Recoltările de sânge sunt, probabil, cele mai comune analize la care apelează pacienţii. Dacă recomandarea este ca analizele de sânge să fie făcute anual, acestea sunt şi parte a procedurilor de angajare într-o companie.

Analizele de sânge se recoltează dimineaţa, pe stomacul gol, dacă ultima masă din ziua precedentă a fost luată înainte de ora 18:00 şi să fie una compusă din alimente uşoare. Efortul fizic şi emoţiile intense, precum teama, pot afecta rezultatele analizelor. La recoltare se folosesc mai multe eprubete, într-o anumită ordine, destinată unor categorii specifice de substanţe.

Ce se întâmplă după ce sângele este recoltat

Dacă până la momentul recoltării, responsabilitatea principală cade asupra pacientului, situaţia se schimbă după ce sângele este depozitat în eprubete marcate cu numele aparţinătorului şi data exactă a recoltării.

Seturile de consumabile medicale, precum este containerul în care sunt păstrate probele au o importanţă sporită. Un container din polipropilenă autoclavilă poate fi elementul principal din transportarea tuburilor de 10 mililitri între spital şi laborator şi, apoi, între cabinetele de biochimie, hematologie, imunologie şi bacteriologie. Acesta este nu doar construit pentru a evita orice fel de incident, dar şi echipat cu hârtie absorbantă, pentru a preveni scurgerile probelor.

După prelucrare, rezultatele sunt validate electronic, de către responsabilul de analiză. Apoi, analizele sunt scoase la imprimantă şi, din nou, validate de către medic prin semnătură. Ultima etapă este cea în care pacientului i se prezintă, prin comparaţie, valorile optime şi cele obţinute.

Elementele de care pot depinde analizele de sânge

Probele obţinute de la pacienţi sunt păstrate în tuburi recoltare sange specializate pe categoriile de analize solicitate. Aceste consumabile spital trebuie întotdeauna atent alese şi utilizate, iar stocul acestora nu poate rămâne incomplet. Tuburile sunt destinate cabinetelor care se ocupă cu biochimia, hematologia, coagularea, glicemia şi pentru analizele VSH. O altă categorie a tuburilor pentru recoltare este cea cu un conţinut de heparină.

Tubul pentru glicemie, de exemplu, are dimensiuni de 13 x 75 milimetri şi o cantitate de 2 mililitri de anticoagulant din EDTA tripotasic. Acesta evită acţiuni precum hemoliza sângelui, dată de o eventuală coagulare a acestuia. Testele de glucoză sunt, apoi, făcute la standarde înalte şi mulţumită substanţei „Sodium Fluorid”, un inhibitor al degradării glucozei, ce opreşte metabolismul acesteia. Probele de sânge pot fi păstrate în aceste tuburi la temperaturi scăzute, pentru o perioadă mai mare de timp.

Mulţumită tuburilor, acelor, plasturilor, plăcilor cu godeuri, benzilor de silicon şi containerelor, probele de sânge sunt păstrate corespunzător şi analizate fără probleme.