british nursery

Investim in educatie

Bucuresti, 10 iunie, 2014: Sistemul educational este guverant de o serie de parametrii dinamici meniti sa sprijine dezvoltarea copiilor de astazi, in adultii echilibrati si independenti de maine: resursele necesare actului educational, rolul educatorului/ profesorului, noi studii privind procesul de dezvoltare si invatare etc. Pentru a mentine toti acesti parametri actuali este necesara o permanenta investitie in capitalul uman, resursa vitala a sistemului educational ce armonizeaza si actualizeaza toti ceilalti factori. Un educator/ profesor motivat si pregatit in acord cu noile metode va identifica cele mai bune solutii educationale, cele mai importante resurse si cum trebuie sa fie alocate acestea pentru buna desfasurare a actului educational.

Investitia in sistemul educational prescolar este deosebit de importanta si cu rezultate atat in plan economic, dar si social. Studiile dovedesc faptul ca aceasta sustine dezvoltarea economica si aduce, totodata, beneficii sociale – scaderea nivelului criminalitatii, o societate mai bine educata. Investitia in educatie, in special in perioade de recesiune, este deosebit de importanta, fiind piatra de temelie pentru o economie puternica in viitor.

Noile descoperiri si metode de lucru in domeniul educatiei prescolare sustin formarea unor viitori adulti echilibrati si fericiti, al caror potential a fost identificat, dezvoltat si incurajat corespunzator. Acest proces nu se poate desfașura, insa fara sprijinul, implicarea si expertiza celor care asigura ingrijirea si educarea copiilor, inca de la nastere. Importanta educatiei timpurii este potentata de existenta unui nivel calitativ, printre cele mai importante aspecte care asigura acest fapt fiind:

  • Interactiunea adult-copil afectuoasa, reactiva si disponibila in permanenta
  • Personal instruit corespunzator, dedicat lucrului alaturi de copii
  • Un mediu sigur, accesibil parintilor
  • Raportul adult/ copil si dimensiunea grupului – menite sa faciliteze interactiunea adultului cu fiecare copil in parte
  • Constanta in ceea ce priveste supervizarea
  • Dezvoltarea continua a personalului care asigura continuitate, stabilitate si o imbunatatire continua a calitatii actului educational
  • Existenta unei programe potrivite continutului educational

(Edward Melhuish (2004), A Literature Review of the Impact of Early Years Provision on Young Children, London: National Audit Office)

Fundatia Acorns s-a implicat in mod activ in promovarea nevoii de educatie timpurie in Romania si a existentei unui sistem de pregatire corespunzatoare pentru personalul din cresele si gradinitele de stat sau private. Printre masurile intreprinse se numara: sesiuni de pregatire pentru personalul Cresei Cercelus din Bucuresti, sector 3 (cresa pilot pentru proiectul de promovare a educatiei timpurii in Romania – 0 2 3 Early Education, initiat de Fundatia Acorns), organizarea unui training de 3 zile cu specialisti din Marea Britanie, Irlanda de Nord, Romania si SUA despre educatia timpurie (cu participarea gratuita a peste 60 de membri din cadrul gradinitelor si creselor de stat, din Bucuresti), organizarea de training-uri tematice pentru personalul din sistemul prescolar si primar din Bucuresti si Brasov etc.

O a doua coordonata vizeaza actiunile initiate inca din 2004, si anume, organizarea de sesiuni de instruire pentru educatorii din cadrul Acorns British Style Nursery, in acord cu programa britanica, aflata la baza activitatilor de zi cu zi organizate alaturi de copii. Strategia de instruire a personalului educational a avut beneficii, in primul rand, pentru copii – retentia personalului pe termen lung (peste 4 ani), desfasurarea activitatii conform standardelor de lucru implementate in Marea Britanie (aspect certificat de inspectii organizate cu specialisti din cadrul diverselor organizatii), crearea unui mediu stimulativ, in acord cu nevoile celor mici, dezvoltarea unui parteneriat cu parintii, pentru a facilita schimbul de informatii si a asigura continuitatea actului educational si in familie etc. Printre beneficiile aduse la nivel organizational, se numara: recunoasterea Acorns Foundation ca Investors in People (prima organizatie din Romania care primeste aceasta certificare), cresterea numarului de copiii inscrisi in grupele de varsta mici (Baby Acorns, 1-3 ani), rezultat al intelegerii de catre parinti a beneficiilor educatiei timpurii, dar si cresterea gradului de incredere in expertiza si implicarea personalului aferent acestei grupe, cresterea nivelului de pregstire al personalului educational existent pe piata muncii din Romania, la nivelul celui din vestul Europei.

In anul 2014, Acorns British Style Nursery a dus mai departe o traditie de 10 ani de instruire a personalului educational, organizand pentru cei 12 educatori care lucreaza cu grupele de varsta 1-6+ ani un training de 4 zile in Londra. In cadrul acestei sesiuni, educatorii Acorns au avut ocazia sa faca schimb de experienta cu specialisti din cadrul a 4 gradinite recunoscute ca avand un standard ridicat, conform Ofsted (organizatia responsabila cu inspectia scolilor si institutiilor pentru ingrijirea copiilor in Marea Britanie): Blois Meadow Day Nursery, Letterbox Nursery, Nanny Jo’s and Seymour House Day Nursery. Acesta a fost un training unic pentru sistemul educațional din România, educatorii avand ocazia sa faca schimb de idei, sa afle informatii despre modul de desfasurare a activitatii in aceste gradinite si sa compare cu ceea ce se intampla in Romania, si mai ales in cadrul Acorns British Style Nursery si cum poate fi imbunatatit modul de lucru, mediul in beneficiul copiilor. Training-ul a fost urmat de realizarea unui plan de actiuni ce vor fi implementate intern, iar extern vor fi intreprinse actiuni de diseminare a bunelor practici identificate in centrele din Marea Britanie si in cadrul unitatilor de educatie si ingrijire a copilului din Romania.

 

Acorns British Style Nursery este prima organizatie din domeniul educatiei din Romania certificata Investor in People si a fost premiata cu Every Child Matters Standards Award.

Acorns este membru al Council of British International Schools (COBIS), British Association for Early Childhood Education, National Literacy Trust (Marea Britanie), National Children’s Bureau (Marea Britanie), Early Years – the organization for young children (Irlanda de Nord) si membru afiliat British Romanian Chamber of Commerce, International British School of Bucharest si Cross Frontier Education.

Acorns British Style Nursery

Strada Popa Soare nr.63, sector 2, Bucuresti

Tel: 0720 003 069

Email: florina.secara@acorns.ro