Zona Transilvaniei gazduieste una dintre cele mai mari expozitii de icoane de la noi din tara. Este vorba despre Muzeul de Icoane pe Sticla Pr. Zosim Oancea, care si-a castigat reputatia prin colectiile sale complete si diversificate de picturi bisericesti.
Muzeul este amplasat intre Biserica si Cimitirul din Sibiel si a fost amenajat in doua cladiri apropiate. A fost conceput de catre preotul Zosim Oancea si sustinut cu ajutorul enoriasilor si al donatorilor din regiune. Inaugurat in 1965, la 200 de ani de la inaugurarea Bisericii, muzeul cuprinde cateva sute de exemplare artistice de traditie crestina, dupa ce colectia initiala de aproximativ 150 – 200 de exemplare a fost completata treptat.
In 1983 a fost cladita ce-a de-a doua cladire care gazduieste operele si care a devenit cladirea principala a muzeului. In prezent, acesta are o colectie de peste 600 de icoane din zona Transilvaniei si atinge numarul de 15.000 de vizitatori pe an.
Cele mai multe icoane provin din Nicula, Valea Muresului, Fagaras, Brasov, Valea Sebesului si Alba Iulia si Marginimea Sibiului, insa sunt expuse si exemplare banatene si bucovinene, alaturi de altele de origine austriaca si maghiara.
Icoanele pot fi recunoscute cu usurinta de catre cunoscatori, pentru ca prezinta particularitatile zonei si ale timpului din care provin. Astfel, cele din Nordul Transilvaniei sunt reduse ca dimensiuni si realizate pe o sticla foarte bine slefuita, preponderent in tonuri pure de alb, negru, ocru, olive sau auriu. Cele din Valea Muresului seamana cu cele pictate pe lemn in traditia bizantina.
Icoanele si picturile bisericestidin Fagaras pastreaza liniile artei din folclor si sunt realizate din amestecuri de culori, pe cand cele din regiunea Brasovului pun foarte mare accent pe detaliile trasaturilor sfintilor. Sebesul si Alba Iulia se remarca prin lucrari statice, cu influenta bizantina, iar cele de la Marginimea Sibiului reflecta influente baroce.