Exista feluri de mancare nelipsite de la ocazii speciale precum sarbatori sau intalniri de familie, atunci cand doresti sa le oferi oaspetilor tai cele mai bune preparate. Printre acestea se afla si traditionala reteta de ciorba de burta, un fel adorat pentru gust, consistenta si senzatia de satietate pe care le-o ofera mesenilor. De cele mai multe ori insa, gospodinele se tem de acesta reteta avand reputatia de a fi un fel greu de preparat, astfel de cele mai multe ori ele prefera sa comande ciorba de burta decat sa o prepare in propria bucatarie.
Retetele traditionale contin insa secretele lor de gust, astfel ca desi suna intimdanta prepararea ciorbei de burta, daca ai ingredientele adecvate si urmezi pasii corecti nu ai de sa te temi. Cateva dintre aceste secrete sunt: burta folosita este de preferat sa nu fie pre-fiarta, deci alege-o pe cea din raioanele de produse congelate, decat de la cele semi-preparate. Pentru a-i da gustul si consistenta specifica dezgheata burta portionata in apa cu otet, ii va pastra calitatile. Alege mai bine rasoul de vita decat oasele de vita pe care sa le adaugi ciorbei. Daca iti doresti o varianta mai slab calorica a ciorbei de burta schimba smantana de la final cu un iaurt. Secretul de servire care ii da aspect placut la final si extra gust este adaugarea fie a hreanului, ardeilor iuti sau usturoiului care intensifica aroma preparatului tau.
Pentru a gati aceasta reteta in mod traditional si a obtine un rezultat chiar mai bun decat la restaurant pregateste urmatoarele ingrediente: 1 kg burta, 4-5 l apa, 2 picioare vitel sau 200-300 grame rasou de vita, o telina de marime mica, o ceapa medie, 1 morcov (eventual o capatana de usturoi), piper si sare dupa gust, 2 oua,1-2 linguri de otet, iaurt sau smantana si la final ofera-le sansa invitatilor sa adauge si mai mult gust cu hrean sau ardei iute.
Pasii pe care trebuie sa ii urmezi sunt: mai intai trebuie sa cureti si sa speli bine burta si rasoul de vita sau picioarele de vitel. Opareste-le si spala-le din nou, apoi pune-le la fiert in apa rece cu sare, la foc mic. Inlatura permanent spuma pentru a te asigura ca ciorba va avea la final un aspect si o culoare placuta. Atunci cand observi ca sunt aproape fierte, adauga morcovul ceapa sau usturoiul, piperul boabe si continua fierberea pana aceste legume devin moi. Inainte de a termina ciorba, scoate burta si carnea din oala si taie-o in felii lungi, late. Pune din nou totul pe foc si mai lasa ciorba sa dea inca o data in clocot. Dupa gust mai poti adauga 1-2 gogosari in otet, taiati fileuri. Drege preparatul cu galbenus de ou batut cu iaurt sau smantana si acreste ciorba cu otet sau lamaie.
Acum poti prepara fara griji pentru invitati faimoasa ciorba de burta. Pofta buna!