Activarea opțiunilor de direcționare geografică din Google Search Console sau direcționarea internațională (sau chiar „geotargeting”, dacă utilizați instrumentul în limba engleză), ar putea avea un impact negativ asupra strategiei dvs. de SEO , potrivit Google însuși.

Potrivit motorului de căutare, instrumentul poate afecta clasamentele de căutare a site-ului dvs. dacă scopul dvs. este să ajungeți la un public mare de spectatori.

Această explicație a fost oferită de John Mueller, un avocat la Google Search, în timpul unui program recent live pe Google SEO, în timp ce răspundea la o întrebare a telespectatorilor.

Dar ce înseamnă asta oricum? Și ce trebuie să faci tu, agentul de marketing, pentru a preveni afectarea strategiilor tale?

Urmează-mă, îți voi explica.

În timpul difuzării, responsabilul cu SEO al unui important portal de știri din nișa financiară situat în Pakistan (cu conținut care vizează însă întreaga lume) a adus în discuție o problemă relevantă pentru strategia de internaționalizare pe internet.

Chiar dacă portalul avea un clasament bun pe Google, un potențial de clasare ridicat și a publicat o știre exclusivă de primă mână, de îndată ce alte site-uri mai mici (și cu potențial de clasare mai mic) au început să republice același conținut, au pierdut spațiu între cele mai bune căutări. clasamente:

„Avem o poveste. Suntem exclusivi, primii care publică și ne ocupăm foarte bine. Și totuși, când alte site-uri mai mici repostează aceeași poveste, dintr-o dată încep să se claseze mai sus și imediat începem să cădem pe margine. Treaba mea este să îmbunătățesc SEO, iar editorii sunt frustrați.”

Potrivit analistului SEO, acest lucru se întâmplă chiar și atunci când site-urile mai mici în cauză fac referire corect la portalul lor în repostări.

De ce s-a întâmplat asta?

După ce a examinat site-ul și a exclus orice problemă care ar putea afecta clasamentul superior al portalului în motoarele de căutare, Mueller a concluzionat că cauza ar putea fi în setările de direcționare internațională din Google Search Console.

Și pentru ce este Google Search Console Geotargeting?

Înainte de a vorbi despre modul în care direcționarea geografică ar putea avea un impact negativ asupra SEO, trebuie să ne amintim pentru ce este această funcție.

Practic, instrumentul vă permite să afișați versiunea corectă a unui site web clienților locali dintr-o anumită țară sau regiune. De exemplu, dacă aveți un magazin online și vindeți numai clienților din Statele Unite, această regiune va fi setată ca țară de destinație a magazinului.

În acest fel, atunci când o persoană interesată de produsul tău caută magazine în SUA (sau chiar folosește funcția Google „lângă mine”), motoarele de căutare vor returna rezultate de pe site-uri web cu domenii specifice țării sau regiunii cumpărătorului.

Cum ar putea afecta direcționarea geografică strategia dvs. de afaceri

După ce a investigat în continuare site-ul indicat în timpul difuzării, Mueller a realizat că setările de direcționare geografică ale site-ului din Search Console au fost configurate pentru Pakistan.

Cu alte cuvinte, Pakistanul a fost definit în instrument ca țara de destinație a site-ului. Acest lucru îi afectează în mod direct clasarea în motoarele de căutare din alte țări, ceea ce face ca acoperirea sa să fie compromisă.

Potrivit lui Mueller:

„Când vine vorba de căutare, dacă doriți să vizați alte țări decât Pakistan, cum ar fi un site de știri în limba engleză, atunci cu siguranță l-aș dezactiva. Pentru că asta poate avea un efect, deoarece se concentrează cu adevărat asupra Pakistanului și apoi se concentrează puțin mai puțin asupra altor țări. ”

JOHN MUELLER, GOOGLE

Adică, dacă investiți în a ajunge la un public mondial cu site-ul dvs. web, este important să acordați atenție setărilor din Search Console și să dezactivați direcționarea internațională.

Astfel, site-ul dvs. va putea ajunge la un public mai larg, cu mai multe vizualizări și un clasament mai bun în motoarele de căutare , cum este cazul „site-ului soră” al exemplului adus în live-ul Google.

Când ar trebui utilizată țintirea internațională?

Răspunsul la această întrebare este: depinde .

Pentru a activa direcționarea internațională din Google Search Console, va trebui să vă evaluați strategia de afaceri actuală.

Dacă intenționați să investiți într-o acoperire mai locală a site-ului dvs. , cum ar fi magazinele online care deservesc doar o anumită regiune, activarea segmentării va avea foarte mult sens pentru strategia dvs. și vă va ajuta să segmentați și să vă calificați mai bine clienții.

Pentru a face acest lucru în cel mai eficient mod, va trebui să spuneți Google exact unde să vă afișeze site-ul selectând locul din secțiunea „Țară” a direcționării. Cu toate acestea, rețineți: setarea unei anumite țări în direcționarea internațională a Search Console nu împiedică afișarea acesteia în alte țări, dar indică Google că conținutul dvs. este și mai relevant pentru utilizatorii dintr-o anumită regiune.

Prin urmare, utilizarea acestei direcționări în instrument, dacă aveți un obiectiv care vizează o anumită țară, poate crește șansele de succes SEO pentru locația dvs. țintă și poate ajunge la spectatorii din acea regiune.

Dacă vă concentrați pe a avea o acoperire mai globală, cum ar fi site-urile de știri mondiale, cu siguranță ar trebui să dezactivați direcționarea în Search Console. Acest lucru va face ca site-ul dvs. să ajungă la publicul de oriunde din lume, facilitând o acoperire mai mare și o poziționare mai bună pe paginile de căutare.

Așadar, dacă compania dvs. operează în țări diferite sau caută clienți pe alte piețe, folosirea direcționării internaționale poate fi un avantaj pentru obiectivele dvs. de dominare globală a web.

Prin urmare, nu există o regulă sau o rețetă de prăjitură , este necesar să îți examinezi strategia SEO și să alegi opțiunea care are cel mai mult sens pentru afacerea ta în acest moment.

Deci, care strategie funcționează cel mai bine pentru tine?

De Sorin

Agentie web design & dezvoltare web, specializata in crearea de site-uri web de prezentare, magazine online, campanii publicitare Facebook , Instagram si YouTube. Cu o vasta experienta in programare web si un portofoliu impresionant in Romania, Creativ24 este solutia optima pentru identitatea ta virtuala. Pana in prezent compania noastra a realizat cu succes site-uri de prezentare si magazine online.