Trăim într-o lume în care injecţiile cu botox şi acid hialuronic oscilează între lux şi necesitate. Fiecare dintre acestea este un tratament de înfrumuseţare facială, care vizează şi eliminarea ridurilor. Cele două tipuri de terapii cosmetice au cunoscut o popularitate explozivă, după ce o mulţime de vedete din ţară şi internaţională au apelat la ele.

Însă, odată ce intervenţiile vedetelor s-au extins, au apărut şi controverse şi informaţii false în jurul injecţiilor cu botox ori tratament hialuronic. Mai jos, vei regăsi principalele diferenţe dintre aceste tratamente faciale de atenuare riduri.

Ce ascunde un tratament cu botox

Şedinţele de tratamente cu botox au scopul de a relaxa muşchii faciali care produc ridurile de expresie, din partea superioară şi inferioară a feţei şi nu numai. Toxina botulunică de tip A, adică botoxul, este un complex de proteine şi toxine organice cunoscute în domeniul cosmetologiei. Acesta mai este folosit şi ca tratament pentru strabism.

După o perioadă de 3 – 6 luni, botoxul este absorbit de organism şi, apoi, se degradează. Deşi vorbim despre o toxină, cantităţile de botox folosite în intervenţii sunt de 100 de ori mai mici decât  cea mai mică doză ce poate avea efecte secundare asupra sănătăţii. Injecţiile cu botox durează câteva minute. Tratamentele nu sunt dureroase, însă înaintea lor se aplică un anestezic, care are scopul de a scădea disconfortul unei injecţii.

De aici până la mitul apărut, potrivit căruia botoxul ar fi substanţa responsabilă şi de mărirea buzelor, nu a fost cale lungă. Scopul injectării cu botox este de reîntinerire a feţei, nicidecum de înfrumuseţare. De acest aspect se ocupă acidul hialuronic, despre care vom vorbi mai jos.

Ce schimbă injecţiile cu acid hialuronic

Cunoscut şi sub numele de HA, acidul hialuronic este o substanţă secretată, în mod natural, de organismul nostru, care are responsabilitatea de a menţine lubrifiate cartilajele şi pielea. Acidul hialuronic aplicat în clinică umple liniile fine, ridurile faciale, acoperă cearcănele şi remodelează contururile zonelor feţei.

Substanţa e folosită şi pentru augmentarea buzelor, a obrajilor şi a bărbiei, pe o perioadă de 6 – 12 luni. Fiind o substanţă prietenoasă cu organismul, atunci când e absorbit, acidul hialuronic e tratat ca un antioxidant.

Şedinţele de tratamente cu acid hialuronic au devenit cunoscute odată cu intervenţia Angelinei Jolie. Însă, injecţiile cu HA nu înseamnă doar buze cu un volum mai mare, ci şi riduri acoperite şi o reîntinerire a feţei, vizibilă după circa 30 de minute de la tratament.