Să ai un șemineu pe lemne în căminul tău înseamnă o sursă de căldură suficientă și de încredere, o ambianță plăcută și comfortabilă pe durata sezonului rece, și reducerea cheltuielilor atunci când vine vorba de energie termică. Cu toate astea, trebuie să cunoști și riscurile create de o mentenanță necorespunzătoare a șemineului sau folosirea acestuia într-un mod inadecvat.

Dacă apreciezi un șemineu pe lemne, dorești să îți instalezi unul în noul tău cămin sau ai deja unul, trebuie să cunoști setul de măsuri de siguranță care îți vor permite să te bucuri de această sursă de căldură fără nici un risc. Iată ce trebuie să știi:

  • Nu folosi nici un fel de chimicale

Trebuie reținut că focul deschis și chimicalele nu se împacă deloc. Așadar, nu folosi niciodată benzină, motorină, sau orice alt fel de starter chimic pentru cărbuni. Nu arde în șemineu lemne vopsite, tratate sub presiune, placaje sau furnir. Toate acestea vor elibera prin ardere un mix de chimicale toxice ce pot ajunge în căminul tău prin intermediul șemineului. Odată inspirate, aceste chimicale pot provoca reacții alergice sau probleme de sănătate grave.

  • Evită folosirea lemnului umed, putrezit, sau mucegăit

Pornește focul folosind doar surcele uscate, foi de ziar, sau conuri de pin. Conurile de pin conțin rășini naturale ce ard mai repede și sunt suficient de fierbinți pentru a aprinde focul. Lemnul uscat, de asemenea, arde mai bine și într-un mod complet în comparație cu lemnul umed. Astfel, te vei bucura de un randament ridicat al șemineului.

  • Folosește doar lemn din surse locale

Lemnul extras din zonele în care locuiești sau din apropiere previne răspândirea bolilor printre arbori. Atunci când aduci lemn din alte zone, există riscuri să aduci și boli noi pentru copacii locali, ceea ce poate afecta foarte mult pomicultura și pepinierele existente. De asemenea, odată cu lemnul pot veni și insecte dăunătoare, de care este foarte greu să scapi odată ce au reușit să se aclimatizeze.

  • Depozitează lemnul în condiții optime

Atunci când cumperi lemn pentru șemineu, depozitează-l pentru a fi folosit următorul an. În acest mod the poți asigura că este suficient de uscat. Depozitează lemnul proaspăt tăiat deasupra solului, nu direct pe sol. Acoperă-l deasupra, dar lasă capetele grămezii deschise pentru a putea primi suficient aer.

  • Alege lemnul potrivit

Trebuie să știi că diferitele tipuri de lemn ard diferit. Stejarul și alte lemne de esență tare ard în general un timp îndelungat și produc multă căldură. Lemnul de esență moale, precum pinul, vor arde cu putere dar și foarte rapid. Dacă lemnul de esență moale nu este uscat corespunzător, conținutul de apă din rășina lor poate elibera o cantitate mare de creozot.

  • Menține șemineul curat

Un șemineu curat permite o mai bună circulație a aerului și o ardere completă a lemnelor. Această înseamnă să îndepărtezi cenușa rezultată după fiecare ardere, astfel încât nimic să nu împiedice tirajul șemineului.