Metoda de îmbunătățire teren constă din injectarea de coloane de balast, metodă ce este utilizată în prezent pe scară largă pentru terenuri instabile pe care nu se pot realiza construcții. Această tehnologie oferă posibilitatea de a construi, chiar și în acele zone în care până în prezent acest lucru era imposibil. Dacă se construiește pe un teren moale, apos, mlăștinos, există pericolul ca pereții construcției să crape, iar construcția să se surpe. Îmbunătățirea terenului cu coloane de balast are un efect bun asupra construcției. Solul este întărit cu metoda de introducere prin injecție a balastului. Ca urmare a acestor lucrări, se obține un teren stabil pentru fundație.

Cum se introduce coloana de balast?

Coloana de balast este introdusă printr-o gaură cu ajutorul unui utilaj performant, foarte compactat în straturi compactate. Cu sistemul Geopier, solurile cu o capacitate portantă redusă, cum ar fi argila moale, nămolul, nisipurile sau pietrișul, precum și umpluturile antropogene cu cereale mixte, pot fi îmbunătățite astfel încât să se poată construi fundații foarte rezistente pentru construcția unei case. Acest lucru îmbunătățește capacitatea portantă a subsolului până la presiuni de bază absorbabile de peste 350 kN / mp.

Compactarea verticală a balastului introdus în straturi cu capul special de compactare, presează de asemenea, materialul lateral în solul înconjurător, ceea ce provoacă tensiune în structura solului și, prin urmare, o frecare foarte mare. Coloana de balast injectată duce la îmbunătățirea terenului, acesta căpătând rezistență la tensiunea care se acumulează în solul înconjurător. În același timp, injectarea în partea de sus a terenului crește tensiunile verticale din sol, care de asemenea, duc la creșterea tensiunilor orizontale și astfel, oferă suport lateral pentru cablurile coloanei. Interacțiunea dintre coloană, podea și aplicarea sarcinii este motivul comportamentului general portant al îmbunătățirii solului.

Balastul are o rezistență la forfecare mai mare decât solul din jur. Acest lucru îmbunătățește suprafața terenului în ceea ce privește capacitatea portantă limitată. Acest lucru îmbunătățește stabilitatea fundației. Coloana de balast permite o reducere a moliciunii solului și omogenizarea eficientă a terenului pentru sprijinirea fundațiilor. În majoritatea lucrărilor de îmbunătățire a solului, se folosește un vibrator, în care materialul aditiv cu granulație grea iese din vârful vibratorului cu ajutorul aerului comprimat, ceea ce permite o presiune suplimentară la coborârea vibratorului și compactarea solului. Metoda de îmbunătățire teren cu coloane de balast funcționează în etape alternative. Pietrișul sau piatra zdrobită care scapă în timpul cursei vibratorului este compactată atunci când este presată și deplasată lateral în sol. În acest fel, se creează coloane de umplutură care, împreună cu solul, transportă încărcăturile. Parametrii de fabricație sunt înregistrați digital în dispozitiv. Variantele produsului includ stâlpi de ambalare din beton, unde betonul este ambalat în sol de vibrator, precum și coloane de balast gata preparate, în care pietrișul este amestecat cu o suspensie de ciment.