Afla mai multe despre osteodensitometrie

Daca am rezuma totul pe scurt, am spune ca densitometria osoasa este de fapt un studiu legat de imagistica medicala, cu acuratete ridicata si performanta ridicata. Se bazeaza pe conceptul de raze X pentru a determina rezistenta si densitatea sistemului osos.

Este de mentionat ca acest tip de analiza de osteodensitometrie este nedureroasa si nu implica manevre invazive sau injectii. De asemenea, in ceea ce priveste ceea ce trebuie sa stie pacientii inainte de a avea un astfel de examen, mancatul se poate face in ziua examenului, ca in orice alta zi.
osteodensitometrie
Exista, de asemenea, contraindicatii conform carora femeile insarcinate nu au voie sa participe la astfel de teste, deoarece pot afecta negativ dezvoltarea ulterioara a sarcinii. Pentru pacientii ramasi care au avut teste comparative, asteptati cel putin 3 saptamani pana cand se efectueaza o alta analiza care implica densitometrie osoasa.

Ce  trebuie sa stii despre osteodensitometrie

  • Investigatia este nedureroasa, neinvaziva si nu necesita injectii;
  • Pacientul poate manca normal in ziua examinarii;
  • Dupa utilizarea mijloacelor de contrast (pentru urografie, tomografie computerizata, transport cu bariu, Imagistica prin Rezonanta Magnetica etc.), se recomanda trecerea a cel putin 3 saptamani de la procedura respectiva;
  • DEXA nu poate fi efectuat la femeile insarcinate.
  • Este bine cunoscut faptul ca procedura de osteodensitometrie sau dexa este cea mai utilizata metoda pentru aprecierea densitatii osoase. In general, acesta este un test simplu si pacientul este expus la radiatii relativ putine in comparatie cu cantitatea de radiatii din alte tipuri de raze X.

Scorul T, rezultatele oficiale ale densitometriei osoase

Densitometria osoasa este cea mai eficienta metoda analitica pentru masurarea acestei densitati osoase. Rezultatul, numit „scor T”, este comparat cu un standard pentru rigiditatea osoasa la un adult normal, sanatos, de 30 de ani.

La sfarsitul densitometriei osoase, starea osului va fi clasificata in una din trei categorii in functie de densitatea minerala din compozitia sa:

  • Os bine mineralizat (scorul T va fi intre 0 si -1, demonstrand normalitatea osului);
  • Osteopenie (indica o demineralizare moderata a osului cu un scor T intre -1 si 2,5);
  • Osteoporoza (un scor T sub 2,5 indica o demineralizare osoasa semnificativa).