de iarna sau anvelope all season, si multe din informatiile stiute de ei sunt total gresite. Te-ai intrebat vreodata cand trebuie sa inlocuiesti anvelopele auto uzate? Performanta anvelopelor masinii tale este esentiala pentru siguranta, performanta si eficienta vehiculului dvs. Cele mai multe anvelope auto sunt proiectate pentru a oferi performante similare de-a lungul vietii lor. Cu toate acestea, la un moment dat incep sa-si piarda performanta  in termeni de tractiune si capacitatea de franare. Iata cateva sfaturi care ar trebui sa va ajute sa decideti daca este timpul sa incepeti sa cumparati un nou set de anvelope si pentru a evita cheltuieli suplimentare.

1. Principala functie a benzii de rulare de pe o anvelopa este de a dirija apa si noroiul de sub anvelopa pentru a imbunatati tractiunea si pentru a evita acvaplanarea pe carosabilul umed. Pneurile devin nesigure atunci cand sunt folosite si o data ce banda de rulare este de pana la 1/16th dintr-un inch (1,6mm) anvelopa nu mai este in siguranta. Insa asta este doar jumate din ecuatie, pentru ca adancimea benzii de rulare contruibuie, de asemenea, la cat de bine isi face treaba.

2. Uita-te la profilul benzii de rulare.

Toate anvelopele sunt prevazute cu  indicatoare  de uzura. Acestea sunt poduri mici, care se formeaza intre trepte. Deoarece anvelopele sunt folosite, banda de rulare va ajunge la acelasi nivel cu indicatorii de uzura. In acest moment, este timpul sa inlocuiesti pneurile.

3. Verificati anvelopa.

Pentru siguranta dvs este indicat sa faceti verificari periodice a anvelopelor, pentru ca acestea sa nu prezinte crapaturi, taieturi  sau urme de uzura neregulata. Ia un ban si pune-l cu susul in jos in centrul benzii de rulare ( de la cea mai groasa parte a anvelopei).

4. Utilizati un indicator al adancimii benzii de rulare sau manometru.

Fie folosesti testul benzii de rulare sau recurgi la ajutorul unui indicator special pentru a masura adancimea benzii de rulare. Daca nu aveti deja un indicator special, mergeti la un firma de piese auto si achizitionati-va unul.

5. Inlocuiti anvelopele cel putin o data la sase ani

Daca nu sunteti sigur, timpul minim de inlocuire recomandat de specialisti, este de sase ani, indiferent de utilizare, 10 ani fiind durata maxima de functionare pentru anvelope. Verificati manualul de utilizare pentru recomandari specifice legate de masina ta. Si intotdeauna apelati la metode de precautie in cazul in care banuiti ca anvelopele autoturismului tau sunt mai vechi de sase ani.