Borsul este un ingredient traditional cunoscut in bucataria est-europeana pentru gustul acrisor pe care il ofera ciorbelor, dar si pentru beneficiile sale asupra sanatatii. Daca de obicei acesta se prepara dintr-o combinatie de malai, faina de grau si tarate de grau, o varianta la fel de usor de preparat si la fel de sanatoasa este borsul facut din sfecla rosie.
Problemele gastro-intestinale, cele de fiere sau de ficat se pot ameliora major daca faci o cura cu un astfel de bors. Bolnavii de hepatita il considera un leac, dar nu este recomandat doar lor, ci chiar si intr-o cura de detoxifiere a ficatului. Borsul are calitati depurative generale, fortifiante ale organismului fiind si un regenerator si purificator al sangelui. Daca te-ai hotarat sa-l prepari in casa, vei gasi mai multe variante, insa asigura-te ca toate ingredientele pe care le folosesti sunt naturale.
Cele necesare pentru o reteta de bors din sfecla rosie sunt: 1 kg de sfecla rosie, o legatura de patrunjel, una de marar, leustean, usturoi (jumatate de capatana), 5 grame drojdie de bere, si 100 de grame de malai. Exista un singur pas pe care trebuie sa il urmezi pentru preparare si anume sa pui totul intr-un borcan cu apa si sa lasi la macerat 12 ore sau chiar mai mult. Atunci cand borsul s-a acrit, strecoara compozitia si umple din nou borcanul cu apa. Chiar daca acest al doilea bors are o consistenta mai slaba, il poti include in dieta zilnica si te poti bucura de beneficiile sale: din primul bors consuma maxim doua pahare pe zi, iar din al doilea pana la 4 pahare pe zi.
O alta reteta de bors din sfecla rosie include urmatoarele ingrediente: 1 litru de apa, o sfecla mijlocie, 2-3 cartofi de marime medie, o ceapa mica, patrunjel, cimbru dupa gust, jumatate de litru de bors clasic (cel facut cu tarate de grau). Pentru acesta reteta pasii sunt: taie sfecla curatata sub forma de taitei sau fasii lungi si lasa-o in putina sare 5-10 minute. Stoarce sfecla usor pentru a inlatura excesul de sare, taie ceapa marunt si pune totul la fiert. Dupa ce s-a inmuiat, adauga cartofii taiati in cuburi, care au fiert separat si borsul de tarate. Adauga verdeata, cimbrul, zeama de sfecla proaspata si eventual un albus batut spuma.
Daca iti propui sa consumi borsul ca atare, adauga frunze de visin pentru ca ii ofera o aroma deosebita. Daca in schimb il folosesti la ciorba poti pune verdeata (leustean, marar) pentru a-i intensifica gustul. Atunci cand prepari borsul vara adauga doar in ultima zi de fermentare aceste ierburi aromate (patrunjel, telina leustean). Motivul pentru care nu se adauga mai repede este acela ca isi pierd din savoare pe masura ce borsul fermenteaza.
Un truc bun pentru a-i determina si pe membrii familiei sa aleaga borsul ca o bautura racoritoare este de a adauga o lingurita de miere la o cana de bors. Se bea la temperatura camerei.